Çalistayda ülke tarimi her yönüyle masaya yatirildi

Büyüksehir’in ev sahipliginde düzenlenen 2. Yerel Yönetimler ve Tarim Çalistayi’nda “Tarimda örgütlenme ve istihdam” konusu ele alindi

Güncel 3.11.2022 16:44:00 0
Çalistayda ülke tarimi her yönüyle masaya yatirildi

Büyüksehir’in ev sahipliginde düzenlenen 2. Yerel Yönetimler ve Tarim Çalistayi’nda “Tarimda örgütlenme ve istihdam” konusu ele alindi

 

Ülke tariminin daha iyi noktaya getirilmesi amaciyla “30 Büyüksehir, tarim için birlikte” slogani ile düzenlenen “2. Yerel Yönetimler ve Tarim Çalistayi” Kocaeli Büyüksehir Belediyesi’nin ev sahipliginde 30 Büyüksehir Belediyesi’nin katilimiyla devam ediyor. Türkiye’deki tüm Büyüksehir Belediyelerinin tarim hizmetleri birimlerini bir araya getiren çalistayda tarim ile ilgili her sey konusuluyor. Bu kapsamda Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ekonomi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Gülçubuk’un moderatörlügünde yapilan oturumda Konya, Mugla ve Izmir Büyüksehir Belediyesinden gelen yetkililer, “Tarimda örgütlenme ve istihdam” birer sunum gerçeklestirdi. Prof. Gülçubuk, Büyüksehir yasasi ile büyüksehir belediyelerinin tarimsal ve kirsal hizmetlerde sorumluluklarinin arttigini belirterek, büyüksehir belediyelerinin ortak bir çalisma ve bilgi paylasiminda bulunmalarina imkan veren çalistayin çok verimli geçtigini söyledi.

 

“MUGLA PILOT IL SEÇILDI”

Mugla Büyüksehir Belediyesi Tarimsal Hizmetler Daire Baskani Buket Kallem, “Mugla’da Kooperatifçilik” konulu sunum yapti. Büyüksehir Belediyesi tarafindan uygulanan tarimsal proje ve faaliyetlerdeki tüm kriterlerin belirlenmesi amaciyla "Destekleme Yönetmeligi" hazirlandigini aktaran Kallem, Içisleri Bakanligi ve Çevre Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi tarafindan yürütülen, Avrupa Birligince (AB) finanse edilen Yerel Yönetim Reformu projesinde örnek gösterildiklerini ve Mugla’nin pilot bölge seçildigini belirtti. Kallem, “Kooperatif ve birliklerden talepler aldik ve Mugla modelini olusturduk. Daha fazla kooperatif ve birlik kurmak yerine, mevcutlarini birlestirmeyi hedefledik. Kadin girisimcilerin kurdugu kooperatiflerin desteklemesi konusunda öncelik tanidik. Kamu kaynagini etkili yerinde ve kullandik. Bölgelere göre projeler hazirladik. Örnegin Marmaris’te tibbi aromatik ve bal yetistiriciligine destek verdik.  Bu isi yapan kooperatifleri destekledik. Bölgeye göre yetistirilen, ürünlere Büyüksehir Belediyesi damgasini vurduk. Bir bakima garantör olduk. Bu güven sayesinde ürünler marka degeri tasiyor. Pazarlama konusunda bilinçlendirme yaptik. Belediye olarak yanlarinda olduk ama bir yerden sonra kendi ayaklari üzerinde durabilmeleri için bundan sonraki süreçlerde kooperatif ve birlikler kendi çalismalarina yön verdiler.” diye konustu. Kocaeli Büyüksehir Belediyesinin TABIP projesi kapsaminda distilasyon tesisi kurdugunu animsatan Kallem, “Biz kooperatiflerimizin ürünlerini buraya gönderip, islenmesi konusunda görüs alisverisinde bulunacagiz. Her yere tesis yapmaktansa, bu sekilde hareket etmek daha dogru olacaktir. Pilot bölge seçilen Mugla’da, “Topragini satma, ürününü sat” slogani ile hareket ediyoruz. Yeni Büyüksehir Yasasi, kirsal kesimi, dolayisiyla tarimi ve hayvanciligi destekleme konusunda elimizi güçlendirdi. Buna uygun yönetmelikler hazirlandi.” Degerlendirmesinde bulundu.

 

“IZMIR’IN BÜYÜK BÖLÜMÜ KIRSAL BÖLGEDEN OLUSUYOR”

Izmir Büyüksehir Belediyesi Tarimsal Hizmetler Sube Müdürü Ali Selim Alpaslan, Izmir’in 30 ilçesinin 20’sinin kirsal bölgeden olustugunu, tarim ve hayvanciligin desteklenmesi konusunda havzaya göre projeler ürettiklerini söyledi. Sehrin, bitkisel ve hayvancilikta ön siralarda oldugunu, kooperatifçilikte ise çok önemli bir yerde bulunduklarini dile getiren Alpaslan, “Kentin ve kirsalin röntgenini çektik. Agirlikli kirsal alanlardan olusuyor. Küçük bas hayvan, manda dagitimi ve damizlik hayvan konusunda projelerimizi hayata geçiriyoruz. Kooperatiflerin eksikliklerini tamamliyoruz. Katma degeri yüksek ürünler yetistiren çiftçilerimize destek veriyoruz. Tabi ürünlerin marka degeri önemli. Hem ülke içinde hem de yurt disina açilmada pazarlamada konularinda çalismalarimiz var.” ifadelerini kullandi. Küçükbas Hayvan Hibe Projesi kapsaminda, 1038 üreticiye 3029 adet küçükbas hibesi yapildigini, yavrulari ile birlikte toplamda bu sürünün 8654’e ulastigini kaydeden Alpaslan, “Hiç geliri olmayan ve egitimlere eksiksiz katilan, hayvani olmayan üreticimizin hem et ve süt ihtiyaci giderilirken, bir yandan da yavrularini satarak gelir elde etme firsati veriyoruz.” dedi.

 

TARIMIN BASKENTI KONYA

Konya Büyüksehir Belediye Genel Sekreter Yardimcisi Mustafa Yazlik, Konya’nin, 1 milyon 890 bin hektar tarim arazisi ile tarimin baskenti oldugunu vurguladi. Katma degeri yüksek ürünlerin islenmesi konusunda tesislesme çalismalarina basladiklarini anlatan Yazlik, Büyüksehir Belediyesi olarak tarima ve hayvanciliga verilen destekler sonucunda tarimda istihdamin, özellikler kadin çalisanlarin sayisinda önemli bir artis saglandigini belirtti.

 

HAYVANCILIK VE IKLIM DEGISIKLIGI

Çalistayin 2. günü tarim ve hayvancilik alanindaki farkli oturumlarla devam etti. Sürdürülebilir Hayvancilik Uygulamalari oturumunda Çanakkale 18 Mart Üniversitesinden Doç. Dr. Cemil Tölü moderatörlügü üstlendi. Oturumda Balikesir Büyüksehir Belediyesinden Serkan Akça, Erzurum Büyüksehir Belediyesi’nden Bilal Yeniay ile Kocaeli Il Tarim ve Orman Müdürlügünden Ahmet Yavuz uygulamalara ilgili örnekleri anlatti. Necmettin Erbakan Üniversitesinden Doç. Dr. Cüneyt Özsahin’in moderatörlügünü üstlendigi, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligindan uzman Murat Arslan ile mühendis Mehmet Ali Akdag ve FAO Ulusal Program Uzmani Ridvan Kurtipek, Iklim Degisikliginin Tarimsal Alanda Yarattigi Tehditler konusunu ele aldi.


Perşembe 28.8 ° / 18.3 °
Cuma 30.8 ° / 19.8 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °