İMAMOĞLU: 'BU ŞAHANE ÜLKE ARTIK EHİL ELLER TARAFINDAN YÖNETİLMİYOR'

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraklerinden İstanbul Halk Ekmek'in (İHE) dördüncü fabrikası 'Ahmet İsvan Halk Ekmek Fabrikası', CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katıldığı törenle açıldı. Törende konuşan İB

Güncel 23.07.2022 16:41:02 0
İMAMOĞLU:

Istanbul Büyüksehir Belediyesi (IBB) istiraklerinden Istanbul Halk Ekmek'in (IHE) dördüncü fabrikasi 'Ahmet Isvan Halk Ekmek Fabrikasi', CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu’nun katildigi törenle açildi. Törende konusan IBB Baskani Ekrem Imamoglu, 'Ne acidir ki ciddi bir yönetim krizi yasiyoruz. Bu sahane ülke artik ehil eller tarafindan yönetilmiyor. Hepimiz her geçen gün fakirlesiyoruz. Türkiye ve Istanbul’da resmi gida enflasyonu yüzde 90’in üzerine çikmis durumda. Her sey özellikle de temel yiyeceklerimiz ates pahasi. Bizi yönetenler çözüm üretemedikleri gibi, issizligi, açiligi, sefaleti görmezden geliyor, vatandasin sesine kulaklarini tikiyorlar” dedi.

Döviz kurlari ve enflasyondaki artisa paralel artan maliyetler nedeniyle her geçen gün ekmek fiyatlari artarken IBB, halka saglikli ve ucuz ekmek yetistirmek için yeni bir fabrikanin daha yapimini tamamladi. IHE bünyesinde faaliyet gösterecek, 'Ahmet Isvan Halk Ekmek Fabrikasi'nin açilisi, Bugün CHP Genel Baskani Kemal Kiliçtaroglu'nun da katildigi törenle hizmete açildi.

Törene, Kiliçdaroglu'nun yani sira IBB Baskani Ekrem Imamoglu, CHP genel baskan yardimcilari, milletvekilleri, belediye baskanlari, CHP Istanbul Il Baskani Canan Kaftancioglu, IYI Parti Istanbul Il Baskani Bugra Kavuncu, eski IBB baskanlarindan Nurettin Sözen ve fabrikaya adi verilen eski belediye baskanlarindan Ahmet Isvan’in ailesi katildi.

'Bugün, kendi alaninda Türkiye’nin en büyük tesisi olan Ahmet Isvan Halk Ekmek Fabrikamizin açilis töreni için bir aradayiz' diyen Imamoglu, sunlari söyledi:

'HEM DEMOKRAT HEM SOSYAL ADALETÇI VE HEM DE YATIRIMCI BIR BELEDIYEYIZ: Dün Istanbul’un essiz hazinelerinden biri olan Yerebatan Sarnici Müzemizi, tarihin en kapsamli restorasyon çalismasinin ardindan yenileyerek halkimizin ziyaretine tekrar açmanin mutlulugunu yasamistik. Aksam saatlerinde düzenledigimiz o açilista, dün itibariyle baslattigimiz '150 günde 150 Proje' adli açilislar, temel atmalar maratonumuzdan da bahsetmistim. Bahsettigim projeler maratonunun ikinci günündeyiz. Biz hem demokrat hem sosyal adaletçi ve hem de yatirimci bir belediyeyiz.

BÜTÇEMIZIN YÜZDE 42'SINI YATIRIMLARA AYIRDIK: Bizim kamusal makamlara gelisimizin en temel amaci hizmet üretmek, yatirim üstüne yatirim yapmaktir. Ilk günden beri 16 milyonun yasam kalitesini yükseltmek için çalisiyor, ortak akli harekete geçiriyor ve hizmet veriyoruz. Bu aziz milletin tek kurusunu asla israf etmeden, yillarca ihmal edilmis sorunlarin çözümüne odaklaniyor, bu sehirde ihanete son verecek kalici adimlar atiyoruz. Iste bu nedenle Istanbul Büyüksehir Belediyesi'nin 2022 yili bütçesinin yüzde 42’sini yatirimlara ayirdik. Bir baska ifadeyle, 2021 yatirim bütçemizi bu yil tam olarak ikiye katladik. Bütçemizin aslan payini çeyrek yüzyildir ihmal edilmis rayli sistemler aliyor. O yüzden 2022 yili bütçemizi bir yatirim bütçesi olarak tanimliyoruz.

