OIB: EKIMDE BINEK OTOMOBIL VE ESYA TASIMAYA MAHSUS MOTORLU TASITLAR IHRACATI AZALDI

Uludag Otomotiv Endüstrisi Ihracatçilari Birligi (OIB) verilerine göre, Türkiye otomotiv endüstrisinin ekim ayi ihracati geçen senenin ayni dönemine göre yüzde 1,8 artisla 2,65 milyar dolar oldu. Ancak ayni dönemde binek otomobil ihracati yüzde 20, esya t

Güncel 7.11.2022 11:28:20 0
OIB: EKIMDE BINEK OTOMOBIL VE ESYA TASIMAYA MAHSUS MOTORLU TASITLAR IHRACATI AZALDI

Uludag Otomotiv Endüstrisi Ihracatçilari Birligi (OIB) verilerine göre, Türkiye otomotiv endüstrisinin ekim ayi ihracati geçen senenin ayni dönemine göre yüzde 1,8 artisla 2,65 milyar dolar oldu. Ancak ayni dönemde binek otomobil ihracati yüzde 20, esya tasimaya mahsus motorlu tasitlar ihracati yüzde 4 azaldi.

OIB, otomotiv endüstrisinin ekim ayi ihracat rakamlarini açikladi. Buna göre; Türkiye otomotiv endüstrisinin ekim ayi ihracati geçen senenin ayni dönemine göre yüzde 1,8 artisla 2,65 milyar dolar oldu. Otomotiv endüstrisinin toplam ihracattan aldigi pay yüzde 12,4 oldu. 

BINEK OTOMOBIL VE ESYA TASIMAYA MAHSUS MOTORLU TASITLAR IHRACATI AZALDI

OIB verilerine göre, tedarik endüstrisi ekim ayinda yüzde 13 artisla 1 milyar 69 milyon dolar ihracata imza atarken, sektör ihracatinda en büyük ürün grubu oldu. Binek otomobil ihracati ise ekim ayinda geçen yilin ayni ayina göre yüzde 20 azalarak 748 milyon dolar oldu. Esya tasimaya mahsus motorlu tasitlar ihracati da yüzde 4 azalarak 449 milyon dolar olarak gerçeklesti. Ekim ayinda 214 milyon dolarlik çekici ihraç edildi.

BIRLESIK KRALLIK, SLOVENYA’YA IHRACAT DÜSÜSÜ GÖRÜLDÜ

Tedarik endüstrisinde en büyük pazar olan Almanya’ya ihracatta yüzde 15 oraninda artis görülürken, yine önemli pazarlardan Rusya’ya yüzde 29, Fransa’ya yüzde 20, Polonya’ya yüzde 16, Romanya’ya yüzde 42 ihracat artisi, Birlesik Krallik’a yüzde 12, Slovenya’ya yüzde 10 ihracat düsüsü görüldü. 

BINEK OTOMOBILLERDE IHRACATTA EN BÜYÜK DÜSÜS ISRAIL’DE GÖRÜLDÜ

Ekim ayinda yüzde 20 gibi önemli bir düsüs olan binek otomobil ihracatinda en büyük kayip Israil pazarinda yasandi. Israil’e yapilan otomobil ihracati ekim ayinda bir önceki yilin ayni ayina göre yüzde 59 geriledi. Önemli pazarlardan Fransa’ya yapilan otomobil ihracati yüzde 22, Almanya’ya yüzde 11, Ispanya’ya yüzde 48, Polonya’ya yüzde 38, Slovenya’ya yüzde 18, Isveç’e yüzde 54, düsüs görüldü. Belçika, Hollanda ve Portekiz’e yapilan otomobil ihracati ise artti.

ESYA TASIMAYA MAHSUS MOTORLU TASITLARIN IHRACATINDA EN YÜKSEK DÜSÜS YÜZDE 80’LE FAS’TA GÖRÜLDÜ

OIB verilerine göre, esya tasimaya mahsus motorlu tasitlarin ihracatinda en yüksek düsüs yüzde 80 oraniyla Fas’ta görüldü. Ayni araçlardaki ihracat düsüsü Italya’da yüzde 26, Fransa’da yüzde 16, Irlanda’da yüzde 56 oldu. Birlesik Krallik’a yüzde 11, Belçika’ya yüzde 41, Slovenya’ya yüzde 14, Almanya’ya yüzde 73 ihracat artisi görüldü.

"EKIMDE AYLIK BAZDA SEKTÖREL IHRACATTA YENIDEN BIRINCI SIRAYA YÜKSELDIK"

 OIB Yönetim Kurulu Baskani Baran Çelik, otomotiv sektörünün ekim ayi ihracat rakamlarina iliskin su degerlendirmeyi yapti:

"Enflasyon sorunu ile birlikte büyümekte olan küresel resesyon riski ve Euro Bölgesi'nde derinlesen daralmaya ragmen otomotiv ihracatimizda artis sürüyor. Ekimde aylik bazda sektörel ihracatta yeniden birinci siraya yükseldik. En çok ihracat yine tedarik endüstrisinde kaydedildi. Tedarik endüstrisi, çekiciler ve otobüs-minibüs-midibüs ihracatimiz çift haneli artti. Yine Almanya, Belçika ve Rusya’ya yönelik çift haneli artis kaydettik.” 


Perşembe 28.8 ° / 18.3 °
Cuma 30.8 ° / 19.8 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °