BAKAN ÇAVUSOGLU: IHLALLERIN MUHATABI, SURIYE GEÇICI HÜKÜMETIDIR

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, “Suriye’de Türkiye’nin destekledigi silahli gruplarin isledigi suçlara dair herhangi bir arastirmaniz var mi” sorusuna, “Milli Suriye Ordusu’na bagli birliklerin Suriye’de isledigi öne sürülen ihlallere iliskin iddialari

Güncel 23.11.2022 11:35:00 0
BAKAN ÇAVUSOGLU: IHLALLERIN MUHATABI, SURIYE GEÇICI HÜKÜMETIDIR

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, “Suriye’de Türkiye’nin destekledigi silahli gruplarin isledigi suçlara dair herhangi bir arastirmaniz var mi” sorusuna, “Milli Suriye Ordusu’na bagli birliklerin Suriye’de isledigi öne sürülen ihlallere iliskin iddialarin muhatabi, mesru Suriye muhalefeti ve muhalefetin yürütme organi olan Suriye geçici hükümetidir” diye yanit verdi.

Mevlüt Çavusoglu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Disisleri Bakanligi’nin bütçesi görüsülürken milletvekillerinin kendisine sordugu sorulardan bazilarini yazili olarak yanitladi. Çavusoglu, Bakanligin yeni binasiyla ilgili soruya, “Bakanligimizin yeni bina projesi tamamlamis ve insaat ruhsati alinmis durumdadir. Gerekli hazirlik ve süreçlerin sonuçlandirilmasinin ardindan yeni bina insaatina baslanmasi öngörülmektedir” dedi.

“IHLALLERE ILISKIN IDDIALARIN MUHATABI, SURIYE GEÇICI HÜKÜMETIDIR”

Bakan Çavusoglu, “Suriye’de Türkiye’nin destekledigi silahli gruplarin isledigi suçlara dair herhangi bir arastirmaniz, raporunuz, bulgunuz, girisiminiz var mi” sorusuna söyle cevap verdi:

“Milli Suriye Ordusu’na bagli birliklerin Suriye’de isledigi öne sürülen ihlallere iliskin iddialarin muhatabi, mesru Suriye muhalefeti ve muhalefetin yürütme organi olan Suriye geçici hükümetidir. Bununla birlikte, Suriye geçici hükümetinin ve onun kontrolündeki Suriye Milli Ordusu’nun, kendi yapisi içinde insan haklari ve insancil hukuk alaninda birliklerine egitim verdigi ve olasi ihlal iddialarini kapsamli bir sekilde sorusturdugu bilinmektedir. Birlesmis Milletler basta olmak üzere uluslararasi kuruluslarin raporlari, Suriye Milli Ordusu’nun mensuplarinin egitimine verdigi önem ve uluslararasi hukuk anlaminda Suriye Milli Ordusu’ndaki ilerlemeden takdirle bahsedilmektedir.

Öte yandan, Birlesmis Milletler ve uluslararasi sivil toplum kuruluslari, PKK’nin uzantisi olan YGP/PYD’yi Suriye’nin kuzeyinde demografik yapiyi degistirmeyi amaçlayan, Arapça yer adlarinin Kürtçelestirilmesi, egitim dilinin Arapçadan Kürtçeye çevrilmesi, tehcir, keyfi tutuklamama, yagmalama, çocuklari zorla silah altina alma, barisçil gösterileri baskilama, insan kaçirma ve iskence faaliyetleri gibi konularda insan haklari ve uluslar arasi insancil hukuku agir sekle ihlal ettigi için elestirilmektedir.”

“Ülkemizin siginmaci sorunu yasadigi bir gerçek. Bu sorunu siginmacilari koruyarak çözme konusunda somut politikaniz nedir? 2012’den sonra gelen siginmacilarin kaçi önümüzdeki seçimde oy kullanacak” sorusuna Bakan Çavusoglu, Içisleri Bakanligi’ni isaret ederek, “Sorudaki hususlar Içisleri Bakanligi’mizin görev alanina girmektedir” diye yanit verdi.

Çavusoglu, BOTAS’in Rusya’dan aldigi dogal gazdan kaynaklanan borcunun ötelenmesi talebinde bulundugu iddiasina iliskin, “Rusya ile dogal gaz ticaretimiz uzun yillardir devam etmektedir. Bu çerçevede bugüne kadar bu ticarete konu ödemelerde bir sikinti yasanmamistir” dedi.  Bakan Çavusoglu, Rusya’ya olan dogal gaz borçlarini ödeyip ödeyemeyecegine iliskin soruya da ayni yaniti verdi.

“ISE GEREREK BORÇLARINI ÖDEMEKTE OLDUKLARI ÖGRENILMISTIR”

Baskan Çavusoglu, Katar Doha’da mahsur kalan 100’e yakin Türk isçiyle ilgili soruya da su açiklamayi yapti:

 “Gelinen asamada, söz konusu vatandaslarimizdan 7’si büyükelçiligimizden destek talebinde bulunmustur. Anilan vatandaslarimizdan 5’i bir ise yerlestirilmis, biri çalismak istememistir, diger vatandasimiz ise is bulamamistir. Büyükelçiligimize basvurmayan 45 vatandasimizin bazilarinin Katar’dan ayrildigin, bir kisminin ise kendi imkanlariyla ise girerek borçlarini ödemekte olduklari ögrenilmistir.”

