Kisa ara tatil, nasil verimli geçirilir

Çocugunuzla birlikte vakit geçirin, teknoloji kullanimini siz de sinirlayin!

Güncel 10.11.2022 11:19:00 0
Kisa ara tatil, nasil verimli geçirilir

Çocugunuzla birlikte vakit geçirin, teknoloji kullanimini siz de sinirlayin!

 

Okullarda ara tatilinin baslamasina sayili günler kaldi. Bu sene ilk ara tatil, 14 Kasim Pazartesi günü baslayacak ve 18 Kasim Cuma günü sona erecek. Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, kisa bir mola verecek ögrencilere ve ebeveynlere verimli bir tatil için önerilerde bulundu. Çocukla beraber zaman geçirmek için tatilin bir firsat olarak görülmesi gerektigini kaydeden Eda Ergür, teknoloji kullaniminin yasina göre sinirlandirilmasini, bunu yaparken çocuga ayni zamanda örnek olunmasi gerektigini söyledi.

Üsküdar Üniversitesi NPISTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, 14 Kasim Pazartesi günü baslayacak ara tatilde yapilabileceklere iliskin degerlendirmede bulundu.

Bir haftalik ara tatilin hem çocuklar hem de ebeveynler açisindan verimli geçirilmesinin önemine isaret eden Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, “Öncelikle ögrencilerin dinlenmesini saglamak önemlidir. Birçok okulda ilk sinavlar tamamlanmis olarak ögrenciler ara tatile çikiyor. Bu sebeple ögrencilerin yorucu ve stresli bir dönemden çikmis olduklarini göz önünde bulundurmak gerekir” dedi.

 

Yatma saatinde sinirli esnemeler yapilabilir

Ara tatilin kisa bir zaman dilimi olmasi sebebiyle öncelikle dikkat edilmesi gereken konularin basinda uyku düzeni geldigini ifade eden Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, “Çocuklarin yatma saatlerinde sinirli esnemeler yapmak, okul dönemi basladiginda zorlanmalarinin önüne geçecektir. Yatma saatlerine dikkat etmenin yani sira uyanma saatlerinin de çok geçe kalmamasina dikkat etmek hem düzenin bozulmasini engelleyecek hem de tatil günlerinin verimli geçmesine yardimci olacaktir” tavsiyesinde bulundu.

 

Teknoloji kullaniminda belli kurallar olmali

Bir diger dikkat edilmesi gereken konunun ise teknoloji kullanimi oldugunu belirten Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, “Bazen ebeveynler bütün bir dönem yorulan ve sikilan çocuklarini özellikle teknoloji kullaniminda özgür birakiyor. Bu tutum birçok sorunu beraberinde getirecegi için okul döneminde de tatil döneminde de teknoloji kullanimi belirli kurallarla sinirlandirilmalidir” diye konustu. 

 

Ebeveyn de kendini sinirlamali

Bu sinirin çocugun yasina ve duygusal gelisimine uygun olarak, çocugun da katilimiyla belirlenmesi ve istikrarli bir sekilde uygulanmasi gerektigini vurgulayan Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, sunlari söyledi:

“Bu siniri uygularken ebeveyn olarak bizlere de önemli bir rol düsüyor. Bizler de teknoloji kullanimimizla çocuklarimiza uygun sekilde örnek olmaliyiz. Elimizde telefonla geçirdigimiz zamanlara sahit olan çocugumuza teknolojiyi sinirli kullanmasi gerektigini ögretmek mümkün degildir. Bu sebeple çocuklarla geçirdigimiz vakitlerde bizler de teknolojik aletlerimizi sinirli kullanabiliriz. Tablet, telefon ya da bilgisayari sinirlayarak çocugumuzun farkli etkinliklerde kullanacagi vakti çok daha fazla olacaktir. Bu vakti verimli kullanabilmek için çocugumuzun yasina uygun, fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarini dikkate alarak planlamalar yapmak uygun olacaktir.”

 

Sosyallesmesine imkân saglayin

Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, “Okul günlerinde zaman bulunamayan aktivitelere öncelik vermek hem çocugunuzla verimli vakit geçirmenize olanak saglar hem de çocugunuzun gelisimine katkida bulunur. Örnegin birlikte gidilebilecek sinema, tiyatro, konser ya da müze gibi gezilecek yerlere planlar yapabilirsiniz. Bunun yani sira çocugunuzun arkadaslariyla bu gibi planlar yaparak sosyallesmesine katkida bulunmaniz da yararli olacaktir” dedi.

 

Kitap okuma ve ders tekrari da yapilmalidir

“Eglenmek ve dinlemenin öncelikli oldugu bu tatil günlerinde akademik alandan da tamamen uzaklasmamak gerekir” diyen Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, “Çocuklarin bir hafta kadar kisa bir süre olan bu ara tatilden sonra hizla devam edecek okula adapte olmalarini kolaylastirmak için her gün kitap okumak, ders tekrari yapmak ve de test çözümü yapmak gibi hedefler belirlemek uygun olacaktir. Ögrencilerin ögrendiklerini tekrar etmesi, kalici bir ögrenme ve akademik basariyi saglayacaktir. Bu sebeple tatil dönemlerinde de derslerden uzaklasmamak, tekrar çalismalari yapiyor olmak önemlidir.” dedi.


Perşembe 28.8 ° / 18.3 °
Cuma 30.8 ° / 19.8 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °