HANİ COVİD ETKİSİNİ KAYBETMİŞTİ..? CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN TURKOVAC'LA İLGİLİ ÇARPICI AÇIKLAMALAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Malezya Başbakanı İsmail Sabri Yakub ile yaptığı ortak basın toplantısında, “Yerli ve milli aşımız Turkovac'ın Malezya'da kullanımına sunulması dahil; aşı teknoloji transferi, tecrübe paylaşım?

Güncel 7.07.2022 16:35:00 0
HANİ COVİD ETKİSİNİ KAYBETMİŞTİ..? CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Malezya Basbakani Ismail Sabri Yakub ile yaptigi ortak basin toplantisinda, “Yerli ve milli asimiz Turkovac'in Malezya'da kullanimina sunulmasi dahil; asi teknoloji transferi, tecrübe paylasimi ve birlikte asi gelistirme gibi konularda müsterek çalismalar yürütmeyi planliyoruz. Saglik, saglik turizmi, savunma sanayi, egitim ve iletisim alanlarinda yeni anlasmalar imzalamak suretiyle iliskilerimizin ahdi zeminini tahkim ettik” dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, Malezya Basbakani Yakub ile Ankara’da Cumhurbaskanligi’nda görüstü. Heyetler arasi görüsmenin ardindan ortak basin açiklamasi yapildi. Erdogan toplantida söyle konustu:

“Aziz kardesimle bugün yaptigimiz görüsmelerde, ekonomi, yatirimlar, ticaret basta olmak üzere savunma sanayi, egitim ve iletisim gibi çesitli alanlardaki çalismalarimizi kapsamli sekilde ele aldik. Sayin Basbakan’in teklifi üzerine, ülkelerimiz arasindaki iliskileri ‘stratejik ortakliktan’, kapsamli stratejik ortaklik seviyesine yükseltme karari aldik.  Bu da münasebetlerimizin ulastigi müstesna seviyenin yeni bir nisanesi olmustur.

Malezya ayni zamanda ASEAN bölgesindeki en büyük ticari paydasimiz konumundadir. Salgina ragmen ticaret hacmimiz geçen sene yaklasik yüzde 50 artisla, 3,5 milyar dolar seviyesini asmistir. Bu yilin ilk 6 ayindaki rakamlar da istikrarli artisin devam ettigini gösteriyor. Mevcut ivme, 2024 yili için belirledigimiz 5 milyar dolarlik ticaret hacmi hedefimizi kisa süre içerisinde yakalayacagimiza isaret ediyor. Hedeflerimize daha hizli adimlarla ilerleme imkanina da kavusacagiz.

Yerli ve milli asimiz Turkovac'in Malezya'da kullanimina sunulmasi dahil; asi teknoloji transferi, tecrübe paylasimi ve birlikte asi gelistirme gibi konularda müsterek çalismalar yürütmeyi planliyoruz. Saglik, saglik turizmi, savunma sanayi, egitim ve iletisim alanlarinda yeni anlasmalar imzalamak suretiyle iliskilerimizin ahdi zeminini tahkim ettik.

Görüsmelerimizde güncel küresel konular üzerinde de durduk. Bu kapsamda Islam dünyasini yakindan ilgilendiren, Rohingya ve Islam düsmanligi gibi meseleleri ele aldik. BM, Islam Isbirligi Teskilati ve D-8 gibi platformlarda dayanismamizi artirarak sürdürme kararliligimizi vurguladik.

Türkiye olarak ‘Yeniden Asya’ girisimimizle, ‘kazan kazan’ anlayisi ile Asya’daki tüm kardeslerimizle is birligimizi güçlendirmek için çalisiyoruz. Sektörel diyalog ortagi oldugumuz ASEAN ile is birligimizi, diyalog ortakligi statüsüne çikarmayi hedefliyoruz.”

YAKUB: BU YIL, MALEZYA-TÜRKIYE DIPLOMATIK ILISKILERININ 58.YILDÖNÜMÜ

Malezya Basbakani Yakub ise söyle konustu:

“Sayin Cumhurbaskani ile verimli görüsmeler yaptik ve cesaret verici sonuçlar elde ettik. Bu, Malezya-Türkiye iliskilerini ve is birligini daha kapsamli ve stratejik düzeye kadar güçlendirme çabalarimizla örtüsmektedir. Bu yil Malezya-Türkiye diplomatik iliskilerinin 58. yil dönümü. 2014 yilinda Sayin Recep Tayyip Erdogan’in Kuala Lumpur Malezya ve Türkiye ziyareti sirasinda stratejik is birligi çerçevesini baslattik.”


Pazar 31.5 ° / 19.5 °
Pazartesi 30.9 ° / 17.7 °
Salı 27.5 ° / 16.1 °