Deprem sirasinda panik ve korku yaralanmalara yol açiyor

Büyük esyalar sabitlenmeli, delici ve kesici aletler kapali yerlerde tutulmali!

Güncel 23.11.2022 14:33:00 0
Deprem sirasinda panik ve korku yaralanmalara yol açiyor

Büyük esyalar sabitlenmeli, delici ve kesici aletler kapali yerlerde tutulmali!

 

Düzce’de saat 04.08’de meydana gelen 5.9 büyüklügündeki deprem birçok sehirde hissedildi ve panige yol açti. Deprem sirasinda sogukkanli olunmasinin önemini vurgulayan uzmanlar büyük esyalarin sabitlenmesi gerektigine dikkat çekiyor.  Olasi panigin yapilmamasi gereken davranislara neden olabilecegini belirten Dr. Nuri Bingöl, camdan veya balkondan atlamak yerine deprem aninda güvenli ve büyük bir esyanin yaninda ‘çök, kapan, tutun’ davranisini yapmak gerektigini hatirlatiyor. Büyük esyalarin sabitlenmesinin, delici ve kesici aletlerin kapali yerlerde tutulmasinin gerekliligine dikkat çeken Dr. Nuri Bingöl, çocuklarla beraber deprem tatbikati yapilmasinin da önemini vurguluyor. 

 

Üsküdar Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi Dekan Yardimcisi ISG uzmani Dr. Ögr. Üyesi Nuri Bingöl, Düzce’de meydana gelen 5.9 büyüklügündeki depremin ardindan deprem sirasinda yapilmasi gerekenler ve alinmasi gereken önlemlere iliskin degerlendirmede bulundu.

 

Büyük esyalar sabitlenmeli!

Deprem aninda zarar görmemek için öncelikle deprem öncesi hazirligin önem tasidigini kaydeden Dr. Nuri Bingöl, “Deprem aninda sarsintidan devrilebilecek büyük esyalar, duvara sabitlenmeli bunun disinda da duvarda çerçeve raf gibi düstügünde zarar verebilecek esyalar mümkünse bulundurulmamalidir. Bu mümkün degilse de bunlarin da iyice sabitlendiginden emin olunmalidir.” dedi.

 

Deprem tatbikatlari sogukkanli davranislari saglar

Deprem öncesi tatbikatlarin önemine isaret eden ISG uzmani Dr. Nuri Bingöl, “Deprem bilindigi üzere bir panik anidir. Bu ani panik yapmadan atlatmak ya da daha az panige kapilmak için ise deprem tatbikatlari çok önemlidir. Geçenlerde Türkiye çapinda yapmis oldugumuz tatbikat gibi, daha birçok denemenin gerek ülke bazinda gerek kurum bazinda gerekse de aile içinde yapilmasi deprem anindaki sogukkanli davranislari saglayacak ve yapmamiz gereken hareketleri otomatik hale getirerek hayatta kalabilmemiz için önemli bir etken olusturacaktir.” dedi.

 

“Çök-Kapan-Tutun” için dayanikli esya yanlari tercih edilmeli… 

Tatbikatlarda yapilan “çök - kapan - tutun” hareketlerinin de yine önem arz ettigini ifade eden Dr. Nuri Bingöl, “Daha önemlisi ise nerede çöküp kapanarak tutunacagimizdir. Bunun için de hayat üçgeni dedigimiz bosluklarin olusabilecegi dayanikli büyük esyalarin yanini tercih etmek gerekmektedir. Çamasir veya bulasik makinalari bunun için uygun dayanikli esya olabilir.” diye konustu.

 

Delici ve kesici aletler kapali yerde tutulmali

ISG uzmani Dr. Nuri Bingöl, kesici ve delici aletleri de sadece deprem anindaki zarari önlemek için degil genel kapsamda yaralanmalarin önüne geçebilmek için kapali çekmecelerde tutmanin yine deprem aninda da güvenli davranis olarak ortaya çiktigini söyledi.

 

Hayat üçgeni olusturacak esyalar önemli!

Çocuklarin uyudugu odalarda alinmasi gereken önlemlere de deginen ISG uzmani Dr. Nuri Bingöl, “Bu önlemlerin tamami çocuklarin bulundugu odalarda daha hassas sekilde uygulanmalidir. Mümkün oldugunca bu odalarda hayat üçgeni olusturabilecek saglam büyük esyalarin da duvara sabitlenerek bulundurulmasina özen gösterilmelidir. Çocuklarimiza da sürekli egitimler ve denemelerle deprem aninda ne yapmalari gerektigi konusunda davranis degisikligi ve bilinç olusturulmalidir.” tavsiyesinde bulundu.

 

Kaçmaya çalismak çok tehlikeli!

Deprem aninda panik yapmamanin önemini vurgulayan ISG uzmani Dr. Nuri Bingöl, özellikle bulunulan yerden kaçmaya çalismanin çok tehlikeli oldugunu belirterek sunlari söyledi:

 

“Panik, insanlarin yapmamasi gereken davranislarda bulunmasina yol açar. Camdan veya balkondan atlamak, deprem aninda evde kalarak güvenli bir büyük esyanin yaninda çök kapan tutun davranisindan çok çok daha fazla tehlikelidir. Yapilmamasi gereken davranislarin basinda camlardan veya balkonlardan atlamak bulunmaktadir. Ayni sekilde binalarin depreme en dayaniksiz olan yerleri genelde merdivenlerdir, çökme riskinin en çok oldugu yerler buralardir. Dolayisiyla merdivenlere yönelmek, bir an önce disariya çikma istegi, hatta asansörleri kullanmaya yeltenmek de çok yanlis davranislarin basinda gelmektedir. Depremde sogukkanli olarak, daha önce yapmis oldugumuz tatbikatlarda elde ettigimiz bilgilerle ve depremlere hazirlikli olmak ile hayatta kalma sansimiz arttiririz.”


Salı 24.5 ° / 12.9 °
Çarşamba 24.6 ° / 13.8 °
Perşembe 25.5 ° / 14.7 °