FINANSAL HIZMETLER GÜVEN ENDEKSI KASIMDA 9,6 PUAN GERILEDI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi (TCMB) verilerine göre; Finansal Hizmetler Güven Endeksi (FHGE), kasim ayinda bir önceki aya göre 9,6 puan geriledi.

Ekonomi 23.11.2022 12:25:00 0
FINANSAL HIZMETLER GÜVEN ENDEKSI KASIMDA 9,6 PUAN GERILEDI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi (TCMB) verilerine göre; Finansal Hizmetler Güven Endeksi (FHGE), kasim ayinda bir önceki aya göre 9,6 puan geriledi.

Merkez Bankasi, 2022 yilinin ekim ayina dair FHGE verilerini bugün açikladi. Ekim ayinda 2,5 puan gerileyen Finansal Hizmetler Güven Endeksi, kasim ayinda da asagi yönlü ivmesini sürdürdü. Finansal sektörde faaliyet gösteren 155 kurulusun yanitlarinin agirliklandirilip toplulastirilmasiyla elde edilen veriler söyle:

“KASIMDA FINANSAL HIZMETLERE GÜVEN 9,6 PUAN DÜSTÜ: Kasim ayinda FHGE, bir önceki aya göre 9,6 puan düsüs kaydederek 154,7 oldu. Endeksi olusturan anket sorularina ait yayilma endeksleri incelendiginde, son üç aydaki is durumu, son üç aydaki hizmetlere olan talep ile gelecek üç aydaki hizmetlere olan talep beklentisi olmak üzere tüm alt endeksleri FHGE'yi azalis yönünde etkiledi.

GELECEK ÜÇ AYDA HIZMETLERE OLAN TALEP ARTIS BEKLENTISI ZAYIFLADI: Is durumu ve hizmetlere olan talebe iliskin degerlendirmelere göre, son üç ayda is durumunda iyilesme oldugu yönündeki degerlendirmelerin bir önceki aya kiyasla zayifladigi gözlendi. Son üç ayda hizmetlere olan talepte artis oldugu yönündeki degerlendirmeler ile gelecek üç ayda hizmetlere olan talepte artis olacagi yönündeki beklentilerin de zayiflayarak devam ettigi görüldü.

ISTIHDAMDA ARTIS BEKLENTISI GÜÇLENDI: Istihdama iliskin degerlendirmelere göre, son üç ayda istihdamda artis oldugunu bildirenler ile gelecek üç ayda istihdamda artis olacagini bekleyenler lehine olan seyrin güçlenerek devam ettigi gözlendi.

FINANSAL HIZMET FAALIYETLERI 10 PUAN GERILEDI: Kasim ayinda, NACE Rev.2 sektör siniflamasina göre ‘Finans ve Sigorta Faaliyetleri’ sektöründe güven endeksleri alt sektörler itibariyla degerlendirildiginde, ‘64-Finansal Hizmet Faaliyetleri (sigorta ve emeklilik fonlari hariç)’ ve ‘65-Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Fonlari (zorunlu sosyal güvenlik hizmetleri hariç)’ sektörlerinde bir önceki aya göre sirasiyla 10 ve 3,9 puanlik azalis oldugu, ‘66-Finansal Hizmetler ile Sigorta Faaliyetleri için Yardimci Faaliyetler’ sektöründe ise 19,8 puanlik artis oldugu gözlendi.”


Pazartesi 17.4 ° / 8.9 °
Salı 19 ° / 9 °
Çarşamba 23.3 ° / 10.8 °