TCMB: REEL KESİM GÜVEN ENDEKSİ, TEMMUZDA BİR ÖNCEKİ AYA GÖRE 2,7 PUAN AZALDI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, Reel Kesim Güven Endeksi temmuzda bir önceki aya göre 2,7 puan geriledi.

Güncel 25.07.2022 12:22:00 0
TCMB: REEL KESİM GÜVEN ENDEKSİ, TEMMUZDA BİR ÖNCEKİ AYA GÖRE 2,7 PUAN AZALDI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi (TCMB) verilerine göre, Reel Kesim Güven Endeksi temmuzda bir önceki aya göre 2,7 puan geriledi.

TCMB'den yapilan açiklamaya göre, Reel Kesim Güven Endeksi temmuz ayinda bir önceki aya göre yüzde 2,7 azalarak 103,7 degerini aldi.

Endeksi olusturan anket sorularina ait yayilma endeksleri incelendiginde, mevcut mamul mal stokuna iliskin degerlendirmeler, endeksi artis yönünde etkilerken, mevcut toplam siparis miktari, gelecek 3 aydaki toplam istihdam, gelecek 3 aydaki ihracat siparis miktari, sabit sermaye yatirim harcamasi, gelecek 3 aydaki üretim hacmi, genel gidisat ve son 3 aydaki toplam siparis miktarina iliskin degerlendirmeler endeksi azalis yönünde etkiledi.

Imalat sanayinde faaliyet gösteren bin 733 is yerinin yanitlarinin agirliklandirilip toplulastirilmasiyla elde edilen degerlere göre mevsimsellikten arindirilmis reel kesim güven endeksi ise (RKGE-MA) bir önceki aya göre 2,1 puan azalarak 102,5 seviyesinde gerçeklesti.

Merkez Bankasi'ndan yapilan açiklamada söyle denildi:

'Son 3 aya yönelik degerlendirmelerde, üretim hacmi ve iç piyasa siparis miktarinda artis bildirenler bir önceki aya göre zayifladi. Ihracat siparis miktarinda artis bildirenler lehine olan seyir bir önceki aya göre güçlendi.

Mevcut toplam siparislerin mevsim normallerinin altinda oldugu yönündeki degerlendirmeler bir önceki aya göre güçlendi. Mevcut mamul mal stoklari seviyesinin mevsim normallerinin üstünde oldugu yönündeki degerlendirmeler ise bir önceki aya göre zayifladi.

GELECEK 3 AYA ILISKIN BEKLENTILER AZALDI

Gelecek 3 aya yönelik degerlendirmelerde, üretim hacmi, ihracat siparis miktari ve iç piyasa siparis miktarinda artis bekleyenlerin orani geçen aya göre azaldi. Gelecek 3 aydaki istihdama ve gelecek 12 aydaki sabit sermaye yatirim harcamasina iliskin artis yönlü beklentiler de zayifladi.

Ortalama birim maliyetlerde, son 3 ayda artis oldugunu bildirenler ve gelecek 3 ayda artis olacagini bekleyenler lehine olan seyir zayifladi. Gelecek 3 aydaki satis fiyatina iliskin artis yönlü beklentilerin de zayifladi. Gelecek 12 aylik dönem sonu itibariyla yillik ÜFE beklentisi bir önceki aya göre 4,6 puan artarak yüzde 85,5 oldu.

2022 yili temmuz ayinda, ankete katilan isyerlerinin yüzde 51,1‘i üretimlerini kisitlayan faktör bulunmadigini belirtirken, yüzde 13,1‘i talep yetersizliginin üretimlerini kisitlayan en önemli faktör oldugunu belirtti. Onu sirasiyla hammadde ekipman yetersizligi, mali imkansizliklar, isgücü yetersizligi ve diger faktörler izledi.

Son 3 aydaki rekabet gücüne iliskin gelismeler degerlendirildiginde, yurt içi piyasalardaki rekabet gücüne iliskin olarak bir önceki dönemde azalis bildirenler artti. Avrupa Birligi (AB) içindeki piyasalardaki rekabet gücünün azaldigini belirtenlerin sayinda artis oldu. Avrupa Birligi disindaki yurt disi piyasalardaki rekabet gücüne iliskin azalis bildirenler de artti.”

Içinde bulundugu sanayi dalindaki genel gidisat konusunda, bir önceki aya kiyasla daha iyimser oldugunu belirtenlerin orani yüzde 5,9’a, daha kötümser oldugunu belirtenlerin orani yüzde 27,7‘ye yükselirken, ayni kaldigini belirtenlerin orani yüzde 66,4‘e gerilemistir. '


Cumartesi 22.8 ° / 12.4 °
Pazar 23.5 ° / 12.9 °
Pazartesi 24.9 ° / 11.7 °