Tunç Soyer: Emegin, isçinin hakkini koruyacak düzenlemeler karar altina alindi

Soyer “Isçi Bulusmasi” deklarasyonunun 14 ilkesini açikladi

Güncel 17.11.2022 21:33:00 0
Tunç Soyer: Emegin, isçinin hakkini koruyacak düzenlemeler karar altina alindi

Soyer “Isçi Bulusmasi” deklarasyonunun 14 ilkesini açikladi
 

Izmir'de “Gelecegin Türkiyesi'ni insa ediyoruz” sloganiyla 100 yil sonra yeniden düzenlenecek Ikinci Yüzyilin Iktisat Kongresi’nin hazirlik çalismalari sürüyor. Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, bugün üçüncüsü düzenlenen isçi bulusmasinin ardindan sonuç bildirgesini açikladi. Soyer, “Bugünün siyasal ikliminde gelecegin Türkiye'sinin iktisat politikalarini belirleyecek, emegin hakkini, isçinin hakkini koruyacak düzenlemeler karar altina alindi” dedi.



Subat 2023’te “Gelecegin Türkiyesi'ni insa ediyoruz” sloganiyla 100 yil sonra yeniden düzenlenecek Ikinci Yüzyilin Iktisat Kongresi için yapilan paydas bulusmalari sürüyor. Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer'in moderatörlügünde Tarihi Havagazi Fabrikasi'nda “Gelecegin Takipçisi Olun” sloganiyla yapilan üçüncü isçi bulusmasinda sonuç bildirgesi açiklandi. Bulusmaya Devrimci Isçi Sendikalari Konfederasyonu (DISK) Genel Baskani Arzu Çerkezoglu, Genel Is Genel Baskani Remzi Çaliskan, DISK Genel Sekreteri Adnan Serdaroglu, Egitim-Sen Genel Sekreteri Ikram Atabay, DISK Ege Bölge Temsilcisi Memis Sari, Türk-Is Izmir 3. Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak, Gida Is Genel Baskani Seyit Aslan, Büro Emekçileri Sendikasi Genel Baskani Bahadir Berdicioglu, sendika temsilcileri, emekliler ve is çiler katildi.



Maddeler tek tek tartisildi
Katilimcilar, geçen Ekim ayinda uzman grubunun yürüttügü çalismalar isiginda olusturulan 14 maddelik taslak sonuç bildirgesini kapsamli bir sekilde tartisti. Her madde üzerinde görüslerini paylasan katilimcilar ortak bir deklarasyon olusturdu. Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, yaklasik dört saat süren toplantinin ardindan deklarasyonu kamuoyu ile paylasti.



Soyer: “Kararlar oy birligiyle alindi”
Isçi temsilcileri ile son derece verimli bir toplanti yapildigini söyleyen Baskan Tunç Soyer, “Isçi sinifi çok büyük bir temsil orani ile Iktisat Kongresi’nin paydasi oldu. Türkiye'nin her yerinden katilan tüm baskanlarimiza, temsilcilerimize tesekkür ediyorum. Gelecege isik tutacak kararlar alinmasina katli verdikleri için tesekkür ediyorum” ifadelerini kullandi. Tüm kararlarin oy birligi ile alindigini vurgulayan Baskan Soyer, “Bugünün siyasal ikliminde gelecegin Türkiye'sinin iktisat politikalarini belirleyecek, emegin hakkini, isçinin hakkini koruyacak düzenlemeler karar altina alindi” dedi.



“Isçi sinifinin ekmegini konusmak son derece önemli”
Ülkenin zor bir süreçten geçtigini ifade eden DISK Genel Baskani Arzu Çerkezoglu, “Mevcut sistemin isçi sinifina, emekçilere, kadinlara, gençlere bir sey vaat edemedigi bir dönemde iktisat politikalari temelinde ülkenin gelecegini, isçi sinifinin ekmegini konusmak son derece önemli ve anlamli. Bu çalismadan dolayi Izmir Büyüksehir Belediye Baskanimiz Tunç Soyer'e tesekkür ediyoruz” diye konustu.



“Gelecege katki sunacak bir çalisma”
DISK Genel Is Genel Baskani Remzi Çaliskan da bulusmanin önemine dikkat çekerek, “Emege, isçilere yönelik bir saldirinin oldugu, hukukun, adaletin, demokrasinin sorunlu oldugu bir dönemde bu çalisma çok önemli” diye konustu.



“Ülkenin gelecegine isik tutacak”
Türk-Is Izmir 3. Bölge Temsilcisi Hayrettin Çakmak ise Izmir'de ikinci yüzyilin iktisat kongresi yapilacagini belirterek “Izmir Büyüksehir Belediye Baskanimiza çok tesekkür ediyoruz. Bu çalismayi yapanlara minnettariz. Burada yapilan çalisma ülkenin gelecegine isik tutacak” dedi.


Tüm Bel-Sen Es Genel Baskani Mehmet Bozgeyik de sendikal haklarin, çalisma hayatinin alt üst edildigi bir dönemde bu bulusmanin yol gösterici oldugunu söyledi.



Ikinci Yüzyilin Iktisat Kongresi'nin Isçi Bulusmasi Deklarasyonu birinci taslak su sekilde olustu:



Bizler, farkli is kollarinda örgütlü isçi sendikalari, Izmir’de sanayinin gelisiminde önemli rol oynayan Tarihi Havagazi Fabrikasi’nda bir araya geldik.



1862 yilinda yapimina baslanan ve yaklasik yüz yil boyunca onlarca isçinin alin teriyle Izmir’e hizmet eden Havagazi Fabrikasi’nda yaptigimiz Ikinci Yüzyilin Iktisat Kongresi hazirlik toplantisinda, gelecegin Türkiye’sinde isçilerin daha adil ve esit bir ülkede yasama özlemleri ifade edilecek.



Bu kararlar, 10 Agustos 2022 ve 5 Ekim 2022’de yapilan ön toplantilara katilan sendikalarin önerileri dogrultusunda sekillenmistir.



Alinacak kararlar, kongrenin dört uzman masasi ve diger paydaslarin da görüsleri alindiktan sonra, Subat 2023’te Izmir’de vücut bulacak Ikinci Yüzyilin Iktisat Kongresi’nin gündemine sunulacaktir.



Ilkeler

1.Gelecegin Türkiye’si, yalnizca üretim degil, ayni zamanda paylasim iktisadi ve refahin adil paylasimi üzerinde yükselecektir. Türkiye ekonomisinin büyümesi ancak isçilerin ve tüm emekçilerin refahinin büyümesine paralel oldugu sürece degerlidir.



2. Her Türkiye Cumhuriyeti vatandasi çalisma hakkina sahiptir. Yasam standartlarinin yükseltilmesi, istihdam gereklerinin karsilanmasi, issizlik ve eksik istihdamin azaltilmasi kamunun temel görevidir.



3. Türkiye Cumhuriyeti vatandasi her isçi ve tüm çalisanlar, maddi ve manevi varligini gelistirme, insan onuruna yarasir bir yasam sürme, yetenek ve tecrübelerine uygun bir görevde çalisma, çalisma saatleri içinde veya disinda kendi kabiliyetlerini gelistirme hak ve özgürlügüne sahiptir. Bu haklar, hiçbir ekonomik gerekçe ile tartisilamaz.



4. Demokratik, laik, sosyal hukuk devletine dayali yeni bir anayasada emegin haklari güvence altina alinacaktir.



5. Avrupa Insan Haklari Sözlesmesi ve Birlesmis Milletler’in insan haklarina iliskin diger sözlesmelerinde belirtilen haklar ve Uluslararasi Çalisma Örgütü’nün (ILO) temel sözlesmeleri ile yetkili organ kararlari ile Çalisma Yasaminda Temel Ilkeler ve Haklar Bildirgesi’nde yer alan temel haklardan asla vazgeçilemez. Çalisma yasami ile ilgili tüm düzenlemeler için bu haklar temel alinir.



6. Ayrimsiz tüm çalisanlarin ve tüm emeklilerin sendika kurma, kendi seçecekleri sendikalara özgürce katilma, ayrilma ve sendikal faaliyet haklarindan vazgeçilemez. Bu haklar her kosulda koruma altinda olacaktir.



7. Ayrimsiz tüm ücretli çalisanlar, toplu is sözlesmesi ve grev hakkina sahiptir. Toplu is sözlesmelerinde ve yasamin diger alanlarinda kendi seçtikleri sendikalar tarafindan temsil edilecektir. Toplu sözlesme yetkisinin belirlenmesinde referandum ilkesi belirlenecektir.



8. Çalisanlarin haklarinin savunulmasi Türkiye’de yasayan tüm yurttaslarin demokratik hak ve özgürlüklerinden ayri tutulamaz.



9. Is yasaminda irk, etnik köken, dil, din, mezhep, siyasi görüs, yas, engellilik, toplumsal cinsiyet ve cinsel yönelim temelli tüm ayrimciliklari ortadan kaldiracak yasal düzenlemeler yapilacaktir.



10. Güvenceli çalismak temel bir insan hakkidir. Bu çerçevede her türlü güvencesiz çalisma biçimi bütünüyle ortadan kaldirilacak ve Uluslararasi Çalisma Örgütü'nün “Insana yarasir is” ilkesi çerçevesinde düzenleme yapilacaktir.



11. 18 yas altindaki hiçbir birey çalistirilamaz. Çocuk isçiligine kati biçimde son verilecektir.



12. Kontrolsüz ekonomik büyüme sonucunda olusan ekonomik yikimlar, isçilerin de yasam standartlarini kisitlamaktadir. Saglikli çevresel kosullarda çalismak her isçinin temel hakkidir.



13. Can güvenligi üretimden önce gelir. Hiçbir sektörde üretimi büyütmek gayesiyle isçilerin is güvenligi, sagligi ve yasami tehlikeye atilamaz. Isçi sagligi ve is güvenligini piyasaya açan düzenlemeler terk edilecek, bu süreç akademinin, sendikalarin, meslek örgütlerinin ve isçilerin öz denetimine açik bir sekilde düzenlenecektir.



14. Isçilerin uluslararasi birlik, dayanisma ve mücadelesi insanligin ortak degeri ve birikimidir. Gelecegin Türkiye’si, isçilerin uluslararasi birlik ve dayanisma mücadelesine güç katacaktir.



Is güvencesi ve sendikal örgütlenme, çalisma yasami, istihdam ve sosyal politika ile is kollarina iliskin düzenlemeler konusunda da çesitli kararlar alindi.



Paydas Bulusmalari sürüyor
Ikinci Yüzyilin Iktisat Kongresi'nin ilk asamasi olan paydas bulusmalari, Agustos ayinda Türkiye’nin her bölgesinden çiftçi, isçi, tüccar, sanayici ve esnaf örgütlerinin katildigi ön toplantilarla baslamisti. Ikinci adim ise 5 Ekim toplantilariyla atildi. Türkiye iktisadinin omurgasini olusturan kurumlarin uzman ve yöneticileri, ekonominin gelecegiyle ilgili hayati sorulara birlikte yanit aradi. Paydas toplantilarinin son asamasi ise 4 Kasim Cuma günü Ödemis ilçesinin Ovakent Köyü’nde yapilan Çiftçi Bulusmasi ile basladi. Türkiye’nin farkli bölgelerinde faaliyet gösteren çiftçi örgütlerinin baskanlari, Ekim ayinda uzman grubunun yürüttügü çalismalar isiginda olusturulan taslak sonuç bildirgesini kapsamli bir sekilde tartisti ve 15 maddelik bir deklarasyonu kamuoyuyla paylasti . 
Çiftçi bulusmasinin ardindan bugün isçi paydaslari bir araya geldi. 1 Aralik’ta ise tüccar, sanayici ve esnaf paydaslari bir araya gelerek üçüncü bulusmalarini yapacak.  



Uzman bulusmalari ile devam edecek
Paydas bulusmalarinin tamamlanmasinin ardindan Ocak 2023’te demokrasi, doga, tarih ve inovasyon konulu dört ayri uzman bulusmasi yapilacak. Bu toplantilarda tüccar, çiftçi, isçi, sanayici ve esnaf temsilcilerinin hazirladiklari üç taslak bildirge tartisilacak ve uzmanlarin süzgecinden geçecek. Sahadan gelen görüsler, yeni ekonomik kavramlar ve akademik bilgilerle sentezlenecek.
Ikinci Yüzyilin Iktisat Kongresi ile ilgili ayrintili bilgi için iktisatkongresi.org'u ziyaret edebilirsiniz.


Cumartesi 22.8 ° / 12.4 °
Pazar 23.5 ° / 12.9 °
Pazartesi 24.9 ° / 11.7 °