ICF Türkiye, Koçluk-Terapi Iliskisini Ele Aldi

ICF Türkiye,uzun bir aradan sonra ilk defa, Workinton Levent'te fiziksel olarak gerceklesen"Koçlar Bulusmasi"etkinliginde, ülkemizin farkli sehirlerinden200'eyakin profesyonel koç bir araya geldi.

Güncel 23.11.2022 15:52:00 0
ICF Türkiye, Koçluk-Terapi Iliskisini Ele Aldi

ICF Türkiye,uzun bir aradan sonra ilk defa, Workinton Levent'te fiziksel olarak gerceklesen"Koçlar Bulusmasi"etkinliginde, ülkemizin farkli sehirlerinden200'eyakin profesyonel koç bir araya geldi.

 

Koçluk mesleginin global çati kurulusu ICF'in (Uluslararasi Koçluk Federasyonu) ülkemizdeki tek yetkili temsilcisi ICF Türkiye, pandemi nedeniyle 3yil aradan sonra fiziki olarak düzenledigi "Koçlar Bulusmasi"etkinliginde, ülkemizin farkli sehirlerinden 200'e yakin profesyonel koçu bir araya getirdi.

 

60 profesyonel koçun gönüllü olarak hizmet verdigi çalisma kurullarinin faaliyetlerinin sunuldugu etkinlikte; farkli iletisim deneyimlerine sahne olan bir "Networking" atölye çalismasi ve "Psikolog Koçlar Koçlugu Konusuyor" isimli bir de panel gerçeklestirildi. Hem profesyonel koç olan hem de psikoloji egitimi almis 3uzmanin katildigi panelde, "profesyonel koçluk-terapi" iliskisi ele alindi ve farkli vesilelerle kamuoyunun da gündemine gelen, her iki meslek alaninin birlesim ve ayrim noktalari ortaya kondu.

 

ICF Türkiye'nin çalisma kurullarindan gönüllü hizmet veren profesyonel koç sayisi 60'a ulasti... Diger derneklerle ortak Bilim Kurulu geliyor...

Etkinligin açilis konusmasinda, öncelikle bugüne kadar hizmet veren tüm ICF Türkiye Baskan ve Yönetim Kurulu Üyelerine ve su anda ICF Türkiye'nin farkli çalisma gruplarinda gönüllü hizmet veren 60profesyonel koça tesekkür eden ICF Türkiye Baskani Yunus EmreSentürk; "Gönüllü olarak çalisan meslektaslarimiz, gerçekten islerinden, ailelerinden feragat ederek, canla basla çalisiyorlar. Kendilerine sükranlarimi bir kez daha sunuyorum. Bugün aramizda temsilcileri bulunan diger koçluk derneklerine de isbirlikleri için tesekkür ediyorum. Yakinda ortak bir Bilim Kurulu olusturacagiz ve güzel islere imza atacagiz." dedi.

 

Türkiye'de Global Zirve

2023 yilinda hayata geçirecekleri çalismalardan da bahseden ICF Türkiye Baskani Yunus Emre Sentürk, sözlerini söyle tamamladi: "Öncelikle 2 önemli müjdem var: Ilki, ICF Global kapsaminda 13 ülkenin lokal ICF'lerinin katilacagi OnlineZirveye ev sahipligi yapacak olmamiz. Bu global koçluk sinerjisi anlaminda çok önemli bir firsat. Ikinci ise, 2 yilda bir düzenledigimiz ve seçtigimiz tema ile gündem belirledigimiz Koçluk Konferansi'miz. Her iki etkinligimizi de, 2023 yilinda koçluk meslegi adina bir ivme yakalama firsati olarak görüyoruz. Ayrica her sene düzenledigimiz Koçluk Haftasi kutlamalari da bu ivmeyi güçlendirecektir."

 

"Psikolog Koçlar Koçlugu Konusuyor"

Hem psikoloji egitimi almis hem de uzun yillardir profesyonel koç olarak kariyerlerini sürdüren, Sema Kayahan Süvarioglu, Aysen Özcanoglu ve Seden Limoncuoglu'nun katildigi ve ICF BaskaniYunus Emre Sentürk ve ICF Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Beyza Erdem Balci'nin moderatörlük yaptigi panelde, "profesyonel koçluk-terapi" arasindaki iliskiler ayrintilariyla ele alindi.

 

Süvarioglu: "Profesyonel açidan hem koçluk hem mentorluk hem de psikologluk sapkalarini bir arada tasiyorum ve her üç alanin kural ve çerçevelerine özen göstererek, bir anlamda bütünsel yaklasiyorum."

