RTÜK’TE YENİ GÜNDEM: CEZA HABERİNE DE CEZA HAZIRLIĞI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Ensar Vakfı ve TÜRGEV üzerinden Amerika’ya para gönderildiği açıklamasını yayınlayan KRT TV, Halk TV, Tele 1 ve Flash TV’ye para cezası kesen RTÜK’ün, yarınki toplantısında; ceza haber

Güncel 5.07.2022 20:44:52 0
 RTÜK’TE YENİ GÜNDEM: CEZA HABERİNE DE CEZA HAZIRLIĞI

CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu’nun Ensar Vakfi ve TÜRGEV üzerinden Amerika’ya para gönderildigi açiklamasini yayinlayan KRT TV, Halk TV, Tele 1 ve Flash TV’ye para cezasi kesen RTÜK’ün, yarinki toplantisinda; ceza haberi içinde Kiliçdaroglu’nun açiklamasini tekrar yayinlayan Halk TV’nin bir kez daha cezalandirilmasi talebinin gündeme gelecegi ögrenildi.

RTÜK, yarin toplaniyor. Üst kurul geçen ay, Ensar Vakfi ve TÜRGEV’in sikayeti üzerine CHP Lideri Kiliçdaroglu’nun söz konusu vakiflar üzerinden Amerika’ya para aktarilmasi ile ilgili açiklamasini yayinlayan KRT TV, Tele 1, Halk TV ve Flash TV’ye para cezasi vermisti. Kurulun yarinki toplantisinda söz konusu ceza haberinin içinde Kiliçdaroglu’nun açiklamasini tekrar yayinlayan Halk TV’nin bir kez daha cezalandirilmasinin görüsülecegi ögrenildi.

Halk TV’de 30 Mayis 2022 tarihinde yayinlanan 'Haber Masasi' isimli programda sunucu Can Coskun’un, Kiliçdaroglu’nun Ensar Vakfi ve TÜRGEV üzerinden Amerika’ya para gönderildigi açiklamasi haberine RTÜK tarafindan ceza verildigi haberini de sundu. Çoskun, “RTÜK tarafindan bir kez daha cezalandirildik…Simdi bir kez daha CHP lideri Kemal Kiliçdaroglu’nun o konusmasini bastan sona yeniden yayinlayarak veriyoruz” dedi. Kurula sunulacak raporda Çoskun’un bu ifadeleri ile CHP Lideri Kiliçdaroglu’nun açiklamalarinin bir kez daha yayinlamasinin cezalandirilmasi talep edildi.

TV EKRANINDA YER ALAN ALT YAZI DA CEZA GEREKÇESI OLDU

Ayrica yarin üst kurul gündemine gelmesi beklenen uzman raporunda HALK TV ekranlarinda, “HALK TV haber vermekten vazgeçmeyecek', 'Ana Muhalefet Lideri'nin açiklamasini cezalara ragmen tekrar yayinliyoruz” alt yazisi ceza gerekçelerinden birisi olarak degerlendirildi. Üst kurul, 'Insan onuruna ve özel hayatin gizliligine saygili olma ilkesine aykiri olamaz, kisi ya da kuruluslari…Tarafsizlik, gerçeklik ve dogruluk ilkelerini esas almak ve toplumda özgürce kanaat olusumuna engel olmamak zorundadir; sorusturulmasi basin meslek ilkeleri çerçevesinde mümkün olan haberler, sorusturulmaksizin veya dogrulugundan emin olunmaksizin yayinlanamaz” gerekçesiyle HALK TV’nin reklam gelirlerinin yüzde 1’inden yüzde 3’üne kadar idari para cezasi ile cezalandirilmalari isteniyor.

DIYANET SIKAYET ETTI, RTÜK HABER TÜRK’Ü GÜNDEME ALDI

Geçen hafta Içisleri Bakani Süleyman Soylu’nun sikayeti üzerine Halk TV’ye para cezasi kesen RTÜK’e bu hafta ulasan bir diger sikayet de Diyanet Isleri Baskanligi’ndan geldi. Diyanet’in sikayeti nedeniyle 23 Mayis 2022 tarihinde Haber Türk TV’de Fatih Altayli’nin sunuculugunu yaptigi ve Prof. Dr. Celal Sengör, Prof. Dr. Ahmet Arslan ve Prof. Dr. Mehmet Önal’in konuk olarak katildigi ‘Teke Tek Bilim’ isimli programda yer alan bazi degerlendirmelerin cezalandirilmasi talep edildi.

Kurulda görüsülecek raporda; “Diyanet Isleri Baskanligi Üst Kurula basvurarak Islam dininin temel inançlarini benimseyen Müslüman halkin ve Semavi din mensubu olan diger vatandaslarin inançlarini asagilayan ve ayrimciliga tabi tutan hususlar çerçevesinde söz konusu yayini sikayet etmis” denildi.

Haber Türk TV’nin bir önceki ay reklam gelirlerinin yüzde 2’sinden yüzde 3’üne kadar para cezasi ya da 5 defa program durdurma ile cezalandirilmasinin istendigi raporda, “Toplumun milli ve manevi degerlerine, genel ahlaka ve ailenin korunmasi ilkesine aykiri olamaz” düzenlemesine isaret edildi.

TELE 1’E “RTÜK HARCAMALARI” CEZASI

Üst Kurula sunulacak raporda bir baska ceza talebi ise Tele 1 ekranlarinda Merdan Yanardag ve Emre Kongar’in düzenledigi “18 Dakika” isimli programda RTÜK hakkinda yapilan degerlendirmeleri içeriyor. Raporda, Yanardag’in su ifadelerinin cezalandirilmasi talep edildi:

 “Medya Okuryazarligi Çalistayi. Avusturya Viyana, Fas Kazablanka; çok romantik Kazablanka, Romanya Bükres böyle devam ediyor. Alti çalistaya, tam alti tane çalistay düzenlenmis iktidarin baski ve sansür araci gibi adeta isleyen RTÜK buralara 2 milyon, yaklasik 2 milyon 900 bin 800 küsur bin lira para harcamis. Peki ne olmus? Sayistay denetimine takilmis bu; ama o yüzden Sayistay raporlarinin yayinlanmasini yasakladilar…. toplam harcamalari 2 milyon 800 bin lira gibi. Ne tesadüf , Tele 1'e kestikleri toplam cezayla hemen hemen ayni. 2 milyon 700…”

Tele 1’in bir önceki ay reklam gelirlerinin yüzde 1’inden yüzde 3’üne kadar para cezasi ile cezalandirilmasinin istendigi raporda, su ifadeler yer aldi:

“Tarafsizlik, gerçeklik ve dogruluk ilkelerini esas almak ve toplumda özgürce kanaat olusumuna engel olmamak zorundadir; sorusturulmasi basin meslek ilkeleri çerçevesinde mümkün olan haberler, sorusturulmaksizin veya dogrulugundan emin olunmaksizin yayinlanamaz.”


Cumartesi 22.8 ° / 12.4 °
Pazar 23.5 ° / 12.9 °
Pazartesi 24.9 ° / 11.7 °