Hanri Benazus Atatürk’ü Anlatti

Türkiye’nin en önemli Atatürk fotograflari koleksiyoneri Hanri Benazus, Karsiyaka Rotary Kulübü ve Çagdas Yasami Destekleme Dernegi Karsiyaka Subesi ortakligiyla Karsiyaka Belediyesi ve Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin katkilariyla düzenlenen ‘Atatürk ve A

Güncel 26.10.2022 20:51:00 0
Hanri Benazus Atatürk’ü Anlatti

Türkiye’nin en önemli Atatürk fotograflari koleksiyoneri Hanri Benazus, Karsiyaka Rotary Kulübü ve Çagdas Yasami Destekleme Dernegi Karsiyaka Subesi ortakligiyla Karsiyaka Belediyesi ve Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin katkilariyla düzenlenen ‘Atatürk ve Aydinlik Türkiye’ söylesisine konuk oldu.
 

Sancar Maruflu Sivil Toplum Yerleskesi’nde gerçeklesen söyleside Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve Türkiye konusuldu. Hanri Benazus koleksiyonu ile olusturulan Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin Atatürk Fotograflari Sergisi ve Hanri Benazus'un kaleme aldigi kitaplar da yerleskede yer aldi. Sergi Cuma gününe kadar Sancar Maruflu Sivil Toplum Yerleskesi’nde devam edecek. 

 

Karsiyaka Belediye Baskani Dr. Cemil Tugay söylesi öncesi sergiyi gezdi. Benazus, kitabini imzalayarak Baskan Tugay'a hediye etti. Söylesiye sivil toplum kuruluslarinin temsilcileri, dernekler, muhtarlar ve vatandaslar katildi. Hanri Benazus adina fidan bagisi yapildi. 

 

Söylesi baslamadan önce ilk konusmayi, Karsiyaka Rotary Kulübü Baskani Özge Bozdag yapti. Bozdag konusmasinda "Rotary ailesi olarak insana ve topluma hizmet anlayisiyla dünya barisina inanarak çiktigimiz bu yolda sizler gibi insanlara rastlamaktan çok mutluyuz. Birlikte nice Cumhuriyet Bayramlari kutlamak dilegiyle, çok tesekkür ederim" ifadelerini kullandi. 

 

Çagdas Yasami Destekleme Dernegi Karsiyaka Subesi Baskani Semiha Cuccui ise konusmasinda sunlari aktardi: "Bizler Atatürk ilke ve inkilaplarina bagli, demokrasi çizgisi yaninda yer alan, hizla büyüyen bir neslin yol göstericileri olmaya çalismaktan mutluluk duyuyoruz. Giderek gelisen dünyada ayri bir yasam için egitim kapilarini aralamaya çalisiyoruz. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün gençlige hitabesinde bize ögütledigi gibi ‘Ey Türk gençligi! Birinci vazifen; Türk istiklalini, Türk cumhuriyetini, ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir. Mevcudiyetinin ve istikbalinin yegâne temeli budur.’ Cumhuriyetimizin 99. yili hepimize kutlu olsun" dedi. 

 

“ONURLA, SEREFLE KAZANALIM”

Söylesideki, konusmasinda Cumhuriyet’in önemini vurgulayan Karsiyaka Belediye Baskani Dr. Cemil Tugay sunlari kaydetti: “Cumhuriyet ile ilgili söylenebilecek çok sözümüz var. Atatürk’ümüzün kurmus oldugu Cumhuriyet’in degerlerini sarsmaya çalisanlarla, maalesef sert bir mücadele ettigimiz bir dönemdeyiz. Cumhuriyeti’mizin yüzüncü yili önümüzdeki sene yasanacak, bu sene Izmir'in kurtulusunun yüzüncü yilini kutladik. Bizler için gerçekten tarihi bir dönemece dönüstü bu yüzüncü yillar. Bu salondaki herkese, bu salonda olmayan ama bizim gibi düsünen herkese ihtiyacimiz oldugu bir dönemde oldugumuzu belediye baskaniniz olarak ifade etmek istiyorum. Herkesin duyarli olmasina, cesur olmasina, sorumluluk almasina çok ihtiyacimiz var. Bu gerçekten Atatürk'e ve bu mücadeleyi veren büyüklerimize olan borcumuz ve çocuklarimiz için yerine getirmek zorunda oldugumuz bir görev. Türkiye Cumhuriyeti evlatlari bu ülkeden utanmamalilar ama gençlerimizin yüzde 70’e varan oraninin Türkiye’den ümidi kesmeyi düsünmelerini görmezden gelemeyiz. Her türlü sorunu çözmeye haziriz, sadece ve sadece kandirilan insanlarin dogrulari anlamalarini saglamamiz lazim. Toplumun tam ortasina kendimizi koyarak, bizim gibi düsünmeyen insanlari da kucaklayarak birlik olmaliyiz. Sadece konusarak ve davranislarimizla örnek olarak ikna etmeliyiz. Onun için bunlari konusmamiz gerekiyor. Lütfen bu ülkenin arkasinda dimdik duralim, onurla serefle kazanalim. Cumhuriyeti’mizin kurulusunun 99. yili kutlu olsun" dedi. 

