Tunç Soyer: Iklim krizi ile mücadelede güç yerelde

ARLEM 13. Genel Kurulu Izmir’de sürüyor

Güncel 8.11.2022 16:19:00 0
Tunç Soyer: Iklim krizi ile mücadelede güç yerelde

ARLEM 13. Genel Kurulu Izmir’de sürüyor
 

Avrupa-Akdeniz Bölgesel ve Yerel Meclisi’nin 13. Genel Kurulu Izmir’de devam ediyor. Genel kurul kapsamindaki yuvarlak masa toplantisinda konusan Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, iklim kriziyle mücadelenin önemine deginerek “Gerçek çözümler yerelde yatiyor. Ortak kültürümüzü iklim krizi ile mücadelede araç ve kaldiraç olarak kullanmaliyiz” dedi.



Akdeniz’in kuzeyi ile güneyindeki yerel yönetimlerin isbirligini tesvik etmek amaciyla kurulan Avrupa - Akdeniz Bölgesel ve Yerel Meclisi (ARLEM) 13. Genel Kurulu Izmir Özdere’de sürüyor. Bölgedeki isbirliklerine dair birçok toplantinin yapildigi ARLEM Genel Kurulu’nun ikinci gününde, Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer “Akdeniz'de iklim eylemi: Sarm El-Seyh'teki COP27'ye ARLEM mesaji” konulu toplantida konustu.



Soyer: “Sehirler harekete geçmeli”
Dünyanin gitgide kuraklastigini ve çözümlerin yerelden baslamasi gerektigini söyleyen Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, “Akdeniz mavi bir kita, diger kitalardan daha farkli bir kita. Akdeniz bölgesinde yasayan insanlar, baska kitalarda yasayan insanlara kiyasla daha fazla ortak özellige sahip. Paylastigimiz ortak degerimiz Akdeniz ama ne yazik ki daha büyük tehlikeye dogru ilerliyor. Plastik adalari var, Akdeniz'in sulak alanlarinin yüzde 50'si geçtigimiz 50 yil içinde kayboldu. Insanlar kurakliktan muzdarip. Çanlar çaliyor. Içinden çikmak için sehirlerin harekete geçmesi gerekiyor, ülkelerin degil. Yereller krizlerin çözümü. Yerel çözümler gerçek çözümler. Gerçek çözümler yerelde yatiyor” diye konustu.



“Kaçacak yerimiz yok”
Tüm dünyanin iklim krizinin üzerinde durmasi gerektigini ifade eden Baskan Soyer, “Bu durum gelecegimizi tehdit ediyor. Kaçacak yerimiz yok, içinde bulundugumuz durum daha da tehlikeli hal aliyor. Taahhütlerden kazanimlara geçmemiz gerekiyor. Iklim krizi ile mücadelede ortak kültürü araç ve kaldiraç olarak kullanmaliyiz” dedi.


ARLEM’in yeni seçilen Es Baskani, Ürdün Er-Remse Belediye Baskani Ahmad Al Khazali’nin moderatörlügündeki toplantida Bati Pomeranya Bölgesi Baskani ve Avrupa Bölgeler Komitesi Üyesi Raportörü Olgierd Geblewicz, COP 27 ile ARLEM 13. Genel Kurulu’nun iklim kriziyle mücadeledeki önemine dikkat çekti. MedCities Genel Sekreteri Josep Canals da iklim degisikligiyle mücadele üzerine konustu. Toplantiya Akdeniz için Birlik’in Su, Çevre ve Mavi Ekonomiden Sorumlu Genel Sekreter Yardimcisi Almotaz Abadi de toplantiya video mesajla katildi.



Kimler katildi?
Toplantiya yurtdisi misafirlerin yani sira Türkiye’deki ARLEM üyelerinden Balikesir Büyüksehir Belediye Baskani Yücel Yilmaz, Mersin Büyüksehir Belediyesi’ni temsilen Ibrahim Evrim, Adana Sariçam Bilal Uludag, Izmir Selçuk Belediye Baskani Filiz Ceritoglu Sengel, Menderes Belediye Baskani Erkan Özkan, Kayseri Melikgazi Belediye Baskani Haci Mustafa Palancioglu da katildi. Ayrica Ardahan Belediye Baskani Faruk Demir, Ödemis Belediye Baskani Mehmet Eris, Karaburun Belediye Baskani Ilkay Girgin Erdogan, Mersin Yenisehir Belediye Baskani Abdullah Özyigit, Antalya Muratpasa Belediye Baskani Ümit Uysal da iki günlük toplantiyi izledi.



13. Genel Kurul kapsaminda ARLEM Akdeniz’de Genç Yerel Girisimcilik Ödül Töreni de yapilacak.


Cuma 25.2 ° / 14.4 °
Cumartesi 22.8 ° / 12.4 °
Pazar 23.5 ° / 12.9 °