AHMET AKIN: OSMANGAZİ KÖPRÜSÜ’NDE, GELİR GARANTİSİNİN SAĞLANMASI İÇİN EN AZ 145 BİN ARACIN GEÇMESİ GEREKİYOR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Osmangazi Köprüsü’nde günlük 40 bin araç ve araç başına 35 dolar artı KDV gelir garantisi verilmesi nedeniyle günlük araç geçiş sayısına ulaşılsa bile gelir garantisinin sağlanamadığın?

Güncel 20.07.2022 10:41:00 0
AHMET AKIN: OSMANGAZİ KÖPRÜSÜ’NDE, GELİR GARANTİSİNİN SAĞLANMASI İÇİN EN AZ 145 BİN ARACIN GEÇMESİ GEREKİYOR

CHP Genel Baskan Yardimcisi Ahmet Akin, Osmangazi Köprüsü’nde günlük 40 bin araç ve araç basina 35 dolar arti KDV gelir garantisi verilmesi nedeniyle günlük araç geçis sayisina ulasilsa bile gelir garantisinin saglanamadigini açikladi. CHP’li Akin, “Iktidar ya matematik bilmiyor ya da kamuoyunu yaniltmayi tercih ediyor. Günlük 35 dolar arti KDV üzerinden 40 bin araç garantisinde hiç artis yapilmasa bile güncel kurla Osmangazi Köprüsü’nde günlük 26,7 milyon lira tutarinda gelir garantisi verilmis durumda. Su anki güncel kura göre gelir garantisinin saglanmasi için günde 80 bin degil, en az 145 bin aracin geçmesi gerekiyor” dedi.

CHP Genel Baskan Yardimcisi Ahmet Akin, yaptigi yazili açiklamada; AKP iktidarinin geçis ve gelir garantisi verdigi köprülere iliskin verileri yalnizca bayram dönemlerinde açiklamayi aliskanlik haline getirdigini belirtti. Köprüden geçen araç sayisinin garanti edilen tutara ulasmasinin TL’deki deger kaybinin ardindan gelir garantisi saglamadigina dikkat çeken CHP’li Akin, yaptigi çalismada su degerlendirmeleri yapti:

“ARAÇ SAYISI DEGIL, GELIR GARANTISI AÇIKLANMALI: Osmangazi Köprüsü’ne günlük 40 bin araç için 35 dolar arti KDV olmak üzere yaklasik 38 dolar tutarinda gelir garantisi bulunmaktadir. Gelir garantisine hiç artis yapilmadigi varsayilsa bile Osmangazi Köprüsü’nden otomobil geçis ücreti için alinan tutar ise güncel kura göre 10,5 dolara (184,5 lira) denk gelmektedir. Dolayisiyla arada olusan yaklasik 27,5 dolar tutarindaki fark, günde 40 bin araç geçmesi durumunda bile yine kamu bütçesinden karsilanmaktadir. Bu anlamda bayram dönemini kapsayan 14 günde Osmangazi Köprüsü’nden 757 bin 227 aracin geçmesini büyük bir basari gibi sunulmasi kamuoyunu yaniltmaya yöneliktir. Açiklanmasi gereken araç sayisi degil; gelir garantisinin saglanip saglanamadigidir.

GÜNLÜK 26,7 MILYON LIRA GELIR GARANTISI VAR: Güncel kura göre (1 dolar 17,55 lira) 35 dolar arti KDV’nin degeri yaklasik 670 lira olarak hesaplanmaktadir. Osmangazi Köprüsüne verilen günlük 35 dolar arti KDV üzerinden 40 bin araç geçis garantisi için kamu bütçesinden hiç ödeme yapilmamasi için sirketin günlük yaklasik 26,7 milyon lira (1 milyon 520 bin dolar) tutarinda gelir elde edilmesi gerekmektedir. Söz konusu gelir elde edilmezse eksik kalan tutar kamu bütçesinden sirkete ödenmektedir.

80 BIN ARAÇ GÜNLÜK GELIR GARANTISINI SAGLAMIYOR: Bayram döneminde Osmangazi Köprüsü’nden her ne kadar garanti edilen araç sayisi iki katina ulassa da iktidarin yanlis politikalari nedeniyle Türk lirasindaki deger kaybi döviz üzerinden verilen gelir garantilerinin yükünü artirmaktadir. Osmangazi Köprüsü’nden 80 bin araç geçmesi durumunda geçis ücreti olarak (araç basina 184,5 lira) toplam 14 milyon 760 bin lira alinmistir. Ancak 40 bin araç için 35 dolar arti KDV’nin toplam tutari ise güncel kura göre yaklasik 26,7 milyon liraya denk gelmektedir. Bu kapsamda bir günde 80 bin araç geçse bile gelir garantisinin saglanmasi için köprüyü isleten sirkete 11 milyon 940 bin lira tutarinda ödeme yapilmasi gerekmektedir.

YALNIZCA 2 HAFTAYI DEGIL, 52 HAFTANIN TAMAMINI AÇIKLAYIN: AK Parti iktidari yalnizca bayram dönemine iliskin iki haftalik verileri açiklayip döviz üzerinden verilen gelir garantileri nedeniyle kara delige dönüsen köprüleri sirin göstermeye çalisiyor. Iktidara çagrimiz bir yilda yalnizca 2 haftalik verileri degil, 52 haftaya iliskin verileri açiklayin. Türk lirasindaki deger kaybinin ardindan Osmangazi’ye verilen gelir garantisinin saglanmasi için iki seçenek var: Ya günde 145 bin araç geçecek ya da dolar kuru 4,5 liranin altina inecek. Dolayisiyla sayin bakan ya matematik bilmiyor ya da bilinçli bir sekilde kamuoyunu yaniltiyor.”


Perşembe 25.5 ° / 14.7 °
Cuma 25.2 ° / 14.4 °
Cumartesi 22.8 ° / 12.4 °