TAV’dan ilk dokuz ayda 753 milyon avro ciro

Yilin ilk dokuz ayinda 60,2 milyon yolcuya hizmet veren TAV Havalimanlari, yilsonu beklentilerini yukari yönlü revize etti.

Ekonomi 26.10.2022 18:51:00 0
TAV’dan ilk dokuz ayda 753 milyon avro ciro

Yilin ilk dokuz ayinda 60,2 milyon yolcuya hizmet veren TAV Havalimanlari, yilsonu beklentilerini yukari yönlü revize etti.

 

Havalimani isletmeciliginde Türkiye’nin dünyadaki lider markasi TAV Havalimanlari yilin ilk dokuz ayina iliskin finansal ve operasyonel sonuçlari açikladi. TAV, bu dönemde 39,1 milyon dis hat ve 21,1 milyon iç hat olmak üzere toplam 60,2 milyon yolcuya hizmet verdi.

 

TAV Havalimanlari Icra Kurulu Baskani Serkan Kaptan “Türkiye’de turizm sektörü büyümeye ve hitap ettigi cografyayi genisletmeye devam ediyor. Sektörün yarattigi deger bu yaz sezonunda karsiligini buldu ve jeopolitik etkilere ragmen çok güçlü bir sezon geçirdik. Özellikle ülkemizin ana pazarlarindan olan Almanya ve Ingiltere’den gelen yolcu sayilari 2019’un çok üstüne çikti. Devam eden güçlü talebin sonucunda sene basinda açikladigimiz dis hat yolcusu beklentimizi yüzde 10-15 oraninda artirdik.

 

Bu sene ayrica, kismen jeopolitik sebeplerden, kismen de havalimanindaki verimlilik artisi nedeniyle Almati Havalimani’ni teknik inis için kullanan kargo uçuslarinin sayisi 2019’un iki kat üstüne çikti. Özel yolcu salonu, gümrüksüz satis ve yiyecek içecek faaliyetlerimizin finansal sonuçlarinda da büyük iyilesmeler yasandi ve bilisim hizmetlerimiz is hacmini büyüttü. Kis sezonunda da seyahat talebinin kuvvetli seyretmesini bekliyoruz.

 

Ikinci çeyrekte 2019’da yakaladigimiz ciro, FAVÖK ve net kâr rakamlarini geçmistik. Üçüncü çeyrekte de 2019 performansinin üstüne çikmayi basardik. Faaliyetlerimiz ve finansallarimizdaki bu kuvvetli egilimlere bagli olarak 2022 beklentilerimizi bu sene ikinci kere yukari revize ediyoruz. Yilsonu için 272- 313 milyon avro arasi FAVÖK ve 75 – 105 milyon avro arasi net kâr bekliyoruz.

 

Pandeminin baslangicinda söz verdigimiz gibi pandemiden daha güçlü bir sirket haline gelerek çikmayi basardik. Porftöyümüze Almati’nin eklenmesi ve Antalya imtiyazimizi uzatmamiz sayesinde, varliklarimiz önemli oranda büyüdü ve ortalama isletme süreleri uzadi. Ayrica, pandemi öncesine göre kârliligimiz da artti. Artik önümüzde önemli oranda yolcu büyümesi ve borçluluk oranlarinda hizli azalma bekledigimiz önü açik bir büyüme patikasi bulunuyor.

 

Uzun vadeli büyüme trendleri, sundugu rekabetçi deger ve olumlu ikame etkisi Türk turizmini, daha önce yasanan küresel çalkantilarda desteklemisti. Içinden geçmekte oldugumuz küresel makroekonomik belirsizlikler döneminde de Türk turizmi bu özellikleriyle avantajli bir konumda bulunuyor.

 

Üçüncü çeyrekte Nijerya’da faaliyet gösteren Lagos Havalimani’ni 20 yil süreyle gelistirmek ve isletmek üzere açilan ihaleye teklif verdik. Pazarlik asamasina geçilmesi için tercih edilen teklif veren olarak bu asamada amacimiz TAV’i potansiyel getirinin potansiyel riskleri fazlasiyla astigi bir yerde konumlamak olacak. Özenli ve dikkatli yatirimcilar için Nijerya ekonomisi ve olumlu demografisi önümüzdeki dönemde cazip büyüme firsatlari sunuyor.

 

Son 20 yilda birçok sok ve krizle karsilastik ama hepsinin üstesinden basariyla gelerek sirketimizi istikrarli bir sekilde büyütmeyi basardik. Geriye dönüp baktigimizda dayaniklilik, adaptasyon kabiliyeti ve akilli büyümenin TAV’in genlerinde bulundugunu rahatlikla söyleyebiliriz. Rekabette bir adim öne çikmamizi saglayan bu özelliklerimizi TAV’i gayretleri ve destekleriyle bugünlere getiren çalisanlarimiza, hissedarlarimiza ve is ortaklarimiza borçluyuz.

 

Tüm çalisanlarimiza, hissedarlarimiza ve is ortaklarimiza bu vesileyle yarattigimiz küresel markamiz adina tesekkür ediyorum” dedi.

 


Perşembe 28.8 ° / 18.3 °
Cuma 30.8 ° / 19.8 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °