TORBA TEKLİF, TBMM GENEL KURULU'NDA KABUL EDİLDİ... MECLİS TATİLE GİRDİ

İktidarın değişmesi durumunda olası kadro değişimine karşı görevden alınabilecek TBMM üst yöneticilerinin yine aynı çatı altında güvenceli ve maaşı yüksek kadrolara getirilmesini öngören; ayrıca ek gösterge düzenlemesi ve öğren

Güncel 2.07.2022 10:51:00 0
TORBA TEKLİF, TBMM GENEL KURULU

Iktidarin degismesi durumunda olasi kadro degisimine karsi görevden alinabilecek TBMM üst yöneticilerinin yine ayni çati altinda güvenceli ve maasi yüksek kadrolara getirilmesini öngören; ayrica ek gösterge düzenlemesi ve ögrenci affini da içeren torba kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. TBMM Genel Kurulu, 1 Ekim 2022’ye kadar ara verdi.

AKP Istanbul Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Baskani Abdullah Güler'in ilk imzacisi oldugu yasa, geçici ve ihdas maddeleriyle birlikte 65 maddeden olusuyor. Yasa ile kamu görevlilerinin ek göstergeleri artirilarak yeniden düzenlendi.

Yüksekögretim kurumlarindan ilisigi kesilen veya kayit hakki elde ettigi halde kaydini yaptirmamis olan ögrenciler, geçmise yönelik süre sinirlamasi olmaksizin egitimlerine devam edecek.

Iktidarin degismesi durumunda kamuda olasi görevden alinmaya yönelik yapilan düzenlemeye göre de TBMM’de genel sekreter ve yardimcisi olarak görev yapanlar görevden alindiklarinda baskan bas müsaviri kadrolarina, baskan olarak görev yapanlar görevden alindiklarinda baskan müsaviri kadrolarina, baskan yardimcisi olarak görev yapanlar görevden alindiklarinda baskan müsaviri kadrolarina atanacak.

Açik ceza infaz kurumlarinda bulunanlar ile kapali ceza infaz kurumlarinda bulunup da açik ceza infaz kurumlarina ayrilmaya hak kazanmis hükümlüler, kurum disindaki is alanlarinda çalistirilabilecek. Açik ceza infaz kurumlarinda bulunan hükümlülerden istekli olanlar, ceza infaz kurumu görevlilerinin denetiminde, kamu kurum ve kuruluslarinin is alanlarinda, gece bu kurum ve kuruluslar tarafindan barindirilmak suretiyle çalistirilabilecek. Bu hükümlülerin gündeligi, is yurtlari bünyesinde çalistirilan usta hükümlülere ödenen gündelikten az olmayacak. Bu kapsamda çalistirilan hükümlüler hakkinda is kazasi ve meslek hastaligi ile analik sigortasi uygulanmasi saglanacak, prim ödeme yükümlülügü çalistirildigi kurum ve kuruluslarca yerine getirilecek.

Emekli ayliginin alt sinirini 3 bin liraya çikaran düzenlemesi 2022 yili temmuz ayi ödeme döneminden itibaren uygulanmak üzere yayimi tarihinde yürürlüge girecek.

Özel Tüketim Vergisi Kanunu'nda yapilan degisiklikle, sadece elektrik motorlu tasitlarin ÖTV'si; motor gücü 160 KW'yi geçmeyenlerden ÖTV matrahi 700 bin TL'yi asmayanlar için yüzde 10; motor gücü 160 KW'yi geçenlerden ise ÖTV matrahi 750 bin TL'yi asmayanlar için yüzde 50, digerleri için yüzde 60 olarak uygulanacak.

Belediye ve kamu kurum ve kuruluslariyla umuma açik hizmet veren her türlü yapilarin ve açik alanlarin malikleri ile toplu tasima araçlarinin sahiplerine engellilerin erisimine yönelik eksikleri tamamlamasi için verilen 4 yillik süre 8 yila çikarilacak.

Iktidarin degismesi durumunda olasi kadro degisimine karsi görevden alinabilecek TBMM üst yöneticilerinin yine ayni çati altinda güvenceli ve maasi yüksek kadrolara getirilmesini öngören, ek gösterge ve ögrenci affini da içeren torba kanun teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. TBMM Genel Kurulu, bu son mesaisinin ardindan 1 Ekim 2022’ye kadar ara verdi.

Genel kurulda kabul edilen önerge ile varlik barisinda basvuru süresi uzatildi. Varlik barisindan yararlanmak isteyenler 31 Mart 2023 tarihine kadar bildirimde bulunmalari gerekecek. Yurtdisindaki varliklarini 30 Eylül 2022 tarihine kadar bildirenlerde yüzde 1, 1 Ekim 2022-31 Aralik 2022 tarihinde bildirenlerden yüzde vergi alinacak. Bildirime konu varliklarini en az bir yil hesaplarda tutanlara vergiler iade edilecek.


Perşembe 25.5 ° / 14.7 °
Cuma 25.2 ° / 14.4 °
Cumartesi 22.8 ° / 12.4 °