TUNÇ SOYER: LOZAN, MAĞLUBUN MAĞLUP OLDUĞUNUN RESMEN BEYANIDIR

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Lozan Barış Antlaşması’nın 99’uncu yıl dönümünde “Cumhuriyet’in Kuruluş Senedi Lozan Antlaşması” başlıklı konferansa katıldı. Başkan Soyer, “Lozan mağlubun mağlup olduğu

Güncel 26.07.2022 13:40:28 0
TUNÇ SOYER: LOZAN, MAĞLUBUN MAĞLUP OLDUĞUNUN RESMEN BEYANIDIR

Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, Lozan Baris Antlasmasi’nin 99’uncu yil dönümünde “Cumhuriyet’in Kurulus Senedi Lozan Antlasmasi” baslikli konferansa katildi. Baskan Soyer, “Lozan maglubun maglup oldugunun resmen beyanidir” dedi.

Izmir Büyüksehir Belediyesi 24 Temmuz 1923’te imzalanan Lozan Baris Antlasmasi’nin 99’uncu yil dönümünde “Cumhuriyet’in Kurulus Senedi Lozan Antlasmasi” baslikli bir konferans düzenledi. Ahmet Piristina Kent Arsivi ve Müzesi’nde (APIKAM) düzenlenen konferansin açilis konusmasini yapan Baskan Tunç Soyer, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk basta olmak üzere, antlasma sürecini yürüten Ismet Inönü ve Lozan heyetini anarak sözlerine basladi.

Baskan Soyer, “Yaklasik bir asir önce imzalanan Lozan Antlasmasi, diger pek çok ülkenin kurulusuyla ilgili anlasmalara benzemez. Bu anlasmanin ilkeleri ve cümleleri yeryüzünün en önemli halk direnislerinden biri sonucunda yazilmistir. Anlasmanin her bir satirinda gögsünü atese siper eden sehitlerimizin kani vardir. Anadolu’nun Mustafa Kemal Atatürk’ün liderligiyle bir çig gibi büyüyen direnisi, 9 Eylül ile bir kurtulus, Lozan’la ise bir kurulus destanina dönüsmüstür. Atatürk’ün baskanligindaki Büyük Millet Meclisi’nin yetkilendirdigi ve Ismet Pasa’nin liderlik ettigi heyetimiz Anadolu sathindaki askeri zaferi, 24 Temmuz 1923’te müthis bir diplomasi zaferiyle taçlandirdi. Sevr’i dayatan emperyalistlere karsi Türkiye’nin ‘tam bagimsiz’ bir ülke olarak taninmasini sagladi” diye konustu. 

Lozan Antlasmasi’nin sadece ülkemizin degil, ayni zamanda muhatap ülkelerin sömürgesi konumundaki farkli uluslarin da kaderini etkilemis evrensel bir belge oldugunu belirten Baskan Soyer, “Bu bulusmamizda, Lozan’i tüm sosyal ve ekonomik boyutlariyla ele alarak bu tarihi anlasma konusunda üretilen suni gündemlere isik tutacagiz. Lozan Anlasmasi, milli mücadele ve kurtulus destanimizin onur belgesidir. Kurtulustan kurulusa giden yolu çizen bir kilometre tasidir. Dahasi, maglubun maglup oldugunun resmen beyanidir. Bugün bu topraklardaki hür yasamimiz bu siyasi zaferin bir sonucudur. Çok zor kosullardan büyük bir diplomatik zekâyla imzalanan Lozan Anlasmasi’nin 99’uncu yildönümünü tüm kalbimle kutluyorum” ifadelerini kullandi. 

Ankara Üniversitesi Türk Inkilap Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Temuçin Faik Ertan ise Lozan’daki görüsmelerde yasananlar ve antlasmanin imzalanmasi sonucunda elde edilen kazanimlar hakkinda genis kapsamli bilgiler verdi. Izmir’in Lozan Baris Antlasmasi için büyük bir öneme sahip oldugunu ifade eden Ertan, “Izmir Lozan’i anlatmak ve anlamak için en dogru, en anlamli sehirdir. Izmir isgali baska bir isgaldi. Aslinda bir ilhakti. Izmir’in isgalinden sonra direnis artmisti. Sevr’i iligine kadar hisseden bir kenttir Izmir. Türkiye, Izmir kurtarildigi için Lozan’a eli güçlü gitmistir. Bu sehirde Lozan’i konusmak ondan dolayi anlamlidir. Konferansin nerede yapilacagi konusundaki görüsmelerde Mustafa Kemal Atatürk, Izmir’de yapilmasini istemistir. Izmir’in kurtulusu ve Lozan, Istanbul’un kurtulusunun da yolunu açmistir” dedi.

Lozan Antlasmasi’nin sosyal medyaya kurban edildigine de deginen Ertan, sözlerini söyle tamamladi: “Tarih sosyal medyadan ögrenilmez. Lozan’in süresi 100 yilliktir diyenler bugünlere gelecegimizi hiç düsünmedi mi? Bugün 99’uncu yildayiz ve Lozan hala yasiyor.”


Cuma 23.6 ° / 14.7 °
Cumartesi 19.2 ° / 11.6 °
Pazar 17 ° / 9.7 °