TUNÇ SOYER, SARAYBOSNA'DA KARDEŞ ŞEHİR PROTOKOLÜ İMZALADI: 'BİZİM RUHLARIMIZ, VİCDANIMIZ KARDEŞ'

Srebrenitsa Soykırımı’nın 27’nci yıldönümü anma etkinliği için Bosna Hersek’e giden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, programının son gününde Saraybosna Belediyesi ile 'kardeş şehir protokolü' imzaladı. Protokole

Güncel 12.07.2022 19:47:35 0
TUNÇ SOYER, SARAYBOSNA

Srebrenitsa Soykirimi’nin 27’nci yildönümü anma etkinligi için Bosna Hersek’e giden Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, programinin son gününde Saraybosna Belediyesi ile 'kardes sehir protokolü' imzaladi. Protokole Saraybosna Belediye Baskani Benjamina Karic ile birlikte imza atan Soyer, “Kardesligimiz sadece kagit üzerinde degil. Bizim ruhlarimiz kardes, vicdanimiz kardes” dedi.

Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer ve beraberindeki Izmir Büyüksehir Belediyesi Meclis Üyeleri, Saraybosna ziyaret programini son gününde resmi temaslarda bulundu.

Baskan Tunç Soyer, Izmir Büyüksehir Belediye Meclisi’nin 13 Aralik 2021 tarihinde aldigi kararin ardindan Saraybosna Belediyesi ile kardes sehir protokolünü imzalamak için Bosna Hersek Savasi’nin en aci hatiralarindan birinin oldugu Milli Kütüphane içerisindeki baskanlik makamina geldi. Baskan Soyer, hazirlanan protokolü Saraybosna Belediye Baskani Benjamina Karic’le birlikte imzalayarak Saraybosna’nin Izmir’in 25’inci, Mostar’dan sonra Bosna-Hersek’teki ikinci kardes sehri oldugunu resmilestirdi.

Imza töreninde konusan Baskan Tunç Soyer, “Bizde çay için demlenme derler. Bizim iliskimizin de yeteri kadar demlendigini ve en tatli kivama geldigini düsünüyorum. Gerçekten de egitim, spor, turizm bizim öncelikli olarak çalismayi düsündügümüz alanlar. Ögrenci degisimi, spor turnuvalari üzerinde çalisacagiz. Bizim tur operatörlerimizi ve seyahat acentelerimizi buraya getirecegiz. Saraybosna’yi Izmir’de nasil pazarlayacaklarini göstermek istiyoruz. Ayni zamanda buradaki tur operatörlerini de alip Izmir’e götürecegiz. Karsilikli olarak sehirlerin pazarlanmasini ve tanitilmasini istiyoruz. Daha çok sey var ve bunlari zamanla pekistirecegiz. Bizim 25 kardes sehrimiz var. Ama kendimizi bu kadar evinde hissettigimiz, acisini hissettigimiz ve sevincine ortak olmak istedigimiz belediyemiz, Saraybosna Belediyesi. Büyük bir heyecanla bu imzayi bekledik. Büyük bir heyecanla da ileriye tasiyacagiz. Bizim kardesligimiz sadece kagit üzerinde degil. Bizim ruhlarimiz kardes, vicdanimiz kardes. Dün Srebrenitsa’da kardeslerimizin yasadigi aciya ortak olduk ve onlarin yasadigi aciyi içimizde hissettik. Bizim kardesligimiz sadece güzel günler için degil, asil zor günlerde aci günlerde ortak olmak için. Dilegimiz o ki ne burada ne de Izmir’de böyle acilar yasanmasin sadece refahta ve mutlulukta kardesligimiz devam etsin. Bu tesadüfen olmuyor. Çalismak gerekiyor. Biz de bu kardeslik iliskisini ileriye tasiyacagiz. Iliskilerimizin sonsuza kadar sürmesini diliyorum” ifadelerini kullandi.

