AHMET AKIN: “AMASRA FACIASINDA TEK SORUMLU MÜHENDIS VE SEFLER DEGIL. KIMSE YÖNETICILERI KORUYUP KOLLAMASIN"

CHP Genel Baskan Yardimcisi Ahmet Akin, Amasra’da 41 maden emekçisinin hayatini kaybettigi facianin üzerinden 13 gün geçtikten sonra yapilan gözaltilara iliskin, “Amasra faciasinda tek sorumlu isletmedeki mühendis ve sefler degil. Kimse yöneticileri koruy

Güncel 28.10.2022 11:34:00 0
AHMET AKIN: “AMASRA FACIASINDA TEK SORUMLU MÜHENDIS VE SEFLER DEGIL. KIMSE YÖNETICILERI KORUYUP KOLLAMASIN

CHP Genel Baskan Yardimcisi Ahmet Akin, Amasra’da 41 maden emekçisinin hayatini kaybettigi facianin üzerinden 13 gün geçtikten sonra yapilan gözaltilara iliskin, “Amasra faciasinda tek sorumlu isletmedeki mühendis ve sefler degil. Kimse yöneticileri koruyup kollamaya kalkmasin. Faciadan sonra tek bir yöneticiye görevden el çektirilmemesi manidar” dedi.

CHP Enerji ve Altyapi Politikalarindan Sorumlu Genel Baskan Yardimcisi Ahmet Akin, Amasra’da 41 maden emekçisinin hayatini kaybettigi facianin üzerinden 13 gün geçtikten sonra yapilan gözaltilara iliskin yazili basin açiklamasi yapti. Akin’in açiklamalari söyle:

“41 maden emekçinin hayatini kaybettigi facianin üzerinden 13 gün geçtikten sonra 25 kisi hakkinda gözalti karari alindi. Faciadan 312 saat sonra Amasra isletmesindeki mühendis ve sefler süpheli sifatiyla gözaltina alindi. Amasra faciasinda tek sorumlu isletmedeki mühendis ve sefler degil. Kimse yöneticileri koruyup kollamaya kalkmasin. Faciadan sonra tek bir üst düzey yöneticiye el çektirilmemesi manidar.

 “SORUMLU YÖNETICILER CEZASIZ BIRAKILMAK ISTENIYOR”

Amasra faciasinda basta havalandirma sistemindeki hata olmak üzere pek çok ihmal iddiasindan bahsediliyor. 41 maden emekçisi topragin altinda yatarken; üst düzey yöneticilerin birakin gözaltini, görevden el çektirilmemesi bile manidar. Sorumlu olarak yalnizca mühendis ve seflerin gösterilerek facianin basit bir mühendis hatasiyla açiklanmak istenmesi bu faciadan dogrudan sorumlu olan iktidarin kendini aklamak istediginin kanitidir.

Türkiye Taskömürü Kurumu’nda; Amasra faciasina kadar 5 yilda 12 bin 966 is kazasi meydana geldi. Söz konusu is kazalarinda binlerce isçi yaralandi, 13 isçi de hayatini kaybetti. Yalnizca bu verilere baktiginizda büyük bir facianin gelmekte oldugunu anliyoruz. Ayni zamanda kurum bünyesinde is güvenligi için de yeterli yatirim yapilmadigi ortada. TTK bünyesindeki 5 isletmeye son 12 yilda yapilan is güvenligi yatirimlarinin tutari 677 milyon lirayken bu yatirimin yalnizca yüzde 33’ü is güvenligine ayrildi. Baska bir deyisle 5 kuruma 12 yil boyunca yapilan is güvenligi yatirimi yaklasik 224 milyon lira tutarinda. Buna göre bir kuruma yillik 3,7 milyon lira tutarinda is güvenligi yatirimi yapilmis. Sarayin 10 milyon lirayi asan bir günlük masrafiyla TTK bünyesindeki bir madenin ortalama üç yillik is güvenliginin saglanmasi için harcama yapilmis. Baska bir deyisle TTK’da ne is güvenligi ne de is güvenligi yatiriminin yapilmamasi AK Parti iktidarinin zaten maden emekçilerinin güvenligini düsünmediginin açik bir göstergesidir.”


Pazar 31.5 ° / 19.5 °
Pazartesi 30.9 ° / 17.7 °
Salı 27.5 ° / 16.1 °