EN ZOR ANINDA HALKIMIZIN YANINDA OLMA SORUMLULUGUMUZU ASLA UNUTMUYORUZ: Öte yandan, en zor aninda halkimizin yaninda olma sorumlulugumuzu asla unutmuyoruz. Ihtiyaç sahibi vatandaslarimiza yaptigimiz çesitli kalemlerdeki ayni veya nakdi yardimlari da bizden önceki dönemlerin yaklasik olarak 5 katina çikardik. Bir baska ifadeyle giderlerimizin yüzde 9,4’ünü ihtiyaç sahibi vatandaslarimiza destek olmak için kullaniyoruz. Daha fazla veriye bogmadan sizlerle bir baska rakam daha paylasmak isterim. Türkiye’deki yerel yönetimlerin toplam yatirimlarinin neredeyse dörtte birini tek basina Istanbul Büyüksehir Belediyesi olarak biz yapiyoruz. Iste bunlarin sonucu olarak, sehrin dört bir yaninda hayati kolaylastiracak ve Istanbul’a deger katacak yatirimlarimiz birbiri pesi sira yükseliyor. Bu yaklasimin bir sonucu olarak önümüzdeki 150 günde Istanbul’a deger katacak 150 projenin açilislarini yapacagiz ve temellerini atacagiz. Çünkü, bizim bu millete sözümüz var. Sizlere biraz yoracagiz. Sizleri yanimizda görmek istiyoruz. Önceki dönemin Halk Ekmek genel müdüründen tesekkür telefonu aldim çok mutlu oldum. Bu tesisin önemini yönetime anlatamadigini söyledi. Nevsehir’den bilet bulamadigi için gelemedigini ifade etti. Kendisine bu tesisi akil ettigi için tesekkür ediyoruz.

SON 3 YILDIR, BU SEHIRDE SOSYAL ADALET VE SOSYAL YARDIMLAR HAK TEMELLI YAPILIYOR: Adil, yesil ve yaratici bir Istanbul vizyonuyla hizmet veriyoruz. 16 milyon vatandasin hiçbirini digerinden ayirmamak, adaletli olmak, kimseyi geride birakmamak bizim düsturumuz. 'Adil Istanbul' vizyonumuzun öznesi insan. Bize oy veren degil bu ülkede yasayan herkes. Yüzbinlerce çocugumuzun süte ücretsiz ulasmasi bu yüzden bizim için çok önemli. Binlerce aileye nakit destegi ve alisveris yardimi vermek, üniversite ögrencimize karsiliksiz egitim destegi sunmak, ilkokul çagindaki çocuklarimiza tablet dagitmak, yardim kolilerimizle, yeni dogan paketlerimizle hep ihtiyaci olanin, zorda kalanin yaninda olmak, yetime, öksüze, engelliye, cani gönülden hizmet etmek, karsilik beklemeksizin bedel istemezsizin onlara bir diyet borcu hissi vermeksizin bunlarin hepsi bizim önceligimiz. Çünkü son 3 yildir, bu sehirde sosyal adalet ve sosyal yardimlar hak temelli yapiliyor.

RAHMETLI BASKANIMIZ AHMET ISVAN BU SEHIRDE YASAYAN KIMSEYI AYIRT ETMEMIS: Iste tam bu noktada bugün açilisini yaptigimiz tesise adini veren rahmetli Büyüksehir Belediye Baskanimiz Ahmet Isvan’i anmak istiyorum. Çünkü onun adaletli, esitlikçi yönetimi, demokrat kisiligi bizim en büyük ilham kaynaklarimizdan biri. Merhum baskan bu sehirde yasayan kimseyi ayirt etmemis. Gecekondu bölgelerine hizmet götürmüs, sehri çocuk parklariyla donatmis. Halkin arsalarini halka geri vermek için çetin mücadeleler vermis. Kisaca son derece güçlü ‘halkçi belediyecilik’ örnegi sergilemis. Bu sehrin insani daha ucuza daha ekonomik fiyata ekmek yiyebilsin diye 1977’de Halk Ekmek’i de kurmus. Ama ne yazik ki bu ülke, bu degerli baskana iyi davranmamis. 80 darbesinden sonra da diktaya, baskici yönetime karsi oldugu için yargilanmis ve hapis yatmis. Peki bugün, onu hapse gönderenlerin adini sanini bilen var mi? Tabii ki hayir. Ama Ahmet Isvan ismi Istanbul’a kattigi eserlerde, bugün burada açtigimiz fabrikamizda ve daha birçok tesisle yasamaya devam ediyor. Bu nedenle Ahmet Isvan Halk Ekmek Fabrikamizi da '150 Günde 150 Proje' hizmet maratonumuzdaki önemli kilometre taslarindan biri olarak kabul ettik. Beylikdüzü Belediye Baskani iken kendilerini Yalova’da ziyaret etmis, ellerini öpmüstük. O anlari anilari gururlu keyfini yasiyorum rahmetle aniyorum.

