CHP’LI TANRIKULU, BAKAN BOZDAG’A DEMIRTAS VE KAVALA’YI HATIRLATTI

CHP Istanbul Milletvekili Sezgin Tanrikulu, Adalet Bakanligi bütçe görüsmelerinde Bakan Bekir Bozdag’a, “Bakin, sizin döneminizde Selahattin Demirtas, Osman Kavala ve en son geçen hafta milletvekilleriyle ilgili olarak; Avrupa Insan Haklari Mahkemesi, siz

Güncel 16.11.2022 09:45:00 0
CHP’LI TANRIKULU, BAKAN BOZDAG’A DEMIRTAS VE KAVALA’YI HATIRLATTI

CHP Istanbul Milletvekili Sezgin Tanrikulu, Adalet Bakanligi bütçe görüsmelerinde Bakan Bekir Bozdag’a, “Bakin, sizin döneminizde Selahattin Demirtas, Osman Kavala ve en son geçen hafta milletvekilleriyle ilgili olarak; Avrupa Insan Haklari Mahkemesi, sizin uygulamalariniz nedeniyle Türkiye'yi 18'inci maddeden mahkum etti. Bakin, bu tek basina sizin bütün uygulamalarinizi ortaya koyuyor, sabika kaydinizdir ve sizin pesinizden gider bunlar” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2023 yili bütçe kanun teklifi görüsmeleri sürüyor. Bugün komisyonda Adalet Bakanligi'nin 2021 yili kesin hesabi ile 2023 yili bütçe kanun teklifi Bakan Bekir Bozdag'in katilimiyla görüsülüyor.

CHP Istanbul Milletvekili Sezgin Tanrikulu, komisyonda sunlari söyledi:

“Sayin Bakan, sizi dinledik, arkadaslarimizi da dinliyoruz ama mesele, burada bu bütçenin sunumundan daha öte, rejimin niteligidir. Bu rejimin niteligi degisti, rejimin adi artik demokrasi degil. Bütün bagimsiz gözlemcilere göre otokrasi ve sert otokrasiye giden bir yoldayiz rejimin niteligi olarak. Dolayisiyla rejim niteligi otokrasi olursa kurumlar da buna göre sekillenir. O kurumlardan biri de Yargidir. Su anda Türkiye'de Yargi hem var hem yok ve bagimsiz ve tarafsiz diyebilecegimiz bir Yargi kurumu yok. Dogrudan dogruya Yürütme organina bagli, onun genel müdürlügü gibi çalisan bir Yargi kurumu var kurum olarak ve yine memur olarak çalisan Yargiç ve Savcilar var. Yani görevini yapan, tarafsiz ve özen gösteren Yargiçlar var ama kurum olarak rejimin niteligi bu. Dolayisiyla nitelik böyle olunca da birçok örnek söyleyebiliriz sizlere gerçekten.

“HESAPLASACAGIZ”

Yani ben avukatligimdan, baro baskanligimdan çok daha fazla Yargi uygulamalarini hem mahkemeleri takip ederek hem de cezaevlerine giderek gözlemlemeye çalisiyorum ama inanin -bakin, inanin- 12 Eylül fasist darbesindeki yargilamalar bile su andaki yargilamalar gibi degil, görmüyorsunuz ve bunun siyasi sorumlulugu da size ait. Neden size ait? Bakin, tarihte olmamis uygulamalar sizin döneminizde oldu. Bir yargici, bir mahkeme baskanini 19, 26 ve 37'nci Agir Ceza Mahkemesi Baskani yaptiniz, Çaglayan Adliyesinde dolastirdiniz gezici cezalandirici bir heyet olarak, sonra o siyasi kararlarinin arkasinda siz oldugunuz için getirdiniz Bakan Yardimcisi yaptiniz. Bu mesaji çok açik verdiniz, biz bu mesajlari aliyoruz. Türkiye'de böyle uygulamalar olmamistir. Bakin, yani basinizda Yargitay Genel Sekreteri var, yani basinizda; ya, 3 tane üyenin degistirildigi ve sonra da Soma Davasinin kararinin degistirildigi bir uygulama Yargitay tarihinde olmus mudur? Biz bunlari nasil unutacagiz, nasil unutacagiz? Ve bu Yargi mensuplarina da söyleyelim, açik açik buradan söyleyelim: Onlarla helallesmeyecegiz, onlarla hesaplasacagiz, adil biçimde ama. O üç Yargitay üyesi bunun hesabini nasil verecekler? Veya sizin Bakan Yardimciniz bu kadar çok açik hukuksuzluklarin nasil hesabini vermeyecek, nasil vermeyecek?

Bakin, size bir tek örnek verecegim, sürem doluyor: Bakin, Türkiye otuz yildan fazladir Avrupa Insan Haklari Sözlesmesine taraf, mahkemenin yetkisini kabul etmis. Sözlesmenin 18'inci Maddesi devletler bakimindan sabika kaydidir, sabika kaydi. Onunla ilgili olarak devletler aleyhine verilen hükümler bir elin parmagini geçmez, çok nadirdir.

DEMIRTAS VE KAVALA’YI HATIRLATTI

Bakin, sizin döneminizde Selahattin Demirtas, Osman Kavala ve en son geçen hafta milletvekilleriyle ilgili olarak Avrupa Insan Haklari Mahkemesi sizin uygulamalariniz nedeniyle Türkiye'yi 18'inci maddeden mahkum etti. Bakin, bu tek basina sizin bütün uygulamalarinizi ortaya koyuyor, sabika kaydinizdir ve sizin pesinizden gider bunlar. Diyorsunuz ki: ‘Her sey güllük gülistanlik’. Güllük gülistanliksa -yaninizda Anayasa Mahkemesinin Genel Sekreteri var- bu kadar dava Anayasa Mahkemesine niye gidiyor? Söyler misiniz, niye bu kadar çok ihlal karari çikiyor Yargidan, neden çikiyor? Veya halen 19 bin tane derdest dosya var Avrupa Insan Haklari Mahkemesinin önünde, 19 bin; Türkiye birinci sirada. Bakin, 90'li yillarda böyle degildi; 19 bin dosya var. Anayasa Mahkemesinin filtresi olmazsa Avrupa Insan Haklari Mahkemesinin yerine 5 tane daha mahkeme kurulmasi lazim. Bu uygulamalarin sahibisiniz, dolayisiyla böyle deve kusu gibi basinizi kuma gömerek olmaz, görün uygulamalari. Düsman ceza hukuku uyguluyorsunuz muhaliflere karsi, her alanda ve Yargi vasitasiyla. Bunlari görüyoruz, kayit altina aliyoruz, hesabini da soracagiz.”


Cuma 18.2 ° / 9.7 °
Cumartesi 24.1 ° / 11.8 °
Pazar 23.2 ° / 12.8 °