KKTC HEYETİNDEN, KIBRIS BARIŞ HAREKATI’NIN YIL DÖNÜMÜNDE ZİYARET

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 48’inci yıl dönümü dolayısıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Mersin Başkonsolosu Zalihe Mendeli ve beraberindeki heyet, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’i makamında ziyaret etti.

Güncel 20.07.2022 11:00:24 0
KKTC HEYETİNDEN, KIBRIS BARIŞ HAREKATI’NIN YIL DÖNÜMÜNDE ZİYARET

Kibris Baris Harekati’nin 48’inci yil dönümü dolayisiyla Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Mersin Baskonsolosu Zalihe Mendeli ve beraberindeki heyet, Mersin Büyüksehir Belediye Baskani Vahap Seçer’i makaminda ziyaret etti. 

Mersin Büyüksehir Belediye Baskani Vahap Seçer, 20 Temmuz 1974 tarihli Kibris Baris Harekati'nin yildönümü vesilesiyle, KKTC Baskonsolosu Zalihe Mendeli ve beraberindeki heyette yer alan; KKTC Egitim ve Kültür Atasesi Bünyamin Merhametsiz, Türk Mukavemet Teskilati (TMT) Mücahitler Dernegi Baskan Yardimcisi Celal Bayar, TMT Temsilcisi Ali Bozdagli ve Kibris Türk Kültür Dernegi Mersin Sube Baskani Bilge Tatver’i makaminda agirladi.

Ziyaretten duydugu memnuniyeti dile getiren Baskan Seçer, söyle konustu:

“1974 yilinda dönemin Basbakani rahmetli Bülent Ecevit ile Basbakan Yardimcisi rahmetli Necmettin Erbakan’in ortak karariyla, Türk askeri adada barisi tesis etmek için gitti. Mahallemizde o dönem askerligini yapan çok sayida insanin, Mersin’den deniz yoluyla adaya ulasip harekatta görev aldigini hatirliyorum. O dönem benim çocukluk çaglarimdi ve çocuklugumda böyle bir anisi vardi.

Dönemin Basbakani rahmetli Bülent Ecevit; bu harekatin amacinin, o dönemde Kibrisli soydaslarinin hakkini, hukukunu korumak üzere, güvenini saglamak üzere ve barisi tesis etmek üzere oldugunu, defaatle dünya kamuoyuna aktarmisti. Gerçekten de o günlerdeki aci hadiseleri, savunmasiz Kibrisli soydaslarimizin nasil hunharca katledildiklerini hatirliyoruz.”

1974’ten sonra adadaki iklimin degistigini ve  Kibris Türk toplumunun güven içinde yasamaya basladigini belirten Seçer, sözlerini söyle sürdürdü:

'INSALLAH ADADA HUZUR EBEDIYEN SÜRECEK'

“Çünkü, artik anavatan Türkiye’nin kesin, amasiz, fakatsiz, lakinsiz bir korumasi vardi. Bugünlere kadar geldik. Insallah bu huzur ebediyen de devam edecek.

Insallah bu bayram gününde bu dileklerimiz, temennilerimiz, dualarimiz kabul olur. Hiç kimse savas, gözyasi, kan istemez, arzu etmez. Ama tarihi kosullar zaman zaman ülkeleri, toplumlari bu tip istemedigi durumlarla karsi karsiya getirebiliyor. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün dedigi gibi, ‘Savas, zorunlu olmadikça bir cinayettir.’ Bu çok anlamli bir sözdür. Beni çok etkileyen bir sözdür. Bizler barissever insanlariz. Yurtsever insanlariz. Dogal olarak haklinin yaninda duracagiz. Bu vesile ile de baris harekatinda sehit olan askerlerimizi, orada katledilen sivil yurttaslarimizi, mücahitlerimizi rahmetle ve sükranla aniyorum.”

KKTC Baskonsolosu Zalihe Mendeli ise sunlari söyledi:

'48 YIL ÖNCE ADADA BIR DIRENIS VE DIRILIS DESTANI YAZILDI'

“Bundan 48 yil önce adada bir direnis ve dirilis destani yazildi. O gün Mehmetçigimiz adaya zamaninda müdahale etmemis olsaydi ve mücahitlerimiz de direnmemis olsaydi, bugün Kibris Türk halki diye bir halk olmayacakti adada. Çok sükür ki bugün adada baris, huzur ve güven vardir. Tek eksik kalan sey çözümdü. Ancak bunun da nedeni sizlerin de bildigi gibi Rumlardir. Rumlar hiçbir zaman bizlerle yönetimde zenginligi paylasmak istemediler. Çözüm olur ya da olmaz, bizler dün oldugu gibi bugün de mücadelemizi anavatanimiz Türkiye Cumhuriyeti ile birlikte sürdürecegiz.

Mersin, bizim harekatimizin baslangiç noktasidir. O yüzden degil 48, 148 yil da geçse biz bu törenimizi ilk günkü coskuyla kutlayacagiz insallah. Ben de tabii ki bu vesile ile vatanimiz ugruna sehit düsen tüm sehitlerimize ve vefat eden gazilerimize, buradan bir kez daha rahmet diliyorum. Hayatta olan gazilerimize ve mücahitlerimize de sükranlarimizi iletiyorum.” 


Cumartesi 19.2 ° / 11.6 °
Pazar 17 ° / 9.7 °
Pazartesi 17.4 ° / 8.9 °