Bakan Nebati'den Haziran ayı enflasyon değerlendirmesi

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) enflasyon rakamlarını, 'Finansal piyasalarda istikrarı artırmaya yönelik attığımız adımlara rağmen başta enerji ve tarım ürünleri olmak üzere küresel emtia

Güncel 4.07.2022 15:43:00 0
Bakan Nebati

Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati, Türkiye Istatistik Kurumu'nun (TÜIK) enflasyon rakamlarini, 'Finansal piyasalarda istikrari artirmaya yönelik attigimiz adimlara ragmen basta enerji ve tarim ürünleri olmak üzere küresel emtia fiyatlarindaki yüksek artislarin devam etmesi, ülkemizde de haziran ayinda enflasyonun yüzde 4,95 gerçeklesmesinde etkili olmustur' açiklamasi ile degerlendirdi.

Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati, TÜIK'in enflasyon rakamlarini açiklamasinin ardindan Twitter hesabindan yaptigi açiklamada, enflasyonu küresel emtia fiyatlarindaki artisa bagladi. Bakan Nebati, su degerlendirmeleri yapti:

“ISTIKRARI ARTIRMAYA YÖNELIK ADIMLAR ATMAMIZA RAGMEN FIYAT ARTISLARI DEVAM ETTI: Finansal piyasalarda istikrari artirmaya yönelik attigimiz adimlara ragmen basta enerji ve tarim ürünleri olmak üzere küresel emtia fiyatlarindaki yüksek artislarin devam etmesi, ülkemizde de haziran ayinda enflasyonun yüzde 4,95 gerçeklesmesinde etkili olmustur.

ENFLASYON GÖRÜNÜMÜNDEKI BOZULMAYI VATANDASLARIMIZA ASGARI DÜZEYDE YANSITMAK IÇIN TEDBIR ALDIK: Enflasyon görünümündeki bozulmayi sinirlamak ve enflasyonun olumsuz etkilerini vatandaslarimiza asgari düzeyde yansitmak amaciyla KDV indirimlerinden sübvansiyonlara, yönetilen/yönlendirilen fiyatlardan kritik ürünlerdeki dis ticaret tedbirlerine kadar birçok tedbirler alinmistir.

ALIM GÜCÜNÜN DESTEKLENMESI IÇIN GEREKLI ÖNLEMLERI ALDIK: Fiyat artislari karsisinda aldigimiz ve almaya devam ettigimiz çesitli önlemlerin yani sira çalisanlarimizin ve emeklilerimizin alim gücünün desteklenmesi amaciyla gerekli önlemler alinmaktadir. Böylece, 2022 yilinda kümülatif bazda asgari ücrete yüzde 94,6 oraninda, kamu görevlileri ile memur emeklilerinin aylik ve ücretlerine yüzde 85,5 oraninda, SSK ve Bag-Kur emekli ayliklarina yüzde 78,6 oraninda artis yaptik.

HEDEF FIYAT ARTISLARININ DÜSÜRÜLMESI: Önümüzdeki dönemde para ve maliye politikalarinin güçlü esgüdümünün yani sira mal ve hizmet piyasalarinda rekabet ve verimliligi artiracak yapisal politikalari hayata geçirerek fiyat artislarinin düsürülmesi hedeflenmektedir.'

 


Perşembe 28.8 ° / 18.3 °
Cuma 30.8 ° / 19.8 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °