BAKAN SOYLU: “EYLEMIN TALIMATININ KOBANI'DEN GELDIGI KONUSUNDA BIR DEGERLENDIRMEMIZ VAR…"

Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Istanbul Beyoglu’nda meydana gelen bombali terör saldirisi ile ilgili sabaha karsi yaptigi açiklamada; “Ilk degerlendirmelerden itibaren ayni iz üstündeyiz. Eylemin talimatinin Kobani'den geldigi konusunda bir degerlendirme

Güncel 14.11.2022 09:36:00 0
BAKAN SOYLU: “EYLEMIN TALIMATININ KOBANI

Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Istanbul Beyoglu’nda meydana gelen bombali terör saldirisi ile ilgili sabaha karsi yaptigi açiklamada; “Ilk degerlendirmelerden itibaren ayni iz üstündeyiz. Eylemin talimatinin Kobani'den geldigi konusunda bir degerlendirmemiz var. Eylemi yapanin Afrin'den geçtigi konusunda bir degerlendirmemiz var. Biraz önce olayi yapan, bombayi birakan kisi Istanbul Emniyet Müdürlügümüzün ekipleri tarafindan gözaltina alindi. Ondan önce yaklasik 21 kisi daha gözaltina alinmisti… Elde ettigimiz bulgular çerçevesinde PKK/PYD terör örgütü” dedi.

Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Istanbul Beyoglu’nda meydana gelen bombali terör saldirisi ile ilgili açiklama yapti. Soylu, sabah saat 03.30 siralarinda yaptigi açiklamada sunlari söyledi:

“Yaklasik 6 yildir Istanbul'da, dün aksam üzeri yasadigimiz gibi müessir bir hadise, bir terör hadisesi yasamadik. Bu konuda milletimize mahcubuz. Bu yil sadece 200’e yakin terör olayi engelledik. Belki bu karsilastigimiz olaydan daha müessif sonuçlara sebebiyet teskil edecek terör olaylaridir. 

Sinir ötesinde mücadele edersiniz. Dagda mücadele edersiniz. Sehirde mücadele edersiniz ve birçok terör olayini engellersiniz. Bir tanesini kaçirirsiniz. Millet olarak da ülke olarak da kaybettigimiz canlar açisindan da büyük bir bedel ödersiniz. Elbette ki cografyamizda büyük bir imtihanla karsi karsiya kaldigimizi biliyoruz. 

Kimsenin cografyasinda Kobani yok, Tel Rifat yok, Mümbiç yok, Kamisli yok. Bunlarla, Sayin Cumhurbaskanimizin ortaya koymus oldugu büyük bir iradeyle tüm arkadaslarimizla bir mücadele gerçeklestiriliyor.

Istiklal Caddesi bizim milletimizin nazli bebegidir. Bu eylemi gerçeklestirenlerin bize ne mesaj vermek istediklerini biliyoruz. Biz bu mesaji aldik. Hiç merak etmesinler, karsiligini daha agir verecegiz. Bugün Amerika tarafindan yapilan taziye mesajinin da katilin olay yerine ilk gelenlerden birisi oldugu gibi degerlendirmenin esas oldugunu ben düsünüyorum ve bu mesajin da karsiligi çok net bir sekilde ortaya çikacaktir. Yakin bir zamanda da görülecektir Allah'in izniyle.

“HEPSININ AYRI BIR HIKAYESI VAR”

6 sehidimiz var. Hepsinin ayri bir hikayesi var. Bir kisminin annesi, esiyle; bir kisminin babasi, annesiyle birlikte olabilme imkanina sahip olduk. Sayin Valimiz, Baskan Yardimcimiz, bakan yardimcilarimiz hep birlikte hastaneleri ziyaret ettik. Bu esnada da elbette ki bu olayin faillerini bulabilmek için de hem Emniyet Genel Müdürümüz burada, Terör Baskanimiz, Istihbarat Baskanimiz, Istanbul Emniyet Müdürümüzün koordinasyonunda hakikaten olayin oldugu saatten itibaren çok büyük bir gayret gösterildi. Hem teknik olarak hem fiziki olarak yapilabilecek her adim atilmaya çalisildi.”

