Bakan Yanik: Eylül ayinda 9,6 milyar TL'lik destek verildi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, ihtiyaç sahibi vatandaslarin temel gereksinimlerinin karsilanmasi amaciyla Eylül ayinda toplam 9,6 milyar TL ödeme yaptiklarini açikladi.

Ekonomi 26.10.2022 10:19:00 0
Bakan Yanik: Eylül ayinda 9,6 milyar TL

ANKARA (IGFA) - Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, Eylül ayi içerisinde Türkiye Aile Destek Programi basta olmak üzere engelli ve yasligi ayligi, elektrik tüketim destegi, genel saglik sigortasi prim ödemeleri ve egitim destegi gibi birçok alanda ihtiyaç sahibi vatandaslari yalniz birakmadiklarini söyledi.

Türkiye Aile Destek Programiyla, gelisen ve büyüyen Türkiye’nin refahini paylastiklarini ifade eden Bakan Yanik, “Kaynaklarimizin bütün toplum kesimlerinin yararina olacak sekilde dagitilmasini her dönemde önceledik ve bu dogrultuda çalisiyoruz. Bu kapsamda hayata geçirdigimiz projemiz ile Eylül ayi içerisinde 882,7 milyon TL destek verdik” dedi.

Engelli ve yasli vatandaslarin toplumsal hayata tam ve etkin katilimlari ile bagimsiz sekilde yasayabilmeleri için egitimden sagliga, ekonomiden sosyal hayata kadar her alanda yaninda olduklarini kaydeden Bakan Yanik, “Bu dogrultuda Eylül ayinda toplam 2,1 milyar TL tutarinda yasli ayligi ve engelli ayliklarini hak sahiplerine ulastirdik” ifadelerini kullandi.

Bakima ihtiyaci olan agir engelli vatandaslar ve ailelerine ekonomik destek sagladiklarini da vurgulayan Bakan Yanik, “Bu kapsamda Eylül ayi içerisinde 1,8 milyar TL Evde Bakim Yardimi'ni hesaplara yatirdik” ifadelerini kullandi.

SED ILE AILELERE 340,5 MILYON TL

Ekonomik nedenlerle çocuklarin ailelerinden uzaklasmalarinin, farkli ortamlarda büyümelerinin önüne geçerek onlarin kendi aileleriyle bir arada, saglikli bireyler olarak yetismelerini önemsediklerini ifade eden Bakan Yanik, “Sosyal Ekonomik Destek (SED) ile ihtiyaç sahibi aileler çocuklarinin basta egitim olmak üzere diger ihtiyaçlarini karsilayabiliyor. Bu dogrultuda ailelerimize toplam 340,5 milyon TL destekte bulunduk” dedi.

81 il ve ilçelerinde bulunan Sosyal Yardimlasma ve Dayanisma Vakiflarina, sosyal yardim faaliyetlerini yürütebilmeleri için her ay düzenli olarak "periyodik pay" adi altinda kaynak aktardiklarini bildiren Bakan Yanik, Eylül ayi için 243,4 milyon TL destek verdiklerini kaydetti.

VEFA ILE YASLILARIN IHTIYAÇLARI KARSILANIYOR

Bakan Yanik, “Vefa Projesi ile yasli, engelli, agir kronik hastaligi nedeniyle kendi öz bakimini yerine getiremeyenler ve 65 yas üstü vatandaslarin ihtiyaçlarini karsiliyoruz. Böylece Eylül ayi içerisinde 19,2 milyon TL tutarinda ödeme gerçeklestirdik” dedi.

Saglik güvencesi olmayan ya da saglik sigortasi primleri Bakanlikça karsilanan vatandaslarin saglik hizmetlerinden yararlanabilmeleri için destekte bulunduklarini ifade eden Bakan Yanik, “Vatandaslarimizin SGK’ye ödemesi gereken 3,3 milyar TL’lik tutari Bakanlik olarak biz üstlendik” seklinde konustu.

Düzenli sosyal yardim programlarindan yararlanan ihtiyaç sahibi hanelere Elektrik Tüketim Destegi verdiklerini hatirlatan Bakan Yanik, Eylül ayina iliskin toplam 285,9 milyon TL tutarinda destek verdiklerini belirtti.

231,2 MILYON TL EGITIM MATERYALI DESTEGI

Egitim odakli sosyal yardimlarla çocuklarin egitimli bireyler olarak yetismelerini desteklediklerini belirten Bakan Yanik, “Eylül ayinda okullarin açilmasiyla birlikte ihtiyaç sahibi hanelerdeki çocuklarin egitim masraflarinin karsilanmasi ve egitimlerinin desteklenmesi için 973 Sosyal Yardimlasma ve Dayanisma Vakfi’na toplam 231,2 milyon TL kaynak aktardik” diye konustu.

Bakan Yanik, Eylül ayi içerisinde gerçeklesen diger yardimlara iliskinse sunlari kaydetti:

“Barinma yardimi kapsaminda 8,5 milyon TL destek sagladik. Oturulamayacak derecede eski, bakimsiz ve sagliksiz evlerde yasayan ihtiyaç sahibi vatandaslara evlerinin bakim-onarimina destek sagladik. Aktardigimiz 4,6 milyon TL Asevi yardimiyla da ihtiyaç sahibi oldugu belirlenen yasli, engelli, hasta ve evinde yemek yapabilecek durumda olmayan vatandaslarimizi sicak yemekle bulusturduk. Dogum Yardimi kapsaminda vatandaslarimiza 33,2 milyon TL nakdi yardim yaptik. Ayrica sehit yakinlari ve gazilerin muhtelif ihtiyaçlarinin karsilanabilmesi için de 2,4 milyon TL destek verdik.”

Sosyal yardimlari tamamen ihtiyaç temeli gerçeklestirdiklerinin altini çizen Bakan Yanik, “Eylül ayi içerisinde bu desteklerimizin yani sira diger sosyal yardimlarimizi ekledigimizde ihtiyaç sahibi vatandaslara yaklasik toplam 9,6 milyar TL tutarinda destek verdik” seklinde konustu.


Perşembe 17.8 ° / 7.6 °
Cuma 18.2 ° / 9.7 °
Cumartesi 24.1 ° / 11.8 °