Gelecegin Enerjisi Hidrojen

Gelecegin enerjisi olarak adlandirilan hidrojen, enerji üretiminde yesil dönüsümü hizlandirirken, enerji ithalatini azaltacak ve ülkemizin rekabet gücünü arttiracak.

Güncel 24.11.2022 10:38:00 0
Gelecegin Enerjisi Hidrojen

Gelecegin enerjisi olarak adlandirilan hidrojen, enerji üretiminde yesil dönüsümü hizlandirirken, enerji ithalatini azaltacak ve ülkemizin rekabet gücünü arttiracak. Son dönemde kamu tarafinda Ar-Ge yatirimlari ile desteklenen Hidrojen Enerjisi, 12. Türkiye Enerji Zirvesi’nde Hidrojen ve Enerji Depolama Oturumunda genis kapsamli olarak ele alindi.

 

12. Türkiye Enerji Zirvesi, 21-22 Kasim tarihleri arasinda Antalya’da yapildi. Enerji Bakanligi’nin himayelerinde, Enerji Fuarcilik tarafindan düzenlenen zirvede, konunun uzmanlari hidrojen ve enerji depolama konusundaki güncel teknolojik gelismeleri aktardi. Polat Enerji CEO’su Arkin Akbay moderatörlügünde gerçeklesen Hidrojen ve Enerji Depolama Oturumu’na YEO CTO'su Alper Baykut, Thyssenkrupp Asya, Pasifik, Afrika CEO'su Dr. Çetin Nazikkol ile SHURA Enerji Dönüsümü Merkezi Arastirma Koordinatörü Hasan Aksoy konusmaci olarak katildi.

 

2030 YILI ENERJI IÇIN MILAT OLACAK 

 Enerji depolamasi konusunda söz alan YEO CTO'su Alper Baykut, “Enerji depolamanin çok fazla alt bileseni var. Pazar, ürünün hizli sarj olmasini ve 20 yil dayanmasini bekliyor. Ama bu o kadar basit degil. Enerji depolama konusundaki standartlar son 10 yilda çok degisti. Günümüz sartlarini göz önüne alirsak 2030’da dünya çok degisecek. Elektrik ve rüzgar santralinden elde edilen enerjiye 2030 yilindan itibaren daha çok ihtiyaç duyulacagini tahmin ediyoruz. Enerji depolama konusunda elektrikli arabalar ciddi bir pazar olusturacak. Türkiye’de TOGG 2030’larda elektrikli araba piyasasinda lider konuma gelecek” dedi. 

 

HIDROJENI TASIMA MALIYETI YÜKSEK

Thyssenkrupp Asya, Pasifik, Afrika CEO'su Dr. Çetin Nazikkol ise hidrojenin günümüzdeki öneminden bahsetti. Hidrojen için en büyük maliyetin tasima oldugunu söyleyen Nazikkol, “Hidrojeni üretiyorsunuz ama bir yere tasimaniz lazim. Bunun için yöntem hidrojeni likit hale getirmek. Fakat hidrojen -271 derecede likit hale geliyor. Ikinci yöntem ise hidrojeni amonyak haline getirebilirsiniz. Amonyaki tasimak çok daha kolay. Dünyada bu yil üretilen amonyak miktari 800 milyon ton. Önümüzdeki yillarda sadece gemilerde tasinan amonyak miktari 800 milyon ton olacak. Türkiye’nin yesil elektrikli ilgili üretim sorunu yasayacagini düsünmüyorum. Çünkü zaten bu konuda çok fazla sirket var. Yesil enerjiyi Ithal ederseniz maliyeti size fazla olur. Daha önce fosil yakitla taninan Ortadogu ülkeleri suan yesil elektrik üretici olmaya çalisiyor. Dünya bambaska bir noktaya gidiyor”  diye konustu. 

 

TEMIZ ENERJI; HIDROJEN

SHURA Enerji Dönüsümü Merkezi Arastirma Koordinatörü Hasan Aksoy ise hidrojenin dünyadaki yerinden bahsetti. Aksoy, “Teknoloji yardimiyla yeni bir enerji dönüsümüne yöneliyoruz. Hidrojeninin dünya genelinde kullanilan enerjinin yüzde 20’sini karsilayacagi öngörülüyor. Hidrojen kimya sektöründe, rafinelerde, amonyak yapiminda kullaniliyor. Yakin zamanda ulasimda, uzun mesafeli yolculuklarda, hava yollarinda ve sanayi sektöründe kullanilacak. Hidrojen gelecegin enerjisi olacak” seklinde konustu.  


Perşembe 28.8 ° / 18.3 °
Cuma 30.8 ° / 19.8 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °