EBRD’den Galata Wind’e 45 milyon dolarlik yenilenebilir enerji destegi

Avrupa Imar ve Kalkinma Bankasi (EBRD), yenilenebilir enerjide kapasiteyi artirmaya yönelik Galata Wind’e 45 milyon ABD Dolari destek verdi.

Ekonomi 26.10.2022 19:53:00 0
EBRD’den Galata Wind’e 45 milyon dolarlik yenilenebilir enerji destegi

Avrupa Imar ve Kalkinma Bankasi (EBRD), yenilenebilir enerjide kapasiteyi artirmaya yönelik Galata Wind’e 45 milyon ABD Dolari destek verdi. Galata Wind, saglanan bu finansmanla birlikte, planladigi yatirimlari hayata geçirerek yillik yaklasik 150.000 MWh daha yenilenebilir elektrik üreterek yilda 80.000 ton CO2 emisyonu tasarrufu saglayabilecek.

 

Avrupa Imar ve Kalkinma Bankasi, Galata Wind’e, rüzgâr kapasitesini artirmak ve Türkiye’nin temiz enerji gelecegine geçisini hizlandirmak için 45 milyon ABD Dolari finansman sagladi. Bu krediyle Galata Wind, hali hazirda faaliyet gösteren rüzgâr santrallerinde yapmayi planladigi kapasite artis projelerini finanse ederek, sirketin operasyonel kurulu gücünü daha da artiracak. Galata Wind toplam 269 MW’lik kurulu gücüyle Türkiye’nin önde gelen yenilenebilir yatirimcilarindan biri durumunda. Sirket bünyesinde 3 adet rüzgâr santrali, 2 adet de günes santrali bulunduruyor ve yillik yaklasik 800.000 MWh elektrik üretimi gerçeklestiriyor.

 

Su anda Türkiye’deki rüzgâr santrallerinin kurulu gücü yaklasik 11 GW seviyesinde bulunuyor. Türkiye'nin 40-50 GW civarinda oldugu tahmin edilen önemli rüzgâr potansiyeli, henüz tamamen kullanilmiyor. Bu durumun sebeplerinden biri de uzun vadeli finansmana sinirli erisim olmasi. EBRD Energy Eurasia, MEA Direktörü Aida Sitdikova, Türkiye'de yesil gündemin hizlandirilmasi gerekliligine vurgu yaparak, “Bu tür krediler, özel sektörün yenilenebilir bir gelecek için çalismasina olanak saglamada etkili oluyor. Bu projede Galata Wind gibi bir ortakla çalismaktan mutluyuz ve Türkiye'deki yenilenebilir enerji yatirimcilarini desteklemeye devam edecegiz.” dedi.
 

“EBRD kredisi orta ve uzun vadeli yenilenebilir enerji hedeflerimize katki saglayacak.”

Galata Wind CEO’su Burak Kuyan da gösterdikleri performansla EBRD gibi saygin uluslararasi finans kurumlarinin güvenini kazandiklarini belirterek, sunlari söyledi: 

 

“Rüzgâr ve günesten temiz ve yenilenebilir elektrik enerjisi üreten Galata Wind olarak 2021 yilinda 61 büyürken, 2022 yilinin ilk alti aylik döneminde basarili bir finansal performans sergiledik. Sirketimiz bir önceki yilin ayni dönemine kiyasla 188 oraninda büyüdü ve 518 milyon TL gelir elde etti.

 

Geldigimiz bu basarili noktadan daha iyi bir seviyeye ulasabilmek için Galata Wind’in mevcut 269 MW’lik portföyünü yakin gelecekte 500-550 MW’a çikarmayi hedefliyoruz. Bunun bir kismini Türkiye’de bir kismini da yakin cografya ve Avrupa’da yapmak istiyoruz. 

 

Uzun vadede 2030 yilinda Galata Wind’i global bir oyuncu haline getirmeyi hedefliyoruz. Bu yil Birlesmis Milletler Küresel Ilkeler Sözlesmesi’nin de imzacisi olarak küresel 10 ilkeyle ilgili taahhütte bulunduk. Sürdürülebilirlik yönetim yaklasimini tüm is süreçlerimize entegre etme ve Birlesmis Milletler Sürdürülebilir Kalkinma Amaçlari’na katki saglama vizyonuyla, yapacagimiz yeni yatirimlarla yenilenebilir enerji kapasitemizi artirirken karbon emisyonlarinin azalmasina halihazirda yaptigimiz yillik 400.000 ton CO2 katkiyi da artiracagiz. EBRD’den temin ettigimiz finansman, orta ve uzun vadeli hedeflerimize ulasmak bakimindan önemli bir katki saglayacak. Giderek güçlenen küresel sürdürülebilirlik perspektifi sayesinde ekonomik büyümede daha fazla rol üstlenecek Galata Wind gibi temiz enerji sirketlerinin geleceginin de daha parlak olacagini öngörüyoruz. Galata Wind olarak yenilenebilir enerji alanina yatirim yapmaya devam edecegiz.”

 

Galata Wind'in planladigi kapasite artirimlari ile, yillik ortalama 150.000 MWh daha elektrik üretilerek yaklasik 80.000 ton CO2 ek karbon emisyon azaltimi yapilmasi mümkün. Galata Wind’e verilmis olan bu kredi, EBRD’nin yenilenebilir enerji üretiminde özel sektör katilimini destekleyerek, Türkiye'de temiz enerjiye hizli geçisi tesvik etme stratejisini destekliyor. Türkiye'nin önde gelen kurumsal yatirimcilarindan biri konumunda olan EBRD, 2009'dan bu yana ülkedeki çogunlugu özel sektöre ait olan 381 projeye 16,8 milyar Euro'dan fazla yatirim yapti.


Cumartesi 22.8 ° / 12.4 °
Pazar 23.5 ° / 12.9 °
Pazartesi 24.9 ° / 11.7 °