Türk-Yunan sinirinda kaybolan Türk vatandasi Baris Büyüksu’nun akibeti hakkindaki soruya da Bakan Çavusoglu, “Türk vatandasi Baris Büyüksu hakkindaki sürecin adli makamlarimiza intikal ettigi anlasilmis olup, dosyanin Bodrum Cumhuriyeti Bassavciligi’mizca takip edildigi bilgisi edinilmistir” dedi.

1915 Ermeni olaylarinin ABD’nin Kaliforniya eyaletinde “Ermeni soykirimi” olarak kabul edilmesi ve bu olayin yasandigi günün resmi tatil ilan edilmesiyle ilgili soruya ise Bakan Çavusoglu, “Yasanin kabulünün ardindan tepkilerimiz en güçlü sekilde ABD makamlari nezdinde kayda geçirilmis olup, temaslarimizda dile getirilmeye devam edilmektedir” diye yanit verdi.

“BIRLIGI ULUSAL ÇIKARLARINA ALET ETMEK ISTEYEN ÜLKELER”

Çavusoglu, Avrupa Birligi üyeliyle ilgili strateji olup olmadigi yönündeki soruyu üzerine “AB’ye üyelik, stratejik önceligimiz olmaya devam etmektedir. Nitekim son Büyükelçiler Konferasi’nda ‘Türkiye Avrupa’dir’ sloganiyla bu yaklasimimiz ortaya konulmustur. Ancak AB, müzakere süreci dahil Türkiye-AB iliskilerinin önünü açacak somut adimlar atmamakta, basta GKRY ve Yunanistan olmak üzere, Birligi ulusal çikarlarina alet etmek isteyen ülkelerin politikalarina teslim olmaktadir” dedi.

“126 IDARI TEDBIRIN HAYATA GEÇIRILMESI IÇIN ÇALISMALAR DEVAM EDIYOR”

Bakan Çavusoglu, AB üyelik sürecinde atilmasi gereken adimlara iliskin soruyu da söyle yanitladi:

“Geçtigimiz yillar boyunca hayata geçirilen reformlar çerçevesinde, mevzuatimizin AIHM içtihatlari ve AB kriterleri ile uyumlastirilmasi amaciyla önemli düzenlemeler yapildi ve yapilmaya da devam ediyor. 2021-2023 yillarini kapsayacak sekilde güncellenen AB’ye katilim için Ulusal Eylem Plani, ülkemizin AB’ye katilim sürecindeki kararliliginin en somut ifadesi ve baslica yol haritasi niteligindedir. Plan kapsaminda, yaklasik 204 yasal düzenlemenin ve 126 idari tedbirin hayata geçirilmesi için çalismalar devam etmektedir. Sonuç olarak ülkemiz, AB’ye tam üyelik stratejik hedefini muhafaza etmekte, bu dogrultuda samimi çaba göstermektedir.”

“IRAN’DA BIR AN ÖNCE SÜKUNETIN SAGLANMASINI ARZU EDIYORUZ”

Bakan Çavusoglu, Mahsa Amini’nin ölümünün ardindan Iran’da baslayan eylemlerle ilgili de “Çok sayida Iran vatandasinin yasamini yitirmis olmasindan büyük üzüntü duyuyoruz. Iran’in istikrarinin ve toplumsal huzurunun korunmasina büyük önem veriyoruz, ülkede bir an önce sükunetin saglanmasini arzu ediyoruz” dedi.   

GIRIT’TEKI TARIHI ESERLERLE ILGILI AÇIKLAMA YAPTI

Girit’te Osmanli döneminden kalma yapilara yönelik saygisizlikla ilgili soruya da Bakan Çavusoglu, “Yunanistan’da Osmanli-Türk tarihi ve kültürel mirasinin korunmasi hususu ikili temaslarimizda Yunan tarafinin dikkatine getirilmekte, bu eserlerin restore edilmesi için katkida bulunmaya hazir oldugumuz bildirmekte, ayrica çok tarafli platformlarda bu konu gündemde tutulmaktadir” yanitini verdi. Çavusoglu, eserleri ayrica yerinde incelendigini de bildirerek, “Eski Eserler Müdürü’nün de bizzat eslik ettigi anilan ziyarette, çesmelerimizde görülen bazi boya/yazi izleri, temizlemeleri talebiyle Yunan yetkililerin dikkatine getirilmistir” diye ekledi.

“VIZE SERBESTISI DIYALOGUNUN YÜZDE 92’SI TAMAMLANDI”

Bakan Çavusoglu, AB’yle sürdürülen vize serbestisi diyaloguna iliskin de su bilgileri verdi:

“AB ile gerçeklestirilen üst düzey ve teknik toplantilarin gündeminde yer almaya devam eden vize serbestisi diyalogunun yüzde 92’si tamamlanmis olup, buna iliskin Cumhurbaskanligi Genelgesi dogrultusunda, kalan kriterler bakimindan çalismalar devam etmekte, bu konuda AB ile istisarelerimiz devam etmektedir.”


Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °
Pazar 31.5 ° / 19.5 °