FAHRETTIN YOKUS'TAN TARIM BAKANI'NA 'FETÖ' ELESTIRISI

IYI Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokus, Tarim ve Orman Bakanligi’nin 2023 yili bütçe teklifinin görüsüldügü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci’ye, eski Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli’nin görevden alinmasind

Güncel 31.10.2022 16:48:00 0
FAHRETTIN YOKUS

IYI Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokus, Tarim ve Orman Bakanligi’nin 2023 yili bütçe teklifinin görüsüldügü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci’ye, eski Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli’nin görevden alinmasindan bir gün sonra Bakanliga yapilan 'FETÖ' operasyonunda gözaltina alinan 10 kisinin akibetinin ne oldugunu sordu. Yokus, “Eski Bakan Bekir Pakdemirli 3 Nisan 2022’de görevden aliniyor. Ertesi gün siz Bakan olarak ataniyorsunuz. Ayni gün Tarim ve Orman Bakanligi'nda FETÖ operasyonu baslatiliyor. 10 kisi gözaltina aliniyor. Daha da akibetinin ne oldugunu bilmiyoruz. Bu bir tesadüf olabilir mi? Asla. Bu ayip iktidariniza yeter" dedi. 

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, bakanliklarin ve kurumlarin 2023 yili bütçe teklifi üzerindeki görüsmeler sürüyor. Komisyonda, bugün; Tarim ve Orman Bakanligi, Orman Genel Müdürlügü, Devlet Su Isleri Genel Müdürlügü, Türkiye Su Enstitüsü, Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumu’nun bütçe teklifleri ve 2021 yili kesin hesaplari görüsülüyor.

IYI Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokus, Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisci’ye eski Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli’nin görevden alinmasindan bir gün sonra, bakanliga FETÖ operasyonu yapildigini animsatti. Yokus, sunlari söyledi:

“Tarim ve Orman Bakanligi’nda, sizin göreve geldiginiz gün bir garabet yasandi. Eski Bakan Bekir Pakdemirli, 3 Nisan 2022’de görevden aliniyor. Ertesi gün yani 4 Nisan 2022’de de siz bakan olarak ataniyorsunuz. Ayni gün Tarim ve Orman Bakanligi’nda FETÖ operasyonu baslatiliyor. 10 kisi gözaltina aliniyor. Daha da akibetinin ne oldugunu bilmiyoruz. Bu bir tesadüf olabilir mi? Asla. Bu ayip iktidariniza yeter.

Sayin Vahit Kirisci Bakan olarak atandiktan 4 gün sonra, Bakan Yardimcisi Ayse Aysin Isikgece görevden aliniyor. Eski Bakan görevden alindiktan sonra operasyon yapiliyor. Biz bu zihniyete devletin çivisini çikardiniz, yolsuzluklarin, hukuksuzluklarin dibine kadar battiniz diye bosuna söylemiyoruz.

“MALIYETLERIN YÜZDE 300-400 ORANINDA ARTTIGI ORTAMDA BU DESTEKLEMELER YETERSIZ KALMAKTADIR”

2023 bütçesinde Tarim Bakanligi’na ayrilan oran bütçesinin yüzde 3’ü kadardir. 2022 yilinda bakanligin bütçesi bir önceki yila oranla yüzde 25,5 artirilmis ve 64,6 milyar liraya, daha sonra yapilan ek bütçeyle de yaklasik 100 milyar liraya yükseltilmisti. 2023 yili Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifinde ise tarima ayrilan bütçe yüzde 33,7 artirilmis ve 133,7 milyar TL’ye yükseltilmistir.

2002'de 1,8 milyar lira olan tarimsal destekleme bütçesini 30 kat artisla 2023 yilinda 54 milyar liraya ulasacagini söyledi ama 2022 yilindaki tohum, gübre, ilaç ve mazot fiyatlarindan bahsetmedi. Sayin Bakan tarimda üretim maliyetleri ve hayvan yetistirme maliyetleri yüzde 300-400 oraninda arttigi bir ortamda bu desteklemeler yetersiz

“‘BIZ BIZE YETERIZ’ DIYORUZ AMA IS TARIMA GELINCE, TARIMI DESTEKLEMIYORUZ”

Hal böyle iken; kendimize ‘tarim ülkesi diyoruz, biz bize yeteriz’ diyoruz ama is tarima gelince, tarimi yeteri kadar desteklemiyoruz. Yattigi yerden, milletin sirtindan garanti kapsaminda para kazanan yandasi, faiz lobilerini tercih ediyoruz.

2002 yilinda AKP iktidara geldiginde, ülkemizde 26 milyon 500 bin hektar tarim arazisi vardi. Iktidarin rant ve ithalata dayali tüketim ekonomisi soncunda tarim alanlari yüzde 18 azalarak 23 milyon hektara kadar düstü.

“ORMAN YANGINLARININ EN BÜYÜK ETKEN ENERJI NAKIL HATLARI”

Yapilan arastirmalara göre; Orman yanginlarina sebep olan en büyük etken enerji nakil hatlaridir. Sadece 2021 yilinda çikan orman yanginlarinin yüzde 27 si enerji nakil hatlarindan kaynaklanmistir. Enerji nakil hatlarinin özellikle yogun rüzgar alan bölgelerde, elektrik hatlarinin birbirine degmemesi için kablo ayirici kelepçelerin olmasi gerektigi uzmanlarca ifade ediliyor. Yine çikan orman yanginlarinda, enerji hatlarini ayiran kelepçelerin olmadigi da tespit edilmistir.


Perşembe 28.8 ° / 18.3 °
Cuma 30.8 ° / 19.8 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °