Prof. Ugur Türkmen; “Çanakkale Müzik Kültürü’ne dair tüm ayrintilari ögrenmek istiyoruz.”

Sitemiz köse yazari Dr. Göktan Ay’in Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Devlet Konservatuvari Müdürü Prof. Dr. Ugur TÜRKMEN ile yaptigi söylesiyi yayimliyoruz….

Güncel 18.11.2022 13:33:00 0
Prof. Ugur Türkmen; “Çanakkale Müzik Kültürü’ne dair tüm ayrintilari ögrenmek istiyoruz.”

AY: Nasilsiniz? Kendinizi kisaca okurlarimiza tanitir misiniz?

TÜRKMEN: Tesekkür ederim. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Devlet Konservatuvarinda ögretim üyesi olarak çalisiyorum. Müzik egitimi ve müzikoloji alanlarinda ulusal ve uluslararasi bilimsel toplantilarda, mesleki ve hakemli dergilerde makalelerim, “müzikoloji, müzik egitimi, oda müzigi ve orkestra, çocuk ve gençlik sarkilari” alanlarinda yayinlarim var. 

 

AY: Yillarca Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvari’nda hizmet yaptiniz.  Çanakkale nereden ortaya çikti?

TÜRKMEN: Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarinda 14 yil çalistim. Bu süre boyunca Müzik Bölüm Baskanligini ve Müzik Anasanat dali Baskanligini, 10 Yil boyunca Müdürlük görevini yürüttüm. Çok güzel günlerimiz geçti. Dostluklarimiz oldu. Fiziki imkanlari, araç gereç donanimi, egitimci kalitesi ile ülke genelinde örnek alinan bir konservatuvardir. Yaklasik 2 yil önce Çanakkale’de çalismaya karar verdik. Yeni bir baslangiç, yeni heyecan ve yeni bir mücadeleye girdik.  Umariz her sey yolunda gider ve sonu güzel olur. 

 

AY: Yine çok hizlisiniz ve yillik bir etkinlik programi ile kamuoyunun karsisina çiktiniz. Bu etkinliklere kimler çagriliyor, neye göre seçiliyor ve amaci nedir?

TÜRKMEN: Iyi bir ekip, belli bir tecrübe ve en önemlisi elbette çevre. Her yil 15 Agustos’a kadar kurum içinden ve disindan talepleri topluyoruz. 15 Eylül’e kadar ise yönetim olarak tek tek etkinlikleri yapacak bilim ve sanat insanlari ile görüsüyoruz. Kesinlikle kase ödemiyoruz. Valilik, Belediye Baskanligi, Dernek ve Vakiflarla görüstükten sonra hangi etkinlikleri gerçeklestirip hangilerini gerçeklestiremeyecegimize karar veriyoruz ve her yil düzenli olarak etkinlik kitapçigini Ekim ayinin ilk haftasi ilgililerle bulusturuyoruz. Özellikle bu bir ekip isi ve yönetimdeki arkadaslarimizin her biri destek oluyor. Bu süreçte Sayin Rektörümüze bilgi vermek, gerekli izinleri almak, salonlarin planlanmasi gibi birçok ayrinti düzenli olarak gözden geçiriliyor. Özelikle kurum disindan gelen sanatçilarin konserleri sonrasi ögrencilerimizle bulusmalari ve atölye çalismalari yapmalarini da çok önemsiyoruz. 

ÇANAKKALE ONSEKIZ MART ÜNIVERSITESI DEVLET KONSERVATUVARI

2022-2023 BILIMSEL VE SANATSAL ETKINLIKLER PLANI

 

ETKINLIK ADI YERLER    

KONSER/RESITAL 85 ÇOMÜ IÇDAS KARA YUSUF KONGRE MERKEZI

GELIBOLU ILÇE MILLI EGITIM MÜDÜRLÜGÜ SALONU

TROIA KÜLTÜR MERKEZI

KONSERVATUVAR GALERI BOSLUGU

EGITIM FAKÜLTESI KONFERANS SALONU

EGITIM FAKÜLTESI KONSER SALONU

KONSERVATUVAR TERAS SAHNE

MAHALL SANAT

TURHAN MILDON KONSER SALONU

TERZIOGLU KIZ ÖGRENCI YURDU

ONSEKIZ MART KIZ ÖGRENCI YURDU

M. KORFMANN KÜTÜPHANESI

AKÇANSA GÜZEL SANATLAR LISESI

   

SÖYLESI 36 ÇEVRIMIÇI    

ORYANTASYON 1 EGITIM FAKÜLTESI KONFERANS SALONU    

MASTERCLASS 11 TERAS SAHNE    

AÇIK DERS 1 TERAS SAHNE    

ATÖLYE ÇALISMASI 3 TERAS SAHNE    

ULUSLARARASI HISARLI AHMET SEMPOZYUMU 1 KÜTAHYA SBÜ    

ULUSLARARASI OTIZM VE MÜZIK YAZ OKULU 1 KONSERVATUVAR TERAS SAHNE    

ÇANAKKALE MÜZIK EGITIMCILERI ÇALISTAYI 1 KONSERVATUVAR TERAS SAHNE    

ÇANAKKALE MÜZIK KÜLTÜRÜ ENVANTERI ÇALISTAYI

1 KONSERVATUVAR TERAS SAHNE    

TOPLAM 140  

AY: Çanakkale kültür ve müzigi üzerine kalici çalismalar yapilmis mi? Önümüzdeki dönemde projeleriniz var mi?

TÜRKMEN: Elbette çok güzel çalismalar yapilmis. Biz de bu süreçte güzel ve anlamli adimlar attik.  Teoman Alpay’in büstünün açilmasi, Çanakkale Zaferini betimleyen 10 Beste 10 Hikâye ve 10 Saz Projesi, Çanakkale Zaferi konulu Çocuk Sarkilari Yarismasi ülke genelinde oldukça ses getirdi. Çanakkale Müzik Kültürü Envanteri Çalistayi ile de Çanakkale ilinin müzige dair tüm ayrintilarini ögrenmek istiyoruz. 24 Aralik’ta yapilacak etkinlik inaniyorum ki oldukça ses getirecek.  

AY: Çanakkale’de Engelli Ögrencilerle ilgili bir çalisma yaptiniz ve galiba bir ilkti!. Bilgi verebilir misiniz?

TÜRKMEN: Otizm ve Müzik Yaz Okulu ülke genelinde oldukça ses getirdi. Ilgi gördü. Düzenleme kurulu baskanligini genç bir arkadasimiz, yüksek lisans ögrencimiz Didem Çetinkaya yapiyor. Kendisi ile de bir görüsme yapmanizi öneririm. Çok titiz bir çalisma. “100 Soruda Otizm ve Müzik Yaz Okulu” adli bir kitapçik yayinladik. Isteyenler; Konservatuvar web sitemizden bu kitapçiga ulasabilir ve detayli bilgileri edinebilirler. Yaz Okulu her yil daha da taninacak. Her sey yolunda giderse 2023’teki etkinlikte 40’a yakin yabanci katilimcinin da olmasi bekleniyor. 

AY: “Müzik Müzeciligi” isimli, severek okudugum/çalismaniz yeni yayimlandi. Siz bize Balikesir 4. Ulusal Türk Müzigi Sempozyumu’nda bilgi verdiniz. Okurlarimiza da kisaca bahseder misiniz? Eser neyi anlatiyor.

TÜRKMEN: Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvari Ibrahim Alimoglu Müzik Koleksiyonu’na kurulus sürecinde katkilarim oldu. Koleksiyonun “sesli rehberi” nin projesi de bana ait. Tüm bu süreç boyunca hemen her konuda bir kilavuza-uzmana ihtiyaç duyduk ama bulamadik. Çalgi Bilimin, Çalgi Yapimi, Müzikoloji alaninda oldukça basarili uzmanlarimiz var ve deneyimlerinden de panel, çalistay gibi etkinliklerle yararlandik. Ama “Müzik Müzeciligi ve Koleksiyonerligi” ayri bir dünya bunu anladim. Edindigimiz tecrübeleri, basardiklarimizi ve basaramadiklarimizi, nelerin olmasi gerektigini betimleyen bir kitap çalismasini ilgililerle bulusturduk. Kitabi okuyanlar göreceklerdir ki; hakikaten çok isimiz var. Diger taraftan zor da degil. Kitabin ilk bölümünde Çalgi Bilimi’ne yönelik kisa bilgiler, ikinci bölümünde, AKÜ Devlet Konservatuvari Ibrahim Alimoglu Müzik Koleksiyonu’nun tüm detaylari ile anlatimi, üçüncü bölümde ise; müze ve müzik müzeciligine yönelik her biri birbirinden önemli konu basliklarina yer verildi. 

Kitap; bildiklerimizi degil, tecrübelerimizi, eksiklerimizi, neler yapilabilecegimizi okuyucu ve ilgililerle paylasmak amaciyla yazildi. Umarim yararli olur. 

Devam edecek?


Salı 19 ° / 9 °
Çarşamba 23.3 ° / 10.8 °
Perşembe 23.4 ° / 12.8 °