BABACAN: SEÇİLEN CUMHURBAŞKANININ VE PARLAMENTONUN 5 YILLIK GÖREV SÜRESİNİ TAMAMLAMASI LAZIM

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, “Madem altı parti, parlamenter sistem istiyor, parlamenter sistemin ruhunu hemen yaşatalım, anayasa değişikliğini beklemeyelim. Bizim tercihimiz, en kısa sürede parlamenter sistem

Güncel 3.07.2022 12:01:00 0
BABACAN: SEÇİLEN CUMHURBAŞKANININ VE PARLAMENTONUN 5 YILLIK GÖREV SÜRESİNİ TAMAMLAMASI LAZIM

Demokrasi ve Atilim (DEVA) Partisi Genel Baskani Ali Babacan, “Madem alti parti, parlamenter sistem istiyor, parlamenter sistemin ruhunu hemen yasatalim, anayasa degisikligini beklemeyelim. Bizim tercihimiz, en kisa sürede parlamenter sisteme geçmek. Ama seçilen cumhurbaskaninin ve parlamentonun da bes yillik görev süresini tamamlamasi lazim. Bes yillik komple bir paketi vatandaslarimiza sunalim. Vatandas da ‘bir daha mi seçim’ demesin, kafasi karismasin” dedi.

DEVA Partisi, ikinci mitingini Kocaeli’nin Gebze ilçesinde yapti. DEVA Partisi Genel Baskani Ali Babacan, mitingde yaklasik bir saat boyunca Gebzelilere hitap etti. Babacan, konusmasinin büyük bir bölümünü gençlere ayirirken sik sik Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ve iktidara seslendi. Babacan, yeni asgari ücreti 5 bin 500 lira olarak açiklayan Erdogan’a tepki göstererek TÜIK’in enflasyon rakamlarini elestirdi.  

DEVA Partisi’nin yetkilileri, Gebze Kaymakamligi’nin; mitingler için geleneksellesen ve hatta son 1 Mayis kutlamasinin da yapildigi Gebze kent meydaninda kendilerinin mitingi yapmalarina izin vermedigini aktardi. Parti yöneticilerine göre kaymakamlik, miting için Gebze kapali pazari ve otoparkini adres gösterdi. Genç yasli birçok yurttasin ilgi gösterdigi miting, Babacan’in konusmasindan sonra çektirilen sahne fotograflariyla sona erdi.

Ali Babacan, miting sonrasi gazetecilerle aksam yemeginde bir araya geldi. AKP iktidarinin zor günlerden geçtigini belirten Babacan, “Isleri çok zor. Sorunlari çözecek kapasiteleri yok. Elle tutulur bir saglik vardi, o da kötüye gitti. Kasimda seçim yüksek ihtimal degil, ama ‘olmaz’ diyemiyoruz. Ekonomi düzelmeyecek. Yönetilemeyen bir ülke haline geldi. Mayis-haziran, kasimdan daha kötü olacak. Firsat penceresi görürlerse ‘alti ay kaybederiz ama bes yil kazaniriz’ diyebilirler” dedi.

“ISIMLER ÜZERINDEN BIR TARTISMA YOK. KRITERLERI BELIRLEDIK VE AÇIKLADIK”

Babacan; CHP, IYI Parti, DEVA Partisi, Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti’nin olusturdugu altili masanin cumhurbaskani adayinin kim olacagina iliskin soruya su yaniti verdi:

“Cumhurbaskani adayligi konusu, altili masada gündem konusu degil. Isimler üzerinden bir tartisma yok. Kriterleri belirledik ve açikladik. Iki ay önceki toplantida çikti bu kriterler. Kasimda olursa seçim kararinin zaten eylülde alinmasi lazim. Orada da süreç çok hizli isletilir. Toplumda sihhatli bir tartisma devam ediyor. Her ay kamuoyu yoklamalari yapiliyor. Arastirma sirketleri soruyor, ‘O mu olsun, bu mu olsun? Erdogan’in karsisina çikarsa kim ne oy alir?’ Toplumda sihhatli bir tartisma sürüyor açikçasi.

“BIZIM HEDEFIMIZ; ALTI PARTI ORTAK ADAY GÖSTERECEGIZ”

Dört ismin disinda baska isimler de görüyorum. Önümüz bayram, aile ziyaretlerinde, oralarda da konusulacaktir. Bunlar iyi seyler. Dolayisiyla toplumda, adi geçen kisilerle ilgili yavas yavas kanaatler olusuyor, kanaatler degisebiliyor. Bir sene önce adi geçenlerde ilgili kanaatler hangi noktadaydi, bugün hangi nokta. Bir senede belli degisiklikler oldu. Bakacagiz, görecegiz. Bizim hedefimiz; alti parti ortak aday gösterecegiz. Ilk turda açik ara seçim kazanmasi lazim. Açik farkla olmali ki kimse itiraz edemesin. Ideal bu ama baktik olmadi, her seyin sonu degil. 2018’de de her parti kendi adayini çikardi, yine de partiler ittifak halinde seçime gitti. Ama bizim su anda ana planimiz, alti partinin ortak bir aday üzerinde uzlasmasidir. Bunun süreci daha hizli ve sihhatli isletecegini düsünüyoruz.”

Güçlendirilmis Parlamenter Sistem’e geçis sürecine iliskinde degerlendirme yapan Babacan, sözlerini söyle sürdürdü:

“Geçis sürecinde ülke nasil yönetilecek? Ama biz diyoruz ki geçis sürecinde ülke defacto parlamenter sistemle yönetilsin. Alti partinin ortak adayi, ‘Ben yetkiyi aldim, kimse bana karismasin, sonuna kadar kullanirim anayasal yetkilerimi’ demesin. Alti partinin farkli farkli konulardaki düsüncelerini yok saymamasi lazim. Bu partilerin ne dedigini, hangi konularda iradesinin ne yönde oldugunu dikkate alsin. Dolasiyla geçis sürecinin yol haritasinin çok kiymetli olacagini düsünüyoruz. Kendi iç çalismamizi oldukça ilerlettik. Sadece parlamenter sistem degil, parlamenter sisteme geçis sürecinin yol haritasinda mutabakat saglanmasini da önemli buluyoruz.

“TERCIHIMIZ, SEÇILEN CUMHURBASKANININ VE PARLAMENTONUN DA BES YILLIK GÖREV SÜRESINI TAMAMLAMASI”

Madem alti parti parlamenter sistem istiyor, parlamenter sistemin ruhunu hemen yasatalim, anayasa degisikligini beklemeyelim. Bizim tercihimiz, en kisa sürede parlamenter sisteme geçmek. Ama seçilen cumhurbaskaninin ve parlamentonun da bes yillik görev süresini tamamlamasi lazim. Bes yillik komple bir paketi vatandaslarimiza sunalim. Vatandas da ‘bir daha mi seçim’ demesin, kafasi karismasin.”

“GÖREV SÜRENIZ DOLDU’ IFADESINI HALK SÖYLERSE DAHA IYI OLUR”

Babacan, Cumhurbaskani Erdogan’in ikinci kez adayligi konusundaki sorulara, “Hukukçularin kahir ekseriyeti, Cumhurbaskani’nin ikinci dönem görev yaptigini söylüyor. Azinliktaki hukukçular ise sistemin degistigini ve yeni sisteme göre bir daha aday olabilecegini söylüyor. Ama biz istiyoruz ki; ‘görev süreniz doldu’ ifadesini halk söylerse daha iyi olur. Saglikli olan bu” yanitini verdi.

“BUNDAN SONRA DA HEDEF MUTABAKAT”

Babacan, altili masanin ortak tutumuna iliskin tam mutabakat olmasi gerektigini belirterek sunlari söyledi:

“Olumsuzluk ihtimaliyle oturmak dogru degil, sikintilar olabilir bu yolculukta ama bunun kaygisiyla yolculuk olmaz. Niyet önemli. ‘Her sey üzerine mutabik kalinmadikça hiçbir sey üzerinde mutabik kalinmamistir’ kuralini ilk toplantida konustuk. 6’li masada her sey mutabakatla, konsensüsle gidiyor. Tek bir parti tek bir kelimeyi kabul etmiyorsa o, açiklamaya girmiyor mesela. Dört parti ‘evet’ dedi, iki parti ‘hayir’ dedi, o öyle islemez zaten. Isin ruhunda zaten mutabakat var. Bundan sonra da hedef mutabakat.”


Perşembe 17.8 ° / 7.6 °
Cuma 18.2 ° / 9.7 °
Cumartesi 24.1 ° / 11.8 °