Türkiye'de bankalarin 'iklim' karnesi

Iklim Için 350 Dernegi, Türkiye’deki bankalarin iklim degisikligine yaklasimini mercek altina aldi.

Ekonomi 26.10.2022 10:24:00 0
Türkiye

ISTANBUL (IGFA) - Türkiye’deki Bankalarin Iklim Degisikligine Yaklasimi” adli raporu yayimlayan Iklim Için 350, bankalara basta kömür olmak üzere fosil yakitli yatirimlara finansman saglamamalari için çagrida bulundu.

Türkiye’deki Bankalarin Iklim Degisikligine Yaklasimi raporu Türkiye’nin en büyük 17 bankasini iklim degisikligiyle ilgili bes kriterde degerlendirildi.

Fosil yakit varliklari/yatirimlari, Temiz enerji yatirimlari, “Net Sifir”, Karbon ayak izi ve “Karbon Nötr” için hedef belirlenmesi, ESG (Çevresel, Sosyal, Yönetisimsel uygulamalar) ve benzer derecelendirmeler.

TÜRKIYE’DE 8 BANKA KÖMÜRÜ FINANSE ETMEYECEGINI AÇIKLADI

Rapora göre, Türkiye’de sekiz banka kömürü finanse etmeyecegini açiklarken, geri kalanlarin böyle bir beyani bulunmuyor.

Bankalarin yaklasik olarak yarisi “karbon nötr” ve/veya “net sifir” olmak hedef belirlemisken, geri kalanlarin bir tarih belirleyip belirlemedigine iliskin bilgiye ulasilamiyor. Hedef belirlemis bankalarin ise uzun vadeli bu hedeflerini destekleyici kisa vadeli planlamalarinin bilgisi bulunmuyor.

Rapor, hemen hemen her bankada farkli isimler altinda kurulmus olan “Sürdürülebilirlik Komite”lerinin bu alanda çalismalarini gayretle sürdürdügüne, ancak bu komitelerce hazirlanan sürdürülebilirlik raporlarinin yeknesak olmadigina ve farkli metriklere göre hazirlanmis olduguna dikkat çekiyor. Ayni zamanda yayinlanan raporlarin ve/veya yapilan bilgilendirmelerin denetiminin nasil yapildigina dair ise yeterli veri bulunmadigi ortaya konuyor.

BIREYLERDEN BANKALARA: BIRIKIMLERIMIZLE IKLIM KRIZINI FONLAMAYIN!

Iklim Için 350 Dernegi tarafindan geçtigimiz aylarda baslatilan “Dumansiz Para Sahasi” imza kampanyasi bankalarda bulunan bireysel mevduatlarin gücünü hatirlatmayi amaçliyor.

Banka müsterilerinin bireysel mevduat hesaplarinin toplam finansman gücünün farkina varmasini ve bankalarindan kömürden çikis için bir adim atmasi için talepte bulunmalarini sagliyor.

Türkiye’deki Bankalarin Iklim Degisikligine Yaklasimi Raporu'na ulasmak için tiklayabilirsiniz.


Cuma 25.2 ° / 14.4 °
Cumartesi 22.8 ° / 12.4 °
Pazar 23.5 ° / 12.9 °