ÇERKEZOGLU: “ILO 190 SAYILI SÖZLESMENIN TÜRKIYE TARAFINDAN ONAYLANMASI MÜCADELEMIZI BUGÜN TBMM VE ÇALISMA BAKANLIGI’NA TASIYACAGIZ”

DISK Genel Baskani Arzu Çerkezoglu, “Bu sözlesme siddet ve taciz türlerinden arinmis bir çalisma hayatini temel insan haklari çerçevesinde ele aliyor ve taraflara uygulama anlaminda sorumluluk yüklüyor. ILO’nun 190 sayili sözlesmesinin Türkiye hükümeti ta

Güncel 15.11.2022 15:33:13 0
ÇERKEZOGLU: “ILO 190 SAYILI SÖZLESMENIN TÜRKIYE TARAFINDAN ONAYLANMASI MÜCADELEMIZI BUGÜN TBMM VE ÇALISMA BAKANLIGI’NA TASIYACAGIZ”

DISK Genel Baskani Arzu Çerkezoglu, “Bu sözlesme siddet ve taciz türlerinden arinmis bir çalisma hayatini temel insan haklari çerçevesinde ele aliyor ve taraflara uygulama anlaminda sorumluluk yüklüyor. ILO’nun 190 sayili sözlesmesinin Türkiye hükümeti tarafindan da onaylanmasi için Kasim 2021’den bu yana bir mücadele yürütüyoruz. Sözlesmenin Türkiye tarafindan onaylanmasi için yürüttügümüz bu mücadeleyi bugün TBMM’ye ve özellikle de sürecin bir muhatabi olan Çalisma Bakanligi’na tasiyacagiz. Birazdan Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani ile görüsecegiz, önerilerimizi, hazirladigimiz dosyayi kendilerine iletecegiz ve bir an önce adim atilmasini isteyecegiz” dedi.

DISK Genel Baskani Arzu Çerkezoglu, bugün DISK Genel-Is Genel Merkezi’nde ‘ILO 190 Sözlesmesi Uygulansin’ talebiyle basin açiklamasi yapti. Çerkezoglu, ILO tarafindan hazirlanan 190 sayili siddet ve tacize karsi yasa teklifini bugün TBMM’ye, Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi’na, Meclis’te grubu olan siyasi partilere ileteceklerini ve destek isteyeceklerini açikladi. Istanbul’daki bombali saldiriyi kinayan Çerkezoglu, özetle sunlari söyledi:

“Bu saldiriyi siddetle lanetliyoruz. DISK olarak sunu da söylüyoruz ki Türkiye bunu hak etmiyor, Türkiye’nin baris içinde huzur içinde yasayacagi, kardesligin egemen oldugu bir emegin Türkiye’si için mücadelemizi vermeye devam edecegiz.

Bugün ILO’nun pandemiden önce kabul edilen isyerlerinde siddet ve tacize karsi 190 sayili sözlesmesinin Türkiye tarafindan da onaylanmasi talebiyle yürüttügümüz mücadelenin yeni bir asamasindayiz. Kadinlar olarak bizler toplumsal hayatin her alaninda çok ciddi esitsizlik ve ayrimciliklar yasiyoruz. Bu toplumsal cinsiyet esitsizligi her geçen büyüyor. Toplumsal ve ekonomik sorunlar var olan toplumsal cinsiyet esitsizligini daha da derinlestirerek kadinlarin evde sokakta isyerinde maruz kaldigi siddeti de ne yazik ki artiriyor.

“SÖZLESME ÇALISMA HAYATINDA SIDDET VE TACIZI ÖNLEME, KORUNMA PROSEDÜRLERININ OLUSTURULMASI VE FARKINDALIK ÇALISMALARININ YAPILMASI KONULARINDA KAPSAMLI ÖNERILER SUNAN ÖNEMLI BIR STANDART”

Kadinlarin yaklasik üçte biri hayatlarinda cinsel yada fiziksel siddete ugrarken Türkiye’de sadece son 3 yilda 900 kadinin erkekler tarafindan öldürüldügünü biliyoruz. Yasamin her alaninda toplumsal cinsiyet esitsizliginden kaynaklanan siddet ve tacizle karsi karsiya kalan kadinlar için is yerlerinin ve çalisma hayatinin da güvenligi olmadigini biliyoruz. ILO’nun 190 sayili sözlesmesi bizim için önemli. Sözlesme çalisma hayatinda siddet ve tacizi önleme, korunma prosedürlerinin olusturulmasi ve farkindalik çalismalarinin yapilmasi konularinda kapsamli öneriler sunan önemli bir standart. Bu sözlesme siddet ve taciz türlerinden arinmis bir çalisma hayatini temel insan haklari çerçevesinde ele aliyor ve taraflara uygulama anlaminda sorumluluk yüklüyor. Hem bu yönüyle hem de siddeti açik biçimde ve tüm boyutlariyla tanimlamasiyla hem de kayit disi çalisanlari da içine alan genis kapsamiyla ve ayni zamanda ev içi siddeti de tanimlamasiyla siddet ve tacizi ortadan kaldirmasi için önemli bir yol haritasi çiziyor.

“ILO 190 SAYILI SÖZLESMENIN TÜRKIYE TARAFINDAN ONAYLANMASI BUGÜN TBMM’YE VE ÇALISMA BAKANLIGI’NA TASIYACAGIZ”

DISK olarak çalisma hayatindan siddet ve tacizin ayrimci uygulamalarinin ortadan kalkmasi ve ILO’nun 190 sayili sözlesmesinin Türkiye hükümeti tarafindan da onaylanmasi için Kasim 2021’den bu yana bir mücadele yürütüyoruz. Sözlesmenin Türkiye tarafindan onaylanmasi için yürüttügümüz bu mücadeleyi bugün TBMM’ye ve özellikle de sürecin bir muhatabi olan Çalisma Bakanligi’na tasiyacagiz. Birazdan Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani ile görüsecegiz, önerilerimizi, hazirladigimiz dosyayi kendilerine iletecegiz ve bir an önce adim atilmasini isteyecegiz. Ardindan bugün ve yarin Meclis’te grubu bulunan tüm siyasi partilerle, iktidar ve muhalefet partileriyle bir araya gelecegiz ve ilgili dosyayi onlara da sunacagiz, ILO 190’nin onaylanmasi için siyasi partileri göreve çagiracagiz.

‘Çalisma Yasaminda Siddet ve Tacizi Önleme Politika Belgesi’ni hazirladik DISK olarak. Kadinlarin yasadigi siddet ve tacizi bir insan haklari ihlali olarak kabul ediyor, cinsiyete dayali siddet ve tacizi de kapsayacak sekilde her türlü siddet ve tacizden arindirilmis bir çalisma ortaminin saglanmasi amaciyla hazirladigimiz bu politika belgesindeki tüm maddeleri de hayata geçirmeyi taahhüt ediyoruz.

“190 SAYILI SIDDET VE TACIZE KARSI SÖZLESMESI ONAYLANMALI TÜRKIYE HÜKÜMETI TARAFINDAN VE ETKIN BIR BIÇIMDE UYGULANMALIDIR”

Bir gece yarisi kararnamesiyle Istanbul Sözlesmesi’nden çikilmasini biz DISK’li kadinlar olarak asla kabul etmiyoruz. 6284 sayili yasanin da etkin bir biçimde uygulanmasini istiyoruz. 25 Haziran 2021’de yürürlüge giren ILO’nun 190 sayili siddet ve tacize karsi sözlesmesi onaylanmali Türkiye hükümeti tarafindan ve etkin bir biçimde uygulanmalidir. Kadinlarin toplumsal hayatin bir bütünün de esit bir biçimde yer alabilmesi ve kuskusuz çalisma hayatina, istihdama, is gücüne katilabilmesinin önündeki bütün engellerin kaldirilabilmesi için de mücadele veriyoruz. Kadinlarin çalisma hayatinin katiliminin önündeki en önemli engel olan kadina özgü isler olarak tarif edilen isleri kadinin üzerinden alarak toplumsal bir bakis açisiyla ele alacak bir politikaya ihtiyaç var.”

“ASGARI ÜCRETIN ALIM GÜCÜ ÖNEMLIDIR NE KADAR OLDUGU DEGIL”

Çerkezoglu, asgari ücrete iliskin bir soru üzerine su yaniti verdi:

“Asgari ücret süreci son derece önemli Türkiye’de, dünyanin hiçbir yerinde asgari ücret bu kadar çok konusulmaz. Çünkü Türkiye’de açlik sinirinin altina gerilemis olan asgari ücret bir ortalama ücret. Biz asgari ücreti konusurken Türkiye’de çalisanlarin ortalama ücretini konusuyoruz. Milyonlarca isçinin, emekçinin yasam kosullarini konusuyoruz. O nedenle asgari ücretin belirlenme süreci deyim yerindeyse devletin toplumla yaptigi en büyük toplu sözlesme sürece, asgari ücretin alim gücünün korunmasi ve en azindan bir evde iki kisi çalistigi zaman o eve bir yoksulluk siniri kadar gelir girmesini saglayacak bir asgari ücret belirlenmesi gerektigini söylüyoruz. Aralik ayinda asgari ücret rakamini paylasacagiz. Asgari ücretin alim gücü önemlidir ne kadar oldugu degil.”


Salı 24.5 ° / 12.9 °
Çarşamba 24.6 ° / 13.8 °
Perşembe 25.5 ° / 14.7 °