Ögr. Gör. Dasdemir, “Atatürk’e göre cumhuriyet erdemdir”

Ege Üniversitesi tarafindan düzenlenen “Cumhuriyet ve Atatürk Günleri” kapsaminda Ege Meslek Yüksekokulunda “Atatürk ve Cumhuriyet” konulu söylesi düzenlendi.

Güncel 25.10.2022 11:42:00 0
Ögr. Gör. Dasdemir, “Atatürk’e göre cumhuriyet erdemdir”

Ege Üniversitesi tarafindan düzenlenen “Cumhuriyet ve Atatürk Günleri” kapsaminda Ege Meslek Yüksekokulunda “Atatürk ve Cumhuriyet” konulu söylesi düzenlendi. EÜ Atatürk Ilkeleri ve Inkilap Tarih Bölümü Ögr. Gör.  Latif Dasdemir’in konuk oldugu söylesiye, Ege Meslek Yüksekokulu Konferans Salonunda düzenlenen etkinlige Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Emre Ercan, akademisyenler ve ögrenciler katildi.  

 

Atatürk’ün,  Cumhuriyeti, demokrasi sistemi ile yönetilen bir devlet sekli olarak tanimladigini söyleyen Ögr. Gör.  Latif Dasdemir, “Demokrasinin var olmadigi bir ülkede devletin seklinin Cumhuriyet olarak tanimlanmasi bir sey ifade etmez. Atatürk,  Cumhuriyeti ahlaksal erdeme dayandirmistir. Ona göre Cumhuriyet, erdemdir. Cumhuriyet yönetimi, erdemli ve namuslu insanlar yetistirir” diye konustu.

 

Cumhuriyet rejiminin özelliklerini anlatan Ögr. Gör. Dasdemir, “Cumhuriyet rejiminde siyasi iktidar, her yurttas için esit haklar içerir. Bu haklar kapsaminda çesitli yükümlülükler de yurttaslar arasinda esit paylastirilir. Haklar konusunda esitlik, siyasal alanlarda mutlaktir. Cumhuriyet, toplumsal iliskiyi yurttaslik bagi temeline oturtmaya çalisir. Demokrasiyi ise bir özgürlükler rejimi olarak tanimlayabiliriz. Demokrasinin sinirlarini baskalarinin özgürlüklerine müdahale edilmesi çizer. Baskasina zarar vermeyen her tasarruf, demokratik rejimde mesrudur. Demokrasi, cumhuriyet kavraminin içinde barindirdigi esitlikçiligi reddetmeden mümkün olan en genis özgürlük alaninin toplumsal alanda yürürlükte oldugu rejimdir” dedi.

 

Etkinlik sonunda Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Emre Ercan, Ögr. Gör. Latif Dasdemir’e “Tesekkür Belgesi” takdim etti.


Cuma 18.2 ° / 9.7 °
Cumartesi 24.1 ° / 11.8 °
Pazar 23.2 ° / 12.8 °