Sehir Tiyatrolari’ndan Yilin Müzikali “Fosforlu Cevriye”

Istanbul Büyüksehir Belediyesi (IBB) Sehir Tiyatrolari Suat Dervis’in yazdigi, Gülriz Sururi’nin uyarladigi, Yelda Baskin’in yönettigi Fosforlu Cevriye adli müzikali seyirciyle bulusturuyor. 2022-2023 sezonunun yeni müzikali Fosforlu Cevriye, 2 Kasim 2022

Kültür-Sanat 29.10.2022 11:03:00 0
Sehir Tiyatrolari’ndan Yilin Müzikali “Fosforlu Cevriye”

Istanbul Büyüksehir Belediyesi (IBB) Sehir Tiyatrolari Suat Dervis’in yazdigi, Gülriz Sururi’nin uyarladigi, Yelda Baskin’in yönettigi Fosforlu Cevriye adli müzikali seyirciyle bulusturuyor. 2022-2023 sezonunun yeni müzikali Fosforlu Cevriye, 2 Kasim 2022 Çarsamba günü 20.30’da Harbiye Muhsin Ertugrul Sahnesi’nde prömiyerini yapiyor.



Istanbul Sokaklarinin Ta Kendisi “Fosforlu Cevriye”
Anne babasini tanimadigi için gökteki yildizlardan dogduguna inanan, denizin kucaginda bir sokak çocugu olarak büyüyen, Galata mevkiinde karnini doyurabilmek için “icra-i sanat” eyleyen Cevriye, siradan bir sokak kizi degil aslinda Istanbul sokaklarinin ta kendisidir. Hastalik ve soguktan ölüme yaklastigi o gece, karsisina çikan esrarengiz bir Adam sayesinde hayata ve kara sevdaya tutunur. Cevriye’nin daha önce tanidigi erkeklere hiç benzemeyen ve ona “siz” diye hitap eden bu Adam aslinda gizli yasayan bir idam mahkûmudur. Cevriye onu tanidigi günden sonra artik bambaska bir “insan” olmustur. Hapis, sürgün, aradan geçen zaman ve türlü belalara ragmen bu asktan vazgeçmeyen Cevriye, sevdigi için her seyi göze alacaktir.
Oyunda 1930-40’li yillarin Istanbul’u zengin tasvirleriyle sunuluyor. Mahallelerin arka sokaklarinda, hapishanelerinde, batakhanelerinde hayata tutunmaya çalisan kadinlarin, annelerin, çocuklarin ve afili delikanlilarin otoriteyle olan iliskisi çarpici öykülerle aktariliyor.


Oyunun Yönetmeni Yelda Baskin, Cevriye’yi Anlatiyor
“Cevriye’nin sevdasi bir var olus meselesidir. Seçtigi erkekten de bagimsiz kendi iradesidir. Sokakta var olmanin sertligine ragmen, hiç kimsenin tahakkümü altina girmeyen Cevriye en dar zamanlarda bile basimizi kaldirip bize yildizlari izletir. Baska dünyalara, olasiliklara, hayallere dogru...”


Suat Dervis ve Gülriz Sururi’nin Büyük Hayali Gerçeklesiyor


Suat Dervis, 60’li yillarin basinda Türkiye’ye döndügünde siyasi-mesleki ve maddi anlamda zorlu bir dönemden geçiyordu. “Fosforlu Cevriye” romanini yayinevlerine teklif ediyor fakat ne yazik her seferinde reddediliyordu. Suat Hanim’in büyük arzusu, bu eserin yayinlanmasindan öte, bir “müzikal” olarak oyunlastirildigini görmekti… Bunun için ilk görüstügü kisi genç aktris Gülriz Sururi idi… Gülriz Hanim’in da arzusu oyunu Sehir Tiyatrolari’nda sahnelemekti…


Dramaturgisini Gökhan Aktemur’un, müzik ve bestesini Oguzhan Balci’nin, dekor tasarimini Baris Dinçel’in, kostüm tasarimini Tomris Kuzu’nun, isik tasarimini Kemal Yigitcan’in, efekt tasarimini Yunus Nalci’nin, koreografisini Maral Ceranoglu’nun yaptigi, fotograflarini Ahmet Çelikbas’in çektigi oyunda Ayse Günyüz Demirci, Berk Samur, Besim Demirkiran, Binnur Serbetçioglu, Ceysu Aygen, Çagatay Palabiyik, Elif Verit, Emre Yilmaz, Hakan Örge, Irmak Örnek, Nur Saçbüker Otan, Samet Silme, Tugrul Arsever, Yagmur Damcioglu Namak, Yunus Erman Çaglar, Zeynep Ceren Gedikali rol aliyor.



Oyun, 2-5 Kasim, 9-12 Kasim 2022 tarihleri arasinda Harbiye Muhsin Ertugrul Sahnesi’nde, 30 Kasim - 3 Aralik 2022 tarihleri arasinda Ümraniye Sahnesi’nde.


Cuma 30.8 ° / 19.8 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °