IYI PARTILI BEDRI YASAR: "BIZ MILLILESELIM DEDIKÇE ENERJI POLITIKALARI ÖZELLESTI"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi bütçe görüsmelerinde konusan IYI Parti Samsun Milletvekili Bedri Yasar, “Baktigimizda; Türkiye'de elektrigin yüzde 68'ini özel sektör üretiyor. Iste dolar garantili bu firmalardan alinan elektrigin faturasinin vatandasa

Güncel 16.11.2022 15:55:00 0
IYI PARTILI BEDRI YASAR:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi bütçe görüsmelerinde konusan IYI Parti Samsun Milletvekili Bedri Yasar, “Baktigimizda; Türkiye'de elektrigin yüzde 68'ini özel sektör üretiyor. Iste dolar garantili bu firmalardan alinan elektrigin faturasinin vatandasa yansimamasi imkânsiz. Biz millileselim dedikçe; ne yazik ki enerji politikalari özellesti. Milli mesele dedigimiz enerji konusu ne yazik ki devletin kontrolünden çikti” dedi.   

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bugün Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanligi bütçesi görüsülüyor. IYI Parti Samsun Milletvekili Bedri Yasar, komisyonda sunlari söyledi:

“Baktigimizda; Türkiye'de elektrigin yüzde 68'ini özel sektör üretiyor. Iste dolar garantili bu firmalardan alinan elektrigin faturasinin vatandasa yansimamasi imkânsiz. Biz millileselim dedikçe; ne yazik ki enerji politikalari özellesti. Milli mesele dedigimiz enerji konusu ne yazik ki devletin kontrolünden çikti. Vatandasin ortalama tüketimini takip bile etmedigini; ya da etse bile vatandas odakli politika üretmedigini gösterdi.

Türkiye’de enerji faturalarinda belirgin bir artis oldugu asikar. Peki asgari ücretle geçimini saglayan dört kisilik bir aile maasinin ne kadarini elektrik faturasina harciyor? Avrupa ülkeleriyle kiyaslandiginda Türkiye nerede yer aliyor? 2022 yili için Türkiye’de asgari ücret 5 bin 500TL olarak belirlendi. Asgari ücreti euro bazinda hesaplayalim. Yeni yilda gelen ilk elektrik faturasinin tarihini 20 Ocak 2022 olarak düsünelim. Bu tarihte euro15,28 seviyesindeydi.  Yani asgari ücret brüt 327 euroydu. Dört kisilik bir ailenin ayda ortalama 230 kilovat tükettigini ve faturanin yeni yil zammiyla birlikte 328,9 TL olacagini söylemistik. Yani fatura euro bazinda 21,5 euro kadar.  Buna göre Türkiye’de brüt asgari ücretin yüzde 6,6’si elektrik faturasi için harcaniyor. Bu oran 278 euro net asgari ücrette ise yüzde 7,7.  

“DAHA NE KADAR BU ÜLKEYI ÇARESIZ BIRAKMAYI PLANLIYORSUNUZ?”

Türkiye kendi öz kaynaklarina dönmeli ve kaynaklarini verimli bir sekilde kullanmalidir. Bugün ülkemizin tarimdan enerjiye kendine neredeyse yetebilecek kaynaklara sahip oldugunu artik hepimiz biliyoruz. Bildigimiz bir sey daha var ki üretimden ziyade bizi tüketim topluma haline getirdiginiz. Milli enerji, milli tarim, milli egitim politikalariyla bu ülkenin kisi kisa sürede bahara elbette döner. Bütün bu gerçekleri göz önüne alarak size soruyorum; enerjiden ekonomiye ne zaman tam anlamiyla milli bir modele geçmeyi planliyorsunuz ülkenin reçetesi kendi elinde daha ne kadar bu ülkeyi çaresiz birakmayi planliyorsunuz?”


Çarşamba 23.5 ° / 16.2 °
Perşembe 23.4 ° / 16.3 °
Cuma 23.6 ° / 14.7 °