TUNÇ SOYER, BOSNA-HERSEK'TE ANMA TÖRENİNE KATILDI: AVRUPA'NIN ORTASINDA BARIŞI KATLEDENLERİ ASLA UNUTMAYACAĞIZ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve beraberindeki İzmir heyeti; Srebrenitsa Soykırımı’nın 27’inci yılı nedeniyle düzenlenen anma törenine katıldı. Kimliği bu yıl belirlenen 50 kişinin daha toprağa verildiği törende

Güncel 11.07.2022 20:55:00 0
TUNÇ SOYER, BOSNA-HERSEK

Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer ve beraberindeki Izmir heyeti; Srebrenitsa Soykirimi’nin 27’inci yili nedeniyle düzenlenen anma törenine katildi. Kimligi bu yil belirlenen 50 kisinin daha topraga verildigi törende Soyer, ani defterini imzaladi. Soyer, “20’nci Yüzyil’da Avrupa’nin ortasinda barisi katledenleri asla unutmayacagiz” dedi.

Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, Bosna-Hersek’te Ikinci Dünya Savasi’ndan sonra Avrupa’daki en büyük insanlik trajedisi olarak nitelendirilen ve 8 bin 372 kisinin Sirp güçlerince katledildigi Srebrenitsa Soykirimi’nin 27’nci anma yili etkinliklerine katildi.  

Sabah erken saatlerde Izmir heyetiyle birlikte Potoçari’ye gelen Baskan Tunç Soyer, savas sirasinda 25 bin Bosnak’in canlarini kurtarmak için sigindigi eski akü fabrikasina gelerek buradaki ani defterini imzaladi. Soyer, soykirimin 27’inci yili anisina, deftere su ifadeleri yazdi:

“Ekmek kadar, su kadar, nefes kadar barisa muhtaciz. Baris, yasam kaynagimiz. Baris tesadüfen gelmez. Baris için sevmeye, yetinmeye, birbirimize güvenmeye, bir de barisi elimizden alanlari unutmamaya ihtiyacimiz var. 20’nci Yüzyil’da Avrupa’nin ortasinda barisi katledenleri asla unutmayacagiz. Barisi mutlaka güçlendirecegiz. Fasizme karsi el ele omuz omuza duracagiz. Baris için mücadeleden asla vazgeçmeyecegiz. Bugün burada tüm Izmir halkinin vicdanini temsilen ve 11 Temmuz 1995’te hayatlarini kaybedenlerin anisinin huzurunda saygiyla egilerek aziz hatiralarini yad ediyoruz.”     

Soyer, ani defterinin ardindan eski akü fabrikasinda kurulan Dr. Paul Lowe'nin 'Kusatma', yazar Nermina Memic'in 'Uyari' ve küratörler Azir Osmanovic, Elma Hašimbegovic, Elma Hodžic'in '(Asla) Geçmemis Olanlarin Izinde'  adli sergisini gezdi. Serginin ardindan heyet birçok ülkeden temsilcinin katildigi resmi anma törenine katildi.

50 SOYKIRIM KURBANI DAHA TOPRAGA VERILDI

Resmi törenin ardindan Potoçari Anit Mezarligi'na geçerek Srebrenitsa anitina beyaz zambak birakan Soyer, soykirimda hayatini kaybedenler için dua ederek cenaze törenine katildi. Törende, 27 yil önce katledilmesine karsin kimligi bu yil tespit edilen 50 kisi için cenaze namazi kilindi. Cenaze namazinin ardindan isimleri okunan 50 kisi topraga verildi.    


Cumartesi 19.2 ° / 11.6 °
Pazar 17 ° / 9.7 °
Pazartesi 17.4 ° / 8.9 °