TFF’den Süper Lig ve TFF 1. Lig kulüplerine VAR Bilgilendirme toplantisi

Türkiye Futbol Federasyonu tarafindan, Süper Lig Kulüpler Birligi Vakfi ve TFF 1. Lig Kulüpler Birligi üyelerine yönelik VAR Sistemi Bilgilendirme Toplantisi gerçeklestirildi.

Spor 25.10.2022 19:52:00 0
TFF’den Süper Lig ve TFF 1. Lig kulüplerine VAR Bilgilendirme toplantisi

Türkiye Futbol Federasyonu tarafindan, Süper Lig Kulüpler Birligi Vakfi ve TFF 1. Lig Kulüpler Birligi üyelerine yönelik VAR Sistemi Bilgilendirme Toplantisi gerçeklestirildi.

 

TFF Hasan Dogan Milli Takimlar Kamp ve Egitim Tesisleri'nde düzenlenen bilgilendirme toplantisina Türkiye Futbol Federasyonu Baskani Mehmet Büyükeksi, TFF Yönetim Kurulu Üyeleri, Genel Sekreter Kadir Kardas ile MHK Baskani Sabri Çelik, MHK Baskan Vekili ve VAR Sorumlusu Murat Ilgaz, MHK Üyesi Ahmet Ibanoglu, Kulüpler Birligi Vakfi Baskani Ali Koç, 1. Lig Kulüpler Birligi Dernegi Baskani Murat Özkaya, Süper Lig ve 1. Lig Kulüp Baskanlari, yöneticileri, idari temsilcileri, teknik direktörleri ve takim kaptanlari katildi.

 

“Elimizde etkin kullanildiginda son derece verimli bir VAR teknolojisi var”

Türkiye Futbol Federasyonu Baskani Mehmet Büyükeksi toplantida yaptigi konusmada, Süper Lig’in, dünyanin en degerli liglerinden biri olma potansiyeline sahip oldugunu belirterek, “Elimizde etkin kullanildiginda son derece verimli bir VAR teknolojisi var. Dünyanin en tutkulu taraftarlari Türkiye’de. Üstelik bu spora gönül vermis çok degerli markalar, uluslararasi kuruluslar, Türk futboluna yatirim yapiyorlar.” dedi.

 

TFF Baskani Büyükeksi sözlerini söyle sürdürdü:

 

“Simdi size Türkçemizin en güzel kelimelerinden biri hakkinda bir hatirlatma yapmak istiyorum. Davalarimizi hakimlere teslim ediyoruz. Sagligimizi hekimlere… Maçlarimizi hakemlere… 

 

Bu 3 kelime de Hikmet sözcügünden türetilir. Hüküm kökünden gelir ve üçünün de ortak bir özelligi vardir. Davalarda da, hastaliklarda da, maçlarda da, hakimin, hekimin ve hakemin önüne gelen konu, daha önce birebir aynisi yasanmamis, kendine has özellikleri olan, nevi sahsina münhasir bir olaydir. Bu üç meslek grubunun da erbabina, biz, tekrari olmayan, birebir benzeri yasanmamis bir konuda karar verme yetkisi veriyoruz. Bu mevkideki insanlarin tecrübe sahibi, bilge insanlar olmasi önemlidir çünkü dogru teshisler, dogru kararlar, yasanmislikla ve muhakeme gücüyle gelir. 

 

Biraz evvel yukarida saydigim, futbolumuza ait güzel seylerin yaninda, Türk futbolunu layik oldugu yere getirmek istiyorsak en az 2 seye daha ihtiyacimiz oldugu gerçegini kabul etmeliyiz. 

 

Bu saydigim avantajlara eslik edecek düzeyde yüksek performansli, deneyimli, bilge bir hakem havuzuna.