Saraybosna Belediye Baskani Benjamina Karic ise, “Bundan sonra burasi sizin eviniz ve her zaman hos geldiniz. Bizi birbirimize baglayan kardeslik ve dostluktu. Bugün bu protokolle kardes sehir olacagiz ve iliskilerimizi güçlendirecegiz. Biz zaten kardestik. Artik imza ile bunu pekistirdik. Ilk önce de bizim diasporaya ve Türkiye’deki Bosnaklara deger verdiginiz için tesekkür ederiz. Baskanimiz, Saraybosna vatandaslarina karsi çok büyük bir duygu gösterdi. Biz de buna deger veriyoruz. Bizim Saraybosna’dan Izmir’e giden heyetimiz, Izmir’de kendi evlerinde gibi karsilandi. Bunun için sayin baskana ve tüm ekibe tesekkür ederim. Is gelistirmek için pek çok firsatimiz var. Altyapi, insaat, spor, kültür, ögrenci degisimi gibi alanlarda birlikte çalisabiliriz. Diger önemli konu ise turizm. Saraybosna ve Izmir birbirlerinden  gelenlere birçok sey sunabilir. Buradaki vatandaslarimizin fikirleri çok önemli. Saraybosna’nin Izmir’i ne kadar sevdigi, meclisteki kardeslik oylamasindan belli oluyor. Karar, mecliste oy birligi ve büyük bir sevinçle onaylandi.  Umarim kardesligimiz çok uzun yillar sürecektir” seklinde konustu.  

Baskan Soyer, Saraybosna ziyaretleri kapsaminda Bosna Hersek Sosyal Demokrat Partisi (SDP) Baskani Nermin Niksic’i  parti genel merkezinde ziyaret etti. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu’nun Srebrenitsa Soykirimi’nin yildönümü için gönderdigi mektubu ileten Baskan Soyer, destek ve birlik mesajlari vererek, “Dün Srebrenitsa’da yasanan acinin büyüklügünü idrak ettik. Bir kere daha anladik ki barisin en büyük güvencesi sosyal demokrasi. Dünyanin soldan bir bakisa ihtiyaci var. Adaletten, emekten bakan bir sosyal demokrasi anlayisina ihtiyaç var. Yasanan tüm bu acilara karsi dayanismayi artirmamiz gerekiyor. Ortak degerimiz olan sosyal demokrasi etrafinda birlesmemiz, barisa yapilacak saldiriyi da engelleyecektir” dedi.

SDP Baskani Nermin Niksic ise, “Maalesef Srebrenitsa aciyan yaramiz. Dünyanin en büyük ayibi. Srebrenitsa’da dönüsüm saglanmasi ve oradaki halkin oraya dönerek geçimini saglamasini çok önemli olarak görüyoruz. Yurt disinda giden Bosnali gençlerimizi yine buraya getirmek için çalismalar yapma konusunda anlastik. Bosna-Hersek’de degisim yasanacagindan ümitliyim. Ardindan da Türkiye’de de degisim olacagina eminim” seklinde konustu.

“TURIZM EN BÜYÜK BARIS PROJESIDIR'

SDP ziyaretinin ardindan Baskan Soyer, Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçisi Sadik Babür Girgin’i ziyaret etti. Iki sehir arasinda turizm iliskilerinin gelistirilmesi için yürütülen çalismalar hakkinda bilgi veren Soyer, “Saraybosna ile uzun zamandir kardes sehir protokolü imzalamak istiyorduk, ancak firsat oldu. Iki sehir arasindaki iliskilerimizi gelistirmek istiyoruz. Özellikle havayolu sirketleriyle görüsmeler yaparak Saraybosna ve Izmir arasinda direkt uçus ayarlamak istiyoruz. Su an Üsküp ile uçuslari baslatmak üzereyiz. Umarim Saraybosna’yi da dahil ederiz. Izmir’deki tur operatörlerini buraya gönderecegiz. Buradaki tur operatörlerini de Izmir’e gönderecegiz. Hem yaz, hem kis karsilikli turizmin canlanmasini istiyoruz. Iki tur operatörleri hem birbirlerinin sehirlerini tanitacak hem de pazarlayacak.  Turizm tutarsa baris tutar. Turizm en büyük baris projesidir” seklinde konustu.

Büyükelçi Girgin ise,  “Burada olmaniz bizim için gurur kaynagi. Srebrenitsa’da çok büyük bir dayanisma örnegi gösterdiniz. Çok tesekkür ederiz” dedi.

Saraybosna ziyaretinin son duraginda ise  Baskan Soyer, Stari Grad Belediye Baskani Ibrahim Hadžibajric ile bir araya geldi. Karsilikli iyi dileklerin ardindan iliskilerin gelistirilmesi için fikir alisverisi yapildi.


Cuma 23.6 ° / 14.7 °
Cumartesi 19.2 ° / 11.6 °
Pazar 17 ° / 9.7 °