Panelistlerden Sema Kayahan Süvarioglu öncelikle, terapi uzmanlik alaniyla, psikologluk uzmanlik alanlarinin ayrimini netlestirerek, söyle konustu: "Insanlarin algisinda genellikle psikolog dendiginde, terapistlik sekilleniyor. Oysa APA'nin (American Psychological Association) belirledigi, spor psikolojisi, saglik psikolojisi vb. 146 adet alt psikoloji alani var. Ben aslinda profesyonel açidan hem koçluk hem mentorluk hem de psikologluk sapkalarini bir arada tasiyorum ve her üç alanin kural ve çerçevelerine özen göstererek, bir anlamda bütünsel yaklasiyorum."

 

Özcanoglu: "Her iki alaninda ugrastigi materyal insan ama sinirlari iyi çizmek çok önemli."

Koçluk meslegini yaparken de insan ve onun psikolojisiyle çalisildigini vurgulayan Aysen Özcanoglu ise; tam da bu nedenle her iki alanin benzesen noktalarini çok önemsedigini ifade ederek; "Özünde her iki alanin da ugrastigi sey, insanin kendi kesif yolculuguna destek olunmasidir. Ben bir psikolog ve koçum amaterapi yapmiyorum. Bir noktadan sonra sinirlari iyi çizmek çok önemli. Eger koçluk verdigim kisinin bir terapiste ihtiyaci oldugunu düsündügümde bunu kendisine söylüyorum ve yönlendiriyorum. Ama koçluk ve psikologluk alanlarinda sinirlar, terapistlik ile karsilastirildiginda bu kadar kesin degil. 'Buraya kadar koçluk bilgimi, bundan sonra psikologluk bilgimi kullanacagim...' gibi bir ayrim mümkün degil. " dedi.

 

Limoncuoglu: "Insan biyo-sosyal-psiko bir varlik. Biyo kismini doktorlara birakiyorum. Psikoloji kismi terapistlerin ve sosyal kismi koçlarin alani..."

Her iki meslekte de insanlarla çalisildigi fikrine katildigini vurgulayan Seden Limoncuoglu ise, "Ister koçluk, ister terapi ve isterse yöneticilik olsun, insanlarla çalisiliyor ve insanlarla sonuç aliniyor. Koç da olsaniz, terapist de, sonuçta bir güven iliskisi içinde hayatini açiyor insanlar size. Her iki dalin da birbirlerini beslediklerini düsünüyorum. Koçlugun gücü, is dünyasindaki bireylerin hedefe odaklanmalarinin desteklenmesi, güçlü yönlerinin onlara hatirlatilmasi ve heybelerden akla gelemeyen araçlarin çikarilmasi gibi unsurlardadir. Ayrica, sürdürebilirligin bu derece önemli oldugu bir dönemde kurumlar çalisanlarina kesinlikle terapi servisi de verdirmeliler. Ve paralel bir sekilde, koçvari liderlik çalismalari, koçlarin yetistirilmesi, koçluk servisi verilmesi de bir diger hayati nokta. Her üç alninda ayrim noktalarini ise söyle belirtmek isterim: Insan biyo-sosyal-psiko bir varlik. Biyo kismini doktorlara birakiyorum. Psiko kismi zaten net, terapistlerin alani. Ve bir yanda da sosyal bir varligiz biz. Ailede variz, çalisma hayatinda variz, farkli kimliklerimiz arasinda gidip geliyoruz. Iste burada da koçluk devreye giriyor. " dedi.

 

Koçlar Bulusmasi etkinliginde ayrica, ICF Türkiye Baskan Yardimcisi ve Projeler ve Arastirma Kurulu Baskani Çakir Dilek Yunar; Sayman Oya Fadiloglu; Genel Sekreter Serdar Samsun; Yönetim Kurulu üyesi ve Üye Iliskileri ve Egitim Kurulu Baskani Esra Miller; Yönetim Kurulu Üyesi ve Mesleki Iç Düzenleme ve Etik Kurulu Baskani Filiz Gündogdu ve Yönetim Kurulu Üyesi ve Pazarlama, Dijital ve Sosyal Medya Kurulu Baskani Beyza Erdem Balci, kurullarinin çalismalariyla ilgili bilgiler verdiler.


Cuma 18.2 ° / 9.7 °
Cumartesi 24.1 ° / 11.8 °
Pazar 23.2 ° / 12.8 °