 

TFF’nin bir “taraf “olmadiginin bilinmesine ve tüm paydaslarimizin sakin, kontrollü ve çözüm odakli hareket etmelerine. “

 

“Bir maçtaki pozisyon için baska maça bakarak karar verilemez”

Bir hakim için iki dava birbirinin aynisi olmadigi gibi, bir doktor için de iki hastanin kosullarinin ayni olmadigini kaydeden Büyükeksi, “Ayni bu mantikla bir maçtaki pozisyon ihlal mi degil mi, bir baska maça bakarak karar verilemez. Bu ancak dogru teshisle, egitimle, deneyimle ve imkanlardan istifade edilerek zaman içinde mükemmellesecek bir yetenektir. Bu anlattigim futbolumuz için çok önemli bir meseledir. Bugüne kadar yapilmamis, üzerinde durulmamis ama 4 aydir kararlilikla ilerleyen bir federasyon stratejisidir.” seklinde konustu.

 

“Futbolun paydaslarini karsimizda degil yanimizda olmaya, bizimle birlikte çözüm üretmeye davet ediyorum”

Geçtigimiz 11 haftalik süreçte bazi hakem performanslarinin çok elestirildigini kaydeden TFF Baskani, “Bu elestirilerin bazilarini, hakemlerimizin formsuz performanslarina bagli olarak hakli buldugumu da itiraf edeyim. Fakat sunun unutulmamasini rica ediyorum; bazi hatalari düzeltelim derken yeni hatalar yapma lüksümüz yok. Böylesine bir rekabetin yasandigi bu kritik haftalarda kolay olmasa da, tüm kulüp yöneticilerimizi, medya mensuplarimizi ve fikir önderlerimizi, her sart altinda sakin olmaya, ortak problemlerin üstesinden gelebilmek için karsimizda degil yanimizda olmaya, bizimle birlikte çözüm üretmeye davet ediyorum.” ifadelerini kullandi.

 

“Bazi elestirileri sert ve haksiz buldugumu da söylemeliyim. TFF asla taraf degildir”

Medyada Merkez Hakem Kurulu’na, hakemlerimize ve federasyona yönelik bazi elestirileri sert ve haksiz buldugunu da vurgulayan Mehmet Büyükeksi, “Sizi temin ederim TFF asla taraf degildir. Yanlislari ve eksikleri ayni sizler gibi gören, kendini var gücüyle ve bütün imkanlariyla kalici çözümler üretmeye adamis bir kurumdur. Bir bütün olarak hareket etmeliyiz. Birlikte hareket etmemiz halinde üstesinden gelemeyecegimiz hiçbir sorun kalmayacaktir. Buna tüm kalbimle inaniyorum. Siz de inanin.” sözleriyle konusmasini bitirdi.

 

MHK Baskan Vekili Murat Ilgaz’dan VAR sunumu

Baskan Mehmet Büyükeksi'nin konusmasinin ardindan MHK Baskan Vekili ve VAR Sorumlusu Murat Ilgaz, VAR kadrosunda yer alan 12 hakemi sahneye çagirarak katilimcilara tanitti. Ilgaz daha sonra ise yaptigi sunumla, VAR Sistemi’nin isleyis sekli, VAR ve AVAR hakemlerinin görevleri ve VAR Protokolü’nü ekranda pozisyonlarla örneklendirerek bilgilendirmede bulundu. 

 

Kulüp baskanlari VAR deneyimi yasadi

Merkez Hakem Kurulu Baskan Vekili Murat Ilgaz’in VAR sunumunun ardindan bilgilendirme toplantisini takip eden kulüp baskanlari, teknik direktör ve futbolcular, VAR Merkezi’nde canli maç ve hazirlanan demolar üzerinde VAR hakemligi deneyimi yasadi. VAR protokolü çerçevesinde kritik pozisyonlari degerlendiren katilimcilar, ofsayt çizgilerini de kendileri çizdiler.


Pazartesi 17.4 ° / 8.9 °
Salı 19 ° / 9 °
Çarşamba 23.3 ° / 10.8 °