Soylu, açiklamasinin bu bölümünde; terör saldirisinda hayatini kaybedenlerin kimlik bilgilerini açikladi. Soylu, patlama nedeniyle 1984 Istanbul dogumlu Arzu Özsoy ve 2007 Eregli dogumlu kizi Yagmur Uçar, 1988 Palu dogumlu Yusuf Meydan, 2013 Seyhan dogumlu Ecrin Meydan, 1982 Gümüshane dogumlu Adem Topkara ile 1995 Rize dogumlu esi Mukaddes Elif Topkara’nin hayatini kaybettigini bildirdi.

3 aileden 2’ser kayip yasanan saldirida 81 yaralinin oldugu ve 50 kisinin taburcu edildigi bilgisini paylasan Soylu, açiklamalarini söyle sürdürdü:

“Bunlarin bir bölümü kulak çinlamasiyla tedbiren hastanede tuttugumuz kardeslerimizdi. Doktorlarimiz gidebilirler dedikten sonra hepsi evlerine intikal ettiler. 5 yaralimiz su anda yogun bakimda. 2 yaralimizin durumu da agir. Yine digerleri tedbiren hastanede tutuluyorlar. Onlara da Cenabi Allah'tan sifa diliyorum.”

Soylu, sorusturma ile ilgili su bilgileri verdi:

“Ilk degerlendirmelerden itibaren ayni iz üstündeyiz. Eylemin talimatinin Kobani'den geldigi konusunda bir degerlendirmemiz var. Eylemi yapanin Afrin'den geçtigi konusunda bir degerlendirmemiz var. Ve yine elbette ki bu olay hiç olmasaydi, hiç can kaybimiz olmasaydi…

Ama su anda sinirin ötesinde binlerce kahramanimiz, sinirin içerisinde daglarda binlerce kahramanimiz, sehirlerin içerisinde binlerce kahramanimiz sadece terörü engellemekle mücadele ediyor.

Biraz önce olayi yapan, bombayi birakan kisi Istanbul Emniyet Müdürlügümüzün ekipleri tarafindan gözaltina alindi. Ondan önce yaklasik 21 kisi daha gözaltina alinmisti. Özellikle bu konuda gayret gösteren arkadaslarima minnettarim. Çünkü eger yakalanmamis olsalardi nereye gidecekleri konusundaki beyanlarini da verdiler. Nasil bir operasyonla karsi karsiya kaldigimizi da bu en açik bir sekilde ifade etmektedir.

Belki sunu söylemek gerekir. Terörün yüzü acidir. Ama bu mücadeleyi bedeli ne olursa olsun sonuna kadar sürdürecegiz ve özellikle bize dost gibi görünen tüm teröristleri kendi ülkesinde saklayan veya isgal ettigi alanlarda hüküm sürdügü alanlarda teröristlere hayatiyet veren onlara kendi senatolarindan resmi olarak para gönderen sözde müttefiklerimizin herhalde samimiyetsizlikleri ortadadir.

Elde ettigimiz bulgular çerçevesinde PKK/PYD terör örgütü. Tekrar söylüyorum. Beyoglu Istiklal Caddesi’nde bize bu aciyi yasatanlarin daha misli ve kat kat aciyi yasayabilecekleri bir karsiligi yakin bir zamanda onlara gösterecegiz. Sehitlerimizin ruhu sad olsun. Mekanlari cennet olsun. Ailelerinin, yakinlarinin, dostlarinin ve milletimizin basi sag olsun.”


Salı 27 ° / 14.4 °
Çarşamba 29 ° / 17.9 °
Perşembe 28.8 ° / 18.3 °