SÜLEYMAN SOYLU: AGIR HASARLI KONUTLARDA 90 BIN LIRAYA KADAR ESYA YARDIMI YAPACAGIZ

Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Düzce’de; “Agir hasarli konutlarimiz var. Agir hasarli konutlarda esyasini almadan çikiyorsa, içerisine girilemeyecek durumdaysa 90 bin liraya kadar esya yardimi yapacagiz. Ayni zamanda, agir hasarli konutlarda 30 bin liray

Güncel 25.11.2022 11:49:00 0
SÜLEYMAN SOYLU: AGIR HASARLI KONUTLARDA 90 BIN LIRAYA KADAR ESYA YARDIMI YAPACAGIZ

Içisleri Bakani Süleyman Soylu, Düzce’de; “Agir hasarli konutlarimiz var. Agir hasarli konutlarda esyasini almadan çikiyorsa, içerisine girilemeyecek durumdaysa 90 bin liraya kadar esya yardimi yapacagiz. Ayni zamanda, agir hasarli konutlarda 30 bin liraya kadar da kira ve tasinma yardimi gerçeklestirecegiz. Eger agir hasarli konutlarda kiracilar varsa burada da 15 bin liraya kadar tasinma yardimi gerçeklestirecegiz. Eger agir hasarli konutta ise ve konteynere geçiyorsa, geçme maliyeti olarak da onlara da 15 bin liralik yardimda bulunulacak” dedi.

Içisleri Bakani Süleyman Soylu ve Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi Murat Kurum; 5.9 büyüklügünde depremin meydana geldigi Düzce’de, açiklama yapti. Soylu, söyle konustu:

“600’E YAKIN ISITICI DAGITILDI. 23 BIN 265 KISILIK ÖGÜN SICAK YEMEK VERILDI”

“Düzce’de 233 artçi deprem meydana geldi. 37’si Düzce vilayetimizde olmak üzere 93 vatandasimiz yaralandi. 1’i yogun bakimda olmak üzere 6 vatandasimizin tedavilerine devam edilmektedir. Hem Gölyaka merkez hem Düzce hem de diger ilçelerimizde yani depremin etkili oldugu diger ilçelerimizde hasar olan yerlerde gerekli temaslari yaptik.  Afete müdahale için kamu kurum ve kuruluslari ile sivil toplum kuruluslarindan toplam 3 bin 748 personel, 812 araç bu depremde görev aldilar. Vatandaslarimizin geçici barinma ihtiyaci oldu. 12 Kasim 1999 depremi burada büyük bir travma olusturdu. Hala onun etkilerini, karsilastigimiz vatandaslarda gözlemliyoruz. Kamu misafirhaneleri, yurtlar, kurdugumuz çadir alanlarinda vatandaslarimizin barinmasina imkan saglamak için adimlarimizi attik. 19 bölgede çadir alanlari olusturduk. Bine yakin çadir kuruldu. Hala da kurulmaya devam ediyor. Gençlik merkezleri, kapali spor salonlari açildi. Vatandaslarimiz burada misafir edildi. Hem AFAD hem Kizilay hem Belediyemiz yaklasik 20 bine yakin battaniye dagittilar. 3 bine yakin yatak, çarsaf destegi saglandi. Su ana kadar 600’e yakin isitici dagitildi. Çünkü hava da gece serinlemeye basladi. Su ana kadar 23 bin 265 kisilik ögün sicak yemek verildi.

“TOPLAM 27 MILYON LIRALIK ILK ETAPTA BIR ÖDENEK BURAYA ULASMIS OLDU”

Her afetin kendine ait bir karakteri vardir. Bu deprem 5.9 büyüklügünde bir deprem dogru ama ivmesi yüksek. Büyük sarsintiya sebep oldu ve esya zararlari söz konusu oldu. Ev, isyeri ve araçlardaki zararlarin tespiti maksadiyla 220 kisiden olusan 110 ekip çalismalarina basladi. 3 bin 450 zarar tespit talebinin 818’i; 120 isyeri, 693 konut tespiti yapildi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi 1 milyon, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi 10 milyon, AFAD Baskanligi da su ana kadar 16 milyon lira ödenek gönderdi. Toplam 27 milyon liralik ilk etapta bir ödenek buraya ulasmis oldu.

“AGIR HASARLI KONUTLARDA 90 BIN LIRAYA KADAR ESYA YARDIMI YAPACAGIZ”

Agir hasarli konutlarimiz var. Agir hasarli konutlarda esyasini almadan çikiyorsa, içerisine girilemeyecek durumdaysa 90 bin liraya kadar esya yardimi yapacagiz.  Ayni zamanda, agir hasarli konutlarda 30 bin liraya kadar da kira ve tasinma yardimi gerçeklestirecegiz. Eger agir hasarli konutlarda kiracilar varsa burada da 15 bin liraya kadar tasinma yardimi gerçeklestirecegiz. Eger agir hasarli konutta ise ve konteynira geçiyorsa, geçme maliyeti olarak da onlara da 15 bin liralik yardimda bulunulacak. Özellikle esya hasarlari fazla. 5 bin liraya kadar esya zararlarinin tanzimini saglayacagiz.”

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakani Murat Kurum ise söyle konustu:

“Vatandasimizin ne ihtiyaci varsa yerinde tespit edip çözmek için çalismalarimiz sürdürüyoruz. Hasar gören tüm mahallerimizde agir hasarli binalarimizda gittik tespitlerimizi yaptik. Bir taraftan geçici barinma ve gida ihtiyaçlari giderilirken bir taraftan da hasar tespit çalismalarini baslattik. Sahada 600'ü askin hasar tespit çalismasi yürüten arkadasimiz var. Riskli gördügümüz binalarda gerekli her türlü tespit yapiliyor. Bize gelen taleplerin büyük bir kismini hallettik.

“DÜZCE GENELINDE YIKILACAK VE AGIR HASARLI 71 BINA VE 134 BAGIMSIZ BÖLÜM TESPIT EDILDI”

Toplamda 4 bin 316 binada hasar tespit çalismalarimiz yapildi. Gölyaka'da 2 merkezde 4 olmak üzere 6 binamizi acil yikilacak olarak belirledik. Cumayeri'nde 7 bina, 9 bagimsiz bölüm, Kilimli'de 5 bina 9 bagimsiz bölüm, Gölyaka'da 23 bina 42 bagimsiz bölüm, Gümüsova'da 9 bina 16 bagimsiz bölüm, merkezde 21 bina 31 bagimsiz bölüm olmak üzere Düzce genelinde yikilacak ve agir hasarli 71 bina ve 134 bagimsiz bölüm tespit edildi.”


Pazar 31.5 ° / 19.5 °
Pazartesi 30.9 ° / 17.7 °
Salı 27.5 ° / 16.1 °