ANKARA GAR KATLİAMI DAVASI’NIN 16. DURUŞMASI YAPILDI. KILIÇDAROĞLU, DAVUTOĞLU VE ÖZDAĞ’IN TANIK OLARAK DİNLENMESİ TALEBİ REDDEDİLDİ

IŞİD’in Ankara Tren Garı’nda 2015’te gerçekleştirdiği canlı bomba saldırılarına ilişkin davanın 16’ncı duruşması, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Duruşmada, IŞİD’in “eski Türkiye Emiri” olarak anılan Kas?

Güncel 19.07.2022 16:59:00 0
ANKARA GAR KATLİAMI DAVASI’NIN 16. DURUŞMASI YAPILDI. KILIÇDAROĞLU, DAVUTOĞLU VE ÖZDAĞ’IN TANIK OLARAK DİNLENMESİ TALEBİ REDDEDİLDİ

ISID’in Ankara Tren Gari’nda 2015’te gerçeklestirdigi canli bomba saldirilarina iliskin davanin 16’nci durusmasi, Ankara 4. Agir Ceza Mahkemesi’nde yapildi. Durusmada, ISID’in “eski Türkiye Emiri” olarak anilan Kasim Güler, görüntülü baglanti problemi nedeniyle dinlenemedi. Güler bir sonraki durusmada mahkemeye getirilecek. Durusmada dinlenilen bir diger sanik olan Gökhan Karademir, “Yunus Durmaz, Ilyas Aydin, Nusret Yilmaz, Genç Ensar Dernegi’nde bize ders veriyordu. Hazir olanlari da yolluyordu” dedi. Karademir, mahkemenin sorulari üzerine sinirlenerek mahkeme heyeti hakkinda suç duyurusunda bulunacagini ve kendi tanidigi siyasetçilere konuyu iletecegini söyledi. Mahkeme heyeti, avukat ve katilanlarin CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, dönemin Basbakani olan Gelecek Partisi Genel Baskani Ahmet Davutoglu, Zafer Partisi Genel Baskani Ümit Özdag’in tanik olarak dinlenilmesi talebini reddetti ve durusmayi 6 Ekim tarihine erteledi.

ISID’in 10 Ekim 2015 tarihinde Ankara Tren Gari’nda gerçeklestirdigi canli bomba saldirilarina iliskin davanin 16’nci durusmasi, Ankara 4. Agir Ceza Mahkemesi’nde bugün yapildi.

Durusmada, Ankara 20. Agir Ceza Mahkemesi’nde “Anayasal düzeni yikmak, tehlikeli maddeleri izinsiz bulundurma, sayi ve nitelik bakimindan vahim olan silah ve mermileri bulundurma” suçundan tutuklu olarak yargilanan “ISID’in eski Türkiye Emiri” olarak anilan Kasim Güler, SEGBIS araciligiyla tanik olarak dinlendi. Güler, ifadesinde sunlari söyledi:

“Ilhami Bali, Deniz Büyükçelebi, Savas Yildiz, Hasan Hüseyin Ugur, Bayram Yildiz, Cebrail Kaya, Ömer Deniz Dündar, Muhammed Zana Alkan, Mustafa Delibaslar, Nusret Yilmaz, Kasim Dere, Yakup Selagzi ve Erman Ekici yakin akrabam olan yoktur. Bu isimler içerisinden Ilhami Bali’yi taniyorum. Adana Cezaevi’nde beraber kaldim. Ahmet Günes’i Türkiye’den taniyorum. 2014’ün on birinci ayinda DAES’e katildim.  2015’in altinci ayinda bacagimdan yaralandim. Hastanede yattim. Hastanede üç ay kaldim.  Kirmizi kodla arandigimi ögrenince orada kaldim. Daha sonra MIT beni operasyonla aldi. MIT’in elinde 80 gün kaldim.”

Kasim Güler ile yapilan SEGBIS baglantisinda problem oldugu için bu durusmada daha fazla dinlenemedi. Bunun üzerine mahkeme, Güler’in bir sonraki durusmada hazir bulundurulmasi kararini verdi.

