ATİLA SERTEL: 'ŞANS OYUNLARI İKİ YILDIR DENETLENMİYOR'

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Varlık Fonu tarafından 2020 yılı ağustos ayında Sisal-Şans ortak grubuna devredilen şans oyunlarının iki yıldır denetlenmediğini belirterek, 'Sanki bilinçli olarak denetimden kaçılıyormuş izlenimi uy

Güncel 2.07.2022 15:47:00 0
ATİLA SERTEL:

CHP Izmir Milletvekili Atila Sertel, Varlik Fonu tarafindan 2020 yili agustos ayinda Sisal-Sans ortak grubuna devredilen sans oyunlarinin iki yildir denetlenmedigini belirterek, 'Sanki bilinçli olarak denetimden kaçiliyormus izlenimi uyaniyor' dedi.

CHP Izmir Milletvekili Atila Sertel, TBMM KIT Komisyonu’nun geçen çarsamba günkü toplantisinda Milli Piyango Idaresi'nin sans oyunlariyla ilgili denetim yetkisini gündeme getirdi.

'MEVZUAT DEGISIKLIGI LAZIM'

Sisal Sans Oyunlari'nin 2020 yili agustos ayinda Milli Piyango oyunlarini devraldigina dikkat çeken belirten Sertel, söyle konustu:

“Siz iki yildir Sisal Sans Oyunlari grubunu denetleyemiyorsunuz. Yani bunlar nasil yapiyor? Kime ikramiye veriyor? Ne kadar ikramiye dagitiyor? Ne kadar para topluyor? Yani bu noktada devletimiz bundan ne kadar vergilendirme yapiyor? Ne kadari Milli Piyango bileti alan mudinin eline para ulasiyor? Hiçbir sey bilinmiyor. Güya denildi ki bize bu sistemde her sey hizli olacakti. Yani bürokratik engeller hizli asilacakti, birçok faaliyet hizlanacakti, söylendigi zaman hemen yerine gelecekti; falan, falan ama gördük ki Milli Piyango'nun bu grubu denetlemesi için küçük bir mevzuat degisikligi lazim. Bu mevzuat degisikligi yapildigi takdirde siz, bu sans oyunlarini yürüten sirketi denetleme yetkisine sahip olacaksiniz. Zaten istedigimiz de o bizim. Bu isin yillardir Milli Piyango Idaresi tarafindan yürütülmesi, devlet tarafindan yürütülmesi çok önemli bir güven kaynagiydi. Topluma da güven kaynagiydi. Yani ‘En azindan ben kazanamasam devletim kazaniyor’ diyordu vatandas piyango bileti alirken ya da sayisal loto oynarken. Simdi o da kalkti, bir grup kazaniyor, o grubu denetleyemiyoruz yani sanki bilinçli olarak denetimden kaçiliyormus izlenimi uyaniyor bizde. Çünkü bu konuda israr ediyoruz, biz degil yani Sayistay israr ediyor, biz de onun israrcisi oluyoruz. Diyoruz ki: Ya arkadas bu niye denetlenmiyor iki yildir. Denetlenmeyen bir yapi olabilir mi? Iste mevzuata takiliyor. O mevzuat nasil asilacak, nasil sonuç alacagiz?”

'KARA PARA AKLAYICILIGI MI?'

Sisal-Sans ortak grubunun el degistirdigini ancak kime satildiginin bilgisinin paylasilmadigini kaydeden Sertel, sunlari kaydetti:

'Sisal Sans Oyunlari grubunun bir baska gruba Milli Piyango’yu devrettigini ya da sattigini ögrendik, hatta ben sizi telefonla arayip o grupla ilgili bilgi istedim. Hakikaten siz de bilmiyordunuz ve bana yanit veremediniz çünkü o grubu kimse bilmiyor. Kime gitti, kim aldi, nedir, in midir, cin midir, kara para aklayiciligi midir, tefeciler midir, dünya ölçeginde kara para yönlendirenler midir? Kim oldugunu bilmiyoruz. Kim biliyor? Türkiye Varlik Fonu biliyor. Varlik Fonu'nun bunu açiklamasi lazim.”


Perşembe 28.8 ° / 18.3 °
Cuma 30.8 ° / 19.8 °
Cumartesi 31.3 ° / 19.6 °