 

“HEPIMIZIN ATATÜRK’Ü”

Bugüne özel konusma hazirladigini belirterek sözlerine baslayan Hanri Benazus, çocukluk döneminin gözünden Atatürk’ü anlatti. Sözlerine devam eden Benazus " Ileri yaslarim da gözlerimde yaslarla ‘sana kimsenin hor gözle bakmasina son zamanima kadar izin vermeyecegim’ der dururum. Çünkü o yalniz benim degil, herkesin, hepimizin Atatürk’ü. Daha nicelere el uzatacak, yol yordam gösterecek. Kalplere dokunacak. Düsünüyorum ve diyorum ki ‘ölümün ancak bu kadar ölümsüz olabilirdi’. Etrafa bakiyorum, Osmanli’yi olusturan karmakarisik yapidan bir ulus yaratan iradenin basindan bir Mustafa Kemal Atatürk çikiyor karsimiza. Bilirsiniz camilerde kilit tasi vardir. Bu tasi çekerseniz ona yaslanmakta olan bütün taslar çökmeye baslar. Iste Mustafa Kemal Atatürk, bu Cumhuriyet’in kilit tasidir. Çünkü devlet ve ulus onun iradesiyle kurulmustur” ifadelerini kullandi.

 

“BIZLERIN UMUTSUZLUGA DÜSME HAKKI YOK”

Atatürk’ün hayatinin hiçbir döneminde umutsuz olmadigini vurgulayan Benazus “Onun izinden giden bizlerin umutsuzluga düsme hakki yok. Hayat mücadele demektir, umutsuz olmayacagiz ve daima mücadele edecegiz. Mücadele ederken tek hedefimiz basarmak olacak, sizlerden ricam Atatürk’ü lütfen sloganlara sigdirmayin, sloganlara birakmayin bu isleri. Atatürk’ü anlayin ve herkese anlatin bu hepimize düsen bir görev. Türk milleti olarak biz ne yaparsak yapalim Atatürk’e olan borcumuzu asla ödeyemeyiz. En azindan bu konuda hep beraber bir çaba içine girelim. Ne olur Mustafa Kemal Atatürk’ü iyice anlayin, anlatin ve mutlaka sahip çikin. Bu günler üzüntü günü degil, yas günü hiç degil. Bu günler onur günü, gurur günüdür. Ne olursa olsun bize her zaman dogru yolu gösteren, ögreten ve hatirlatan bi Atamiz var. Bu asla degismeyecek. Emaneti sahipsiz degil” seklinde konustu. 

 

“HEM FIKIR HEM DE HAREKET ADAMIYDI”

Benazus konusmasinda Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün özelliklerini ve insan yönünü de anlatti. Atatürk’ün her seyden önce insan ve essiz bir lider oldugunu belirten Benazus: “Atatürk milli mücadelede, milli birligi saglayan essiz bir lider. Savas meydanlarinda gerçekçi bir komutan, devlet kuran büyük bir siyaset adami. Milletini çagdaslastiran büyük bir devrimci. Atatürk her seyden önce hem fikir hem de hareket adamiydi. Fikri ve hareketi kisiliginde birlestirmis bir liderdi. Memleket sorunlari karsisinda aklin ve bilimin yol göstericiligini kabul eden, bir gerçekçi görüs sahibiydi. Türk bagimsiz savasini ve Türk çagdaslasma hareketinin temelini olusturan liderdi o. Atatürk gerçegin adami, sagduyu ve ince görüsün temsilcisi. Ben diyorum ki ayakkabisini bile baglamasini bilmeyenlerin, kaldirimda dogru dürüst yürümeyi beceremeyenlerin, bu ülkeye bir agaç dahi ekmeyenlerin, bir ömür ülkesi için harcayan Mustafa Kemal Atatürk’ü anlamalarini nasil beklersiniz? Ben bu kadar çabaya ragmen Mustafa Kemal Atatürk’ü ne kadar anlasam da hep eksik kalacaktir. Sari saçli, mavi gözlüm Allah senden milyon kere razi olsun” diyerek sözlerini noktaladi.


Perşembe 25.5 ° / 14.7 °
Cuma 25.2 ° / 14.4 °
Cumartesi 22.8 ° / 12.4 °