“ILYAS, YUNUS, NUSRET BU ÜÇÜ GENÇ ENSAR DERNEGI’NDE DERS VERIYORDU. HAZIR OLANLARI DA GÖNDERIYORDU”

Durusmada tanik Gökhan Karademir de dinlenildi. Mahkeme Baskani, Karademir’e dosya saniklarinin isimleri saydi ve tanidigi, akrabasi olup olmadigini sordu. Karademir, ifadesinde sunlari dedi:

“Ahmet Günes, Cebrail Kaya’yi tanirim. Erman ile sadece beraber cezaevinde yatmistik. Ben olayin yasandigi dönemde cezaevindeydim. 2011- 2019 arasinda yattim. Bu olay, bu seneler arasinda oldu. Haberlerde gördügüm kadariyla biliyorum. Ben Suriye’ye sadece yardim amaçli gittim. Suriye’ye 2011 yilinda gittim 6 ay kaldim. Kafama yatmadi döndüm. Cezaevine geçmiste yasadigim adli olaydan girdim. Savas Yildiz’i televizyonda gördüm.

Ahmet Günes’i tanirim. Bu sahis bize Genç Ensar Dernegi’nde ders verdi. Orada da bu seri egitim veriyordu. Tevhid, fikih dersi veriyordu. Cebrail Kaya da bize ders verirdi. Mustafa Delibaslar’i Gaziantep’te Mihrap Dernegi’nin baskani olarak biliyorum. Nusret Yilmaz da bize Genç Ensar Dernegi’nde ders verirdi. Erman Ekici ile sadece cezaevinde karsilastim, Suriye’de karsilasmadim. Tanidigim sahislarin su an nerede olduklarina dair bir bilgim yok. Sadece Ahmet Günes’in vefat ettigini duydum. Ilyas Kaya da Suriye’de bize ders veriyordu.”

Gökhan Karademir, ifadesinin ardindan kendisinin mahkeme tarafindan hedef gösterildigini öne sürdü ve mahkemeyi; suç duyurusunda bulunmak ve gerekli siyasi yerlere söylemekle tehdit etti.

“GEÇISLERDE HERHANGI BIR SIKINTI OLMADI”

Karademir, avukatlarin kendisine sordugu sorular üzerine sunlari söyledi:

“Ilyas, Yunus, Nusret bu üçü Genç Ensar Dernegi’nde ders veriyordu. Hazir olanlari da gönderiyordu. Bu üçüyle Aliye diye bir kasabada kaldik. Burada sadece Antepliler vardi. Yunus, Nusret ve Ahmet sorumluydu. Ilhami Bali ile iletisimim yoktu. Geçislerde herhangi bir sikinti olmadi. Yunus Durmaz ile birlikte Rakka’da kaldim.”

“KOVUSTURMA GENISLETILSIN. DAVUTOGLU VE ÖZDAG’I ÇAGIRIN”

Tanik ifadelerinin ardindan müsteki avukatlari dinlendi. Müsteki ve katilan avukatlari, kovusturmanin genisletilmesine iliskin taleplerini ifade etti.

Avukat Senem Doganoglu, gizli tanik ‘Piramit’in ifadelerindeki olaylarin arastirilabilmesi için Gaziantep 8. Agir Ceza Mahkemesi’nde 2017/435 sayili dosyanin mahkemeye getirtilmesini talep etti. Avukat Gülsen Kaya, “EGM’nin ilgili birimlerine yazi yazilarak firari saniklar hakkinda son bilgilerin edinilmesini talep ediyoruz” dedi. Avukat Gamze Gökoglu, basinda yer alan ISID’in liderinin Istanbul’da düzenlenen operasyonla yakalandigi iddialarina iliskin Içisleri Bakanligi’na yazi yazilarak bilgi istenilmesini talep etti. Avukat Ilke Isik, Gelecek Partisi Genel Baskani Ahmet Davutoglu’nun ve Zafer Partisi Genel Baskani Ümit Özdag’in dava konusu olaya iliskin bildiklerini anlatmasi için mahkeme huzurunda dinlenilmesini talep etti. Avukat Isik’in beyaninin ardindan konusan katilan Mustafa Çeker, CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu’nun da huzurda dinlenilmesini istedi.

KILIÇDAROGLU, DAVUTOGLU VE ÖZDAG’IN TANIK OLARAK DINLENILMESI REDDEDILDI

Saat 13.00’da avukat beyanlarinin ardindan durusmaya ara verildi. 14.30’da tekrar baslayan durusmada ara kararini açiklayan mahkeme heyeti, firari saniklar haklarindaki yakalama kararlarinin devamina, Kasim Güler’in gelecek durusmada huzurda dinlenmesine, Kiliçdaroglu, Davutoglu ve Özdag’in dinlenmesi talebini reddetti. Durusma, 6 Ekim’e ertelendi.


Perşembe 25.5 ° / 14.7 °
Cuma 25.2 ° / 14.4 °
Cumartesi 22.8 ° / 12.4 °