BU SAHANE ÜLKE ARTIK EHIL ELLER TARAFINDAN YÖNETILMIYOR: Ne acidir ki ciddi bir yönetim krizi yasiyoruz. Bu sahane ülke artik ehil eller tarafindan yönetilmiyor. Hepimiz her geçen gün fakirlesiyoruz Türkiye ve Istanbul’da resmi gida enflasyonu yüzde 90’in üzerine çikmis durumda. Her sey özellikle de temel yiyeceklerimiz ates pahasi. Bizi yönetenler çözüm üretemedikleri gibi, issizligi, açiligi, sefaleti görmezden geliyor, vatandasin sesine kulaklarini tikiyorlar. Çaresizliklerini de bize ve bizim Istanbul’a yaptigimiz hizmetlere saldirarak kapatmaya çalisiyorlar. Peki bu durum karsisinda karamsarliga, umutsuzluga kapiliyor muyuz? Elbette ki hayir. Istanbul’da yüzüme bakanlar, karamsar olmadigimi, umutsuz olmadigimi görüyordur. Bu sehir için, 16 milyon için hizmet üretmeye, efektif çözümler getirmeye devam ediyoruz.

IÇINDEKI MAKINE PARKURUYLA BIRLIKTE 110 MILYON EUROLUK YATIRIM YAPTIK: Bugün açilisini yaptigimiz eser Istanbul Halk Ekmek’in dördüncü fabrikasi. Yapimina daha önce planlanmis ama sadece planlanmis. Uzunca bir süre, çivi üstüne çivi çakilmamis. 2019’da biz göreve baslayana kadar yalnizca yüzde 1’i tamamlanabilmis. Düsünebiliyor musunuz yüzde 1. Biz elimizi hizla projeye atarak, içindeki makine parkuruyla birlikte 110 milyon euroluk yatirim yaptik. Kisa bir sürede hizmete hazir hale getirdik. Ve ne mutlu ki bugün 16 milyon Istanbullunun hizmetine açiyoruz. Fabrikamiz kendi alanindaki, yani eksi mayali ekmek üretimi yapan en büyük tesis olma özelligini tasiyor. Fabrika bünyesindeki üç adet hattimizda saglikli, modern, üstün kalitedeki üretimle günde yaklasik 1 milyon 500 adet ekmegi halkimiza sunacagiz. Birinci hattimizla Istanbul Halk Ekmek’in günlük normal kapasitesine 250 bin adet ilave kapasite ekliyoruz. Fabrikamizdaki ikinci üretim hattinda günlük bir milyon adet paketli Akdeniz ekmegi üretiyoruz. Üçüncü hatta ise 200-250 bin adete yakin farkli gramajlarda ve farkli tiplerde tost ekmegi, hamburger ekmegi veya yuvarlak ekmek üretimi yapiyoruz.

ISTANBULLUNUN BESLEYICI, SAGLIKLI EKMEK VE UNLU MAMULLERE ULASMASINI DA SAGLAYACAGIZ: Öncelikli amacimiz tabii ki dar gelirli ve ihtiyaç sahibi ailelerimizin en temel ekmek ihtiyacini karsilamak. Bunun yaninda Istanbullunun besleyici, saglikli ekmek ve unlu mamullere ulasmasini da saglayacagiz. Çölyak ve PKU gibi saglik sorunlari yasayan, glutensiz ve düsük proteinli beslenen vatandaslarimiz da bu ürünlerimizden faydalanabilecek. Daha önce belirttigim gibi Ahmet Isvan Ekmek Fabrikamiz '150 Günde 150 Proje' maratonumuzun önemli bir parçasi. Gururla tekrar etmek isterim ki biz bu sehri; rayli sistemleriyle yesil alanlariyla, gelismis altyapisiyla, sosyal konutlariyla kresleriyle, dijital yatirimlariyla çok daha yasanilir, mutlu, üretken bir hale getirmek için çalisiyoruz. Istanbul’u yatirimlarla güçlendiriyoruz. Ve yil sonuna kadar en az 150 projenin açilisini yapacagiz veya temelini atacagiz

2023 YILINA GELDIGIMIZDE ISE VITES ARTIRACAGIZ: 2023 yilina geldigimizde ise vites artiracagiz. Hizmetlerimizi ve projelerimizi katlayarak daha da büyütecegiz. Bu kadim sehre ve aziz millete sahipsiz olmadiklarini göstermeye devam edecegiz. Bu sehrin gençlerine, çocuklarina, annelerine ve kimsesizlerine umut olmaya devam edecegiz. Önümüze ne denli engel çikarilirsa çikarilsin. Ne denli tuhaf icatlar çikarilirsa çikarilsin. Yilmayacagiz, vazgeçmeyecegiz. Daha büyük bir azimle 16 milyon için çalismaya devam edecegiz. Bu güzel günde, böyle özel tesisin açilisinda bizi yalniz birakmadiginiz için sizlere tesekkür ediyorum.

Genel Baskanim, biz bundan sonraki birçok açilisimi sizle yapmak istiyorum. Vaktinizin büyük kismini Istanbul’a ayirmanizi istiyoruz.' 

KILIÇDAROGLU VE IMAMOGLU TESISI GEZDI

Açilisin ardindan tesisi gezen CHP lideri Kiliçdaroglu ve IBB Baskani Imamoglu ile beraberindekiler bölüstükleri ekmegi zeytin, peynir ile yediler.

 


Cuma 30.8 ° / 19.8 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °