MANİSALI PAZARCI: “FİYATLAR DÜŞECEK DİYE BEKLERKEN AKSİNE YÜKSELİYOR”

Manisalı pazarcı esnafı, CHP Manisa İl Başkanı Semih Balaban ve CHP Yunusemre İlçe Başkanı Yalçın Arcak’a dert yanarak “Şükrede ede bu hallere geldik gerçi ama. Şu biber çeşitleri geçen hafta 10 liraydı bu hafta 15 lira. Fiyatlar d

Güncel 5.07.2022 20:42:00 0
MANİSALI PAZARCI: “FİYATLAR DÜŞECEK DİYE BEKLERKEN AKSİNE YÜKSELİYOR”

Manisali pazarci esnafi, CHP Manisa Il Baskani Semih Balaban ve CHP Yunusemre Ilçe Baskani Yalçin Arcak’a dert yanarak “Sükrede ede bu hallere geldik gerçi ama. Su biber çesitleri geçen hafta 10 liraydi bu hafta 15 lira. Fiyatlar düsecek diye beklerken aksine yükseliyor” dedi. 75 yasindaki emekli bir vatandas ise “2 saat oldu pazarda geziyorum nerede ucuz bulurum diye. Daha torba bos para bitti. Geçen sene 20 lira ile gelirdim de para bile kalirdi. Simdi 100 lira yetmiyor. Emekliyiz, bugün verdi yarin alacak zaten' diye konustu. 

CHP Manisa Il Baskani Semih Balaban ve CHP Yunusemre Ilçe Baskani Yalçin Arcak Manisa’nin Yunusemre ilçesinde kurulan Karaköy Semt Pazari’ni ziyaret ederek pazarci esnafi ve vatandaslari dinledi. Pazarci esnafi artan girdi maliyetleri sebebiyle artik tezgah açacak güçlerinin kalmadigini belirtirken, vatandas ise fiyatlarin yüksekliginden dert yandi.

“KESKE BUGÜN AÇMASAK DEDIGIMIZ OLUYOR”

40 yildir pazarcilik yaptigini söyleyen bir esnaf, son 3 aydir zarar ettigini dile getirerek, “Bazi insanlar var onlar için gelmek zorundasin. Para kazanmasak da onlar için geliyoruz. 3-4 aydir para kazandigimiz kesinlikle yok. Keske bugün açmasak dedigimiz oluyor” diye konustu.

Baska bir pazarci esnafi da “Isler nasil” sorusu üzerine “Sükür, sükrede ede bu hallere geldik gerçi ama, valla zor. Su biber çesitleri geçen hafta 10 liraydi bu hafta 15 lira. Fiyatlar düsecek diye beklerken aksine yükseliyor” dedi.

“YAPRAK GÜBRESI ATIYORUZ ONLAR BIRAZ DAHA UCUZ DIYE”

Halkin alim gücünün, kendilerinin ise tezgah açacak güçlerinin kalmadigini ifade eden bir baska pazarci esnafi ise sikintisini söyle dile getirdi:

“Geçen sene 150 liraya aldigim gübrenin çuvali bu sene 750 lira. Yaprak gübresi atiyoruz onlar biraz daha ucuz diye. Benim traktör dönümüne 2 litre yakar. Yani 60 lira dönümüne. Geçen sene 100 liralik mazot aliyordum. 13 litre mazot aliyordum 100 liraya yetiyordu bana. Bu sene ayni seyi 600 liraya aliyorum. 5 kat fazla oldu yani. Eskiden 50 kurus 1 lira karina mali satiyordun ama simdi maliyet çok yükseldi. En azindan 4 liraya 3 liraya çalismasi lazim kiloda. Geçen yil 30 lira poset parasi veriyorduk tezgahta kullandigimiz. Bu sene 120 lira. Yani 1 liraya çalistigim zaman 120 kilo mal satmam lazim sadece poset parasini çikartmak için. Evime ekmek yok.”

“KESKE HIÇ VERMESE DE HIÇ ALMASA DA”

Pazar yerine alisverise gelen 75 yasindaki emekli bir vatandas ise “2 saat oldu pazarda geziyorum nerede ucuz bulurum diye. Daha torba bos para bitti. Geçen sene 20 lira ile gelirdim de para bile kalirdi. Simdi 100 lira yetmiyor. Emekliyiz, bugün verdi yarin alacak zaten. Keske hiç vermese de hiç almasa da” dedi.

“NE DEMOKRASI VAR NE ANAYASA VAR NE KANUN VAR”

Bir pazarci esnafi ise “Bardagin hep bos tarafini görüyoruz bir de dolu tarafina bakalim. Simdi ben bardagin bos tarafina baktim, mazot 30 lira, seker bilmem kaç lira, hepsi almis basini gidiyor. Bir de dolu tarafina baktim, dolu tarafinda ne demokrasi var ne anayasa var ne kanun var ne bir sey var. Orasi da bos burasi da bos. Yaptiklari icraatlar da var inkar etmeyelim. Hamdolsun Sümerbank’i satti, hamdolsun Tekel’i satti, hamdolsun seker fabrikalarini satti,  hamdolsun tarimi bitirdik bu hizmetleri var yani. Sonra sen git Rusya’dan seker al bugday al” diye konustu.

“AKP IKTIDARI ÇAY KASIGININ UCU ILE VERIYORSA KEPÇE ILE GERI ALACAK”

Yaklasik 2 saat süren pazar çalismasi sonrasi açiklamalarda bulunan CHP Manisa Il Baskani Semih Balaban, su ifadeleri kullandi:

“Pazar yeri ziyaretimizde gördük ki ne asgari ücrete ne de emekli maasina yapilan zam ekonomik krizin yarattigi yangini söndürememis. Vatandasimiz ve esnafimiz yapilan zamdan bekledigi umudu bulamamis. Çünkü onlar da biliyorlar ki AKP iktidari çay kasiginin ucu ile veriyorsa kepçe ile geri alacak. Buradan bir kez daha söylüyoruz vatandasin alim gücünü artirmak zorundasiniz. Bunu da ancak üretime, çiftçiye, üreticiye destek olarak yapabiliriz. Bir ülke eger üretmezse, üretim yapmazsa çöker ama AKP iktidari tercihini her zamanki gibi besli çetelerden yana kullaniyor, onlara destek oluyor. Vatandasin, esnafi, çiftçinin, emeklinin, emekçinin sikintisi hiçbir zaman akillarinda degil. Artik bulunduklari makamlara halkin oylariyla geldiklerini unutmuslar ama sunu bilsinler ki onlari iktidar yapan halk, kendisini unutanlari da sandikta unutmasini çok iyi bilir.”

“HALKIMIZIN BUGÜN TEK UMUDU YAPILACAK ILK SEÇIMLE BU IKTIDARA SON VERMEK”

Yunusemre Ilçe Baskani Yalçin Arcak ise yaptigi açiklamada, vatandas ve esnafin tek umudunun artik erken seçim oldugunun altini çizerek söyle konustu:

“Bir ilçe baskani da degil bir vatandas olarak gördügüm yüksek fiyatlar karsisinda çok üzüldüm. Bu maliyet ile ne üretici fiyatlarini düsürebiliyor ne de tüketici alim yapabiliyor. Halkimizin bugün tek umudu yapilacak ilk seçimle bu iktidara son vermek. Vatandas erken seçim istiyor.”


Cumartesi 30.7 ° / 18 °
Pazar 32.9 ° / 19.4 °
Pazartesi 34.9 ° / 22.2 °