CUMHURBASKANI ERDOGAN: “100 LIRALIK DOGAL GAZ FATURASININ 75 LIRASINI BIZ KARSILIYORUZ”

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, canli baglantiyla katildigi Kastamonu’nun Bozkurt, Abana, Cide ve Inebolu Ilçelerine Dogal Gaz Verme Töreni’nde, “Dogal gazi çikarmak ve bölgesel piyasasinda etkin hale gelmek için çalisirken elbette vatandaslarimizi kü

Güncel 12.11.2022 23:04:26 0
CUMHURBASKANI ERDOGAN: “100 LIRALIK DOGAL GAZ FATURASININ 75 LIRASINI BIZ KARSILIYORUZ”

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, canli baglantiyla katildigi Kastamonu’nun Bozkurt, Abana, Cide ve Inebolu Ilçelerine Dogal Gaz Verme Töreni’nde, “Dogal gazi çikarmak ve bölgesel piyasasinda etkin hale gelmek için çalisirken elbette vatandaslarimizi küresel dalgalanmalara karsi korumayi da ihmal etmiyoruz. Bu anlayisla son dönemde konutlarimizda kullanilan dogal gazin yüzde 75'ine, elektrikte de birinci kademe tüketimine yüzde 50 sübvansiyon uyguluyoruz. Daha açik bir ifadeyle, 100 liralik bir dogal gaz faturasinin 75 lirasini vatandaslarimiza yansitmadan direkt kaynaginda biz karsiliyoruz” diye konustu.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Kastamonu’nun Bozkurt, Abana, Cide ve Inebolu Ilçelerine Dogal Gaz Verme Töreni’ne katildi. Istanbul’daki Vahdettin Köskü’nden canli baglantiyla törene katilan Erdogan, sunlari söyledi:

“Geçtigimiz yil asiri yagislardan dolayi Bati Karadeniz bölgemizde ciddi sel felaketleri yasadik. Haberi alir almaz milletimizin yaralarini sarmak, sehirlerimizi yeniden ayaga kaldirmak için devlet olarak bizzat bakanlarimizin koordinasyonunda tüm kurumlarimizla sahaya indik. Kisa sürede ilçelerimizin alt yapilarini büyük ölçüde onardik, insanlarimizin yaralarini sardik.

Bir hayal gerçek oldu. Abana dogal gaza kavustu. Bozkurt, Inebolu, Cide ayni sekilde dogal gaza kavustu. Bugün sizlerle beraber bunun mutlulugunu yasiyoruz.

“SOBA ILE ISINMANIN GETIRDIGI ZAHMETLER YERINI DOGAL GAZIN TEMIZLIGINE VE RAHATLIGINA BIRAKTI”

Ilçelerimizi dogal gaza kavusturmak için 85 milyon liralik yatirimla 75,5 kilometre boru hatti dösedik. Vatandaslarimiz da dogal gaz aboneligi hususunda büyük bir teveccüh göstererek bu hizmete sahip çikti. Artik Bozkurtlu, Abanali, Cideli, Inebolulu kardeslerimiz sadece bir dügmeye basarak isinacak, yemegini pisirecek, banyosunu yapacak. Kis aylarinin oldukça çetin geçtigi bu bölgemizde soba ile isinma ve diger ihtiyaçlari gidermenin getirdigi zahmetler yerini dogal gazin temizligine ve rahatligina birakti.

Önümüzdeki yil Küre, Çatalzeytin ve Araça en kisa zamanda da diger ilçelerimize dogal gaz hatlarini ulastiracagiz. Ilçelerimize gidecek yüksek basinçli iletim hatti için 750 milyon lira maliyetle 300 kilometrelik bir hat olusturacak, dagitim için de 245 milyon liralik yatirim yapacagiz. Böylece Kastamonu’muzun 15 ilçesine 4 yilda toplam 660 kilometrelik boru hatti döseyecegiz.

Hükümete geldigimizde ülkemizin sadece 5 sehrinin il merkezi ve 57 yerlesim yerinde dogal gaz vardi. Bugün ise Türkiye'nin 81 il merkezi ve 669 yerlesim yerindeki vatandaslarimiz dogal gaz hizmetinden faydalaniyor. Böylece dogal gaz konforundan faydalanan nüfusun büyüklügünü 12,5 milyondan 58 milyona çikardik. Ayrica 10 milyon vatandasimiz da diledigi zaman aboneligini yaptirarak bu konfordan faydalanabilme imkanina sahiptir.

“DOGAL GAZ DEPOLARIMIZ SAYESINDE KIS MEVSIMINDEKI ANI TALEP ARTISLARINI SISTEMI ZORLAMADAN KARSILAYABILECEK HALE GELDIK”

Ülke olarak hali hazirda 7 uluslararasi dogal gaz boru hattina, 2 kara 2 deniz LNG tesisine, 2 yer alti dogal gaz depolama tesisine sahibiz. Günlük dogal gaz giris kapasitemiz 360 milyon metreküpe ulasti. Dogal gaz depolarimiz sayesinde kis mevsiminde yasanan ani talep artislarini sistemi zorlamadan veya sisteme ek yük bindirmeden karsilayabilecek hâle geldik. Saros'taki yeni yüzer LNG tesisimizin insasi devam ediyor. Silivri yer alti dogal gaz depolama tesisimizi genisletiyoruz. Yerli gazin da sürece dahil olmasiyla Türkiye gazin gazla rekabet ettigi bölgesinde referans fiyat olusumunun saglandigi bir ülke haline dönüsüyor.

Dogal gazi çikarmak ve bölgesel piyasasinda etkin hale gelmek için çalisirken elbette vatandaslarimizi küresel dalgalanmalara karsi korumayi da ihmal etmiyoruz. Bu anlayisla son dönemde konutlarimizda kullanilan dogal gazin yüzde 75'ine, elektrikte de birinci kademe tüketimine yüzde 50 sübvansiyon uyguluyoruz. Daha açik bir ifadeyle, 100 liralik bir dogal gaz faturasinin 75 lirasini vatandaslarimiza yansitmadan direkt kaynaginda biz karsiliyoruz. Bu uygulama ile 2021 yilinda vatandaslarimiza 80 milyar lira dogal gaz, 20 milyar lira elektrik destegi olmak üzere toplamda 100 milyar liralik destek sagladik. Destek rakami bu yil geçen seneki tutarin iki katindan daha fazla olacaktir.”

 


Cuma 18.2 ° / 9.7 °
Cumartesi 24.1 ° / 11.8 °
Pazar 23.2 ° / 12.8 °