SON BEŞ YILDA BANKALARIN BORCU YÜZÜNDEN İCRA TAKİBİNE ALDIĞI VATANDAŞ SAYISI 4 MİLYON 150 BİNE DAYANDI

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, yurttaşların artan enflasyon karşısında geçim sıkıntısını gidermek için kredi kartlarına yöneldiklerini, borçlarını ödemek için tüketici kredilerine yöneldiklerini ama hem kart borçlarını hem de

Güncel 23.07.2022 13:15:00 0
SON BEŞ YILDA BANKALARIN BORCU YÜZÜNDEN İCRA TAKİBİNE ALDIĞI VATANDAŞ SAYISI 4 MİLYON 150 BİNE DAYANDI

CHP Grup Baskanvekili Engin Altay, “Kredi karti yüzünden icraya verilenlerin sayisi geçen yila göre yüzde 122, tüketici kredisi yüzünden verilenlerin sayisi da yüzde 76 artti. Son bes yilda bankalarin borcu yüzünden icra takibine aldigi vatandas sayisi 4 milyon 150 bine dayandi. Türkiye’nin bugün yasadigi ekonomik ve toplumsal sorunlar, Haziran 2018’den bu yana anayasal ama ondan önce de Anayasa’ya aykiri olarak fiilen uygulanan tek adam rejiminin, akil, mantik ve bilimsellikten uzak politikalardan kaynaklaniyor. Bu iktidardan kurtulus, yasanan tüm sorunlardan da kurtulusu birlikte getirecektir” dedi.

CHP Grup Baskanvekili Engin Altay, yurttaslarin borç yükü ve artan icra takipleri ile ilgili yazili açiklama yapti. Altay, bu yilin geride kalan 6,5 aylik döneminde vatandaslarin bankalara olan kredi karti borçlarinin bakiyesinin 73,2 milyar lira, bireysel kredi borç bakiyesinin ise 140 milyar lira arttigina dikkat çekti.

“VATANDASLARIMIZ HER AY BANKALARA ORTALAMA 32,7 MILYAR LIRA BORÇ BIRIKTIREREK HAYATINI SÜRDÜRMEYE ÇALISIYOR”

Altay, “Dünyada aslinda bir ödeme araci olan kredi kartlari Türkiye’de yillardir kredilendirme araci olarak kullaniliyor. Bu yilin geride kalan 6,5 aylik döneminde vatandaslarin kredi karti borçlari her ay üzerine ortalama 11,2 milyar lira koyarak büyüdü. Tüketici kredileri de yine ayni sekilde ayda ortalama 21,4 milyar lira artti. Yani vatandaslarimiz her ay bankalara ortalama 32,7 milyar lira borç biriktirerek hayatini sürdürmeye çalisiyor” dedi.

Yilbasinda 1 trilyon lira olan vatandaslarin bankalara borçlarinin 212,8 milyar lira artarak Kurban Bayrami tatilinden sonra 1 trilyon 238 milyar liraya kadar çiktigini kaydeden Altay, ücretlerin TÜIK’in gerçegin çok az bir kismini yansitan enflasyon orani kadar artirildigi, gerçek enflasyonun ise çok daha yüksek oranlarda seyrettigi bir dönemde, kadük birakilan gelirlerle fiyat artislarina yetisemeyen vatandaslarin çogunlugunun geçinebilmek, bir kisminin da hayat standardini sürdürebilmek için borçlanmak zorunda kaldigina dikkat çekti.

“BU TAM ANLAMIYLA BIR BORÇ SARMALIDIR. BU SÜRDÜRÜLEBILIR DEGIL”

Altay, “Bankalara tüketici kredisi bulunan vatandas sayisi, baska baska bankalara borcu bulunanlar tek kisi sayildigi halde, son bir yilda 1 milyon 757 bin kisi artti ve 36 milyon 172 bine kadar çikti. Kredi karti borcunu ödeyemeyen vatandas, tüketici kredisi çekip kredi karti borcunu, tüketici kredisi borcunu ödeyemedigi noktada da kredi kartindan nakit çekip tüketici kredisini ödeyerek geçim çarkini çevirmeye çalisiyor. Bu tam anlamiyla bir borç sarmalidir. Bu sürdürülebilir degil” ifadelerini kullandi.

Altay sunlari kaydetti:

“SON BES YILDA BANKALARIN BORCU YÜZÜNDEN ICRA TAKIBINE ALDIGI VATANDAS SAYISI 4 MILYON 150 BINE DAYANDI”

“Nitekim, bu yil bankalar borcunu vadesinde, hatta üç ay olan temerrüt süresinin de sonunda ödeyemeyen 403 bin kredi karti müsterisini, 513 bin tüketici kredisi müsterisini icra takibine aldi. Kredi karti yüzünden icraya verilenlerin sayisi geçen yila göre yüzde 122 artti. Tüketici kredisi yüzünden verilenlerin sayisi da yüzde 76 artti. Son bes yilda bankalarin borcu yüzünden icra takibine aldigi vatandas sayisi 4 milyon 150 bine dayandi. Türkiye’de 25 milyon aile bulundugunu göz önüne alirsak, neredeyse her 6 aileden birinin basinda bir icra dosyasi sallaniyor.

“BU IKTIDARDAN KURTULUS, YASANAN TÜM SORUNLARDAN DA KURTULUSU BIRLIKTE GETIRECEKTIR”

Iller itibariyle bakildiginda nispeten daha yoksul olan illerde borç artisi diger illere göre daha yüksek seyrediyor. Istanbul’dan sonra bireysel kredi borcu en fazla artan iller arasinda Kilis, Batman, Mardin, Sanliurfa, Kars gibi toplam gelirden düsük oranda pay alan iller bulunuyor. Kredi geri ödemelerinde en fazla sorun Diyarbakir, Sanliurfa, Batman, Agri, Hakkari, Mardin, Mus, Igdir, Sirnak gibi illerde yasaniyor. Borçlanma artisi ve geri ödemede sorun yasayan illere iliskin bu dagilim nasil bir ekonomik ve toplumsal sorunla karsi karsiya oldugumuzu gösteriyor. Türkiye’nin bugün yasadigi ekonomik ve toplumsal sorunlar, Haziran 2018’den bu yana anayasal ama ondan önce de Anayasa’ya aykiri olarak fiilen uygulanan tek adam rejiminin, akil, mantik ve bilimsellikten uzak politikalardan kaynaklaniyor. Bu iktidardan kurtulus, yasanan tüm sorunlardan da kurtulusu birlikte getirecektir.”


Perşembe 28.8 ° / 18.3 °
Cuma 30.8 ° / 19.8 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °