ERDOĞAN, YENİ ASGARİ ÜCRETİ AÇIKLADI: YENİ ASGARİ ÜCRET, NET 5 BİN 500 TL OLACAKTIR'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni asgari ücreti 5 bin 500 TL olarak açıkladı. Erdoğan, “Yeni asgari ücret, net 5 bin 500 TL olacaktır. İşçi başına devletimiz işverenlere de 100 lira destek verecektir. Bu bir ara artıştır. Asıl

Güncel 1.07.2022 19:32:00 0
ERDOĞAN, YENİ ASGARİ ÜCRETİ AÇIKLADI: YENİ ASGARİ ÜCRET, NET 5 BİN 500 TL OLACAKTIR

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, yeni asgari ücreti 5 bin 500 TL olarak açikladi. Erdogan, “Yeni asgari ücret, net 5 bin 500 TL olacaktir. Isçi basina devletimiz isverenlere de 100 lira destek verecektir. Bu bir ara artistir. Asil asgari ücret tespitini insallah yil basinda yeniden gerçeklestirecegiz” dedi. Erdogan, ayrica; “Kamu çalisanlarimizin ve tüm emeklilerimizin maasina yüzde 40'in üzerinde bir enflasyon farki artisi zaten yapilacak” diye konustu.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan; Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Bilgin, Türkiye Isverenleri Sendikalari Konfederasyonu (TISK) Baskani Özgür Burak Akkol ve Türkiye Isçi Sendikalari Konfederasyonu (TÜRK-Is) Baskani Ergün Atalay ile birlikte Istanbul’da, Dolmabahçe Çalisma Ofisi’nde yeni asgari ücreti açikladi. Erdogan, sunlari söyledi:

“KENDI ALISKANLIKLARIMIZ SEBEBIYLE ÜLKEMIZDE ENFLASYON RAKAMLARI FARKLI TEZAHÜR ETMEKTEDIR: Bilindigi gibi Türkiye, bir süredir; maruz kaldigi ekonomik tuzaklara karsi, kendi gelistirdigi yeni bir programi uygulamaktadir. Bu programi basariyla yürütürken; önce koronavirüs salgininin ardindan da Rusya-Ukrayna savasinin bozdugu küresel ekonomik dengeler sebebiyle yeni bir durumla karsi karsiya geldik. Yeni durumun en somut olumsuz sonuçlarini kurdaki ve enflasyondaki yükselis olarak yasadik. Esasen, enflasyon sadece ülkemizin degil, gelismis devletler basta olmak üzere, tüm dünyanin en öncelikli sorunudur. Bizim kendi gerçeklerimiz ve aliskanliklarimiz sebebiyle; ülkemizde enflasyon rakamlari elbette farkli tezahür etmektedir, fiyat artislarinin oranlari degisik olsa da ekonomik isleyise ve insanlarin hayatlarina olan etkisi aynidir.

Terörle mücadelede çok iyi bir seviyeye geldik. Ekonomi programimizi da kararlikla uygulayarak ülkemizi en az kayip ve en fazla kazanimla çikarmanin gayreti içerisindeyiz. Küresel üretim ve tedarik zincirlerinin çöktügü bir dönemde, Türkiye hem kendi ihtiyacini karsilayan elindeki imkanlari herkesle paylasan bir ülke olarak öne çikmistir. Tüm bunlari yaparken; fahis fiyat artislari ve enflasyon sebebiyle yasanan sikintilari asla gözden gelmedik. Pek çok tedbiri devreye aldik, almaya devam ediyoruz. Çarklarin durmasina, istihdamin gerilemesine müsaade etmedik. Istihdamin 30,5 milyona yaklasmasi, ihracatin yillik 250 milyar dolar esigine gelmesi; bu çabalarimizin ürünüdür. Kimseyi yalniz, çaresiz, sahipsiz birakmadik.

ASGARI ÜCRETLILERIN DE KAYIPLARININ TELAFI EDILMESI GEREKTIGINI GÖRDÜK: Devlet olarak çok ciddi fedakarlikta bulunarak asgari ücret yaninda tüm maaslarin asgari ücret kadarki kismindan aldigimiz vergilerden sarf-i nazar ettik. Ancak; geçtigimiz aralik ve ocak aylarinin enflasyonda yol açtigi kamburun, bu artislarin bir süre sonra yetersiz kalmasina sebep oldugunu da tespit ettik. 

KAMU ÇALISANLARIMIZIN VE TÜM EMEKLILERIMIZIN MAASINA YÜZDE 40'IN ÜZERINDE BIR ENFLASYON FARKI ARTISI ZATEN YAPILACAK: Bunun üzerine, arkadaslarimizdan hemen gereken hazirliklari yapmaya baslamalarini istedik. Kamu çalisanlarimizin ve tüm emeklilerimizin maasina yüzde 40'in üzerinde bir enflasyon farki artisi zaten yapilacak. Asgari ücretlilerimizin de kayiplarini telafi etmek gerektigini gördük. Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligimiz, talimatimizla hemen asgari ücret tespit komisyonunu toplantiya çagirdi. Bakanligimiz tüm taraflarla görüs ve anlayis birligi içinde yürüttügü çalisma sonunda yeni bir asgari ücret rakami belirledik.

NET 5 BIN 500 TL: Simdi sizlere yeni asgari ücreti açiklamak istiyorum. Asgari ücrete temmuz ayindan geçerli olmak üzere yüzde 25 oraninda bir ara artis yapiyoruz. Buna göre yeni asgari ücret, net 5 bin 500 TL olacaktir. Isçi basina devletimiz isverenlere de 100 lira destek verecektir. Bu bir ara artistir. Asil asgari ücret tespitini insallah yil basinda yeniden gerçeklestirecegiz. Yil basinda devreye aldigimiz asgari ücret kadarki gelirin vergi disi kalmasi uygulamasi sebebiyle kamu çalisanlarina ve emeklilere bu artis ortalama 300 lira olarak yansiyacaktir. Bu artisin da faydalanacak herkese hayirli olmasini temenni ediyorum.”

“KABINE TOPLANTISINDA YÜZDE 25’I TARTISTIGIMIZ IÇIN…”

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Bilgin, Erdogan’in yanina giderek, artisin yüzde 25 oraninda oldugu yönünde verdigi bilginin yüzde 30 olmasi gerektigini söyledi. Erdogan da “Evet, biz tabii kabine toplantisinda özellikle bu yüzde 25’i tartistigimiz için o bir sehven durum meydana getirmis oldu. Yani bu yüzde 30 olarak bu artisi yapmis olduk” dedi.

“GIRTLAGIMIZI SIKMASINLAR”

Erdogan bu sözlerinin ardindan da tüm taraflara, “Mutabik miyiz?” diye sordu. Türk – IS Baskani Ergün Atalay, “Hayirli olsun” yanitini verdi. Erdogan, bunun üzerine, yine Atalay’a “Girtlagimizi sikmasinlar” dedi. Atalay ise 'Olur mu Sayin Cumhurbaskanim' karsiligini verdi.   

Fotograf çekimi için taraflarin masa etrafinda toplandigi sirada, Erdogan, Atalay’a “Senin basinda da saç kalmadi” dedi. Atalay ise “Çay içme imkanimiz var mi?” diye sordu.

BAKAN BILGIN: BÜTÜN KAMU ÇALISANLARI DA ASAGI YUKARI 300, 350 TL CIVARINDA BURADAN BIR GELIR ELDE EDECEKLERDIR

Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakani Vedat Bilgin, Erdogan'in yeni asgari ücreti açiklamasindan önce sunlari söyledi:

“Asgari Ücret Komisyonu’nu yeniden toplantiya davet ettim. Asgari Ücret Komisyonu’muz çalismalarini yapti. Biz, sizin sik sik altini çizdiginiz; ‘çalisanlarimizi, emekçilerimizi asgari ücrete karsi koruyacagiz. Türk devleti, sosyal bir devlettir.’ Bu görevi de bize verdiniz. Bu çalismalari bugüne kadar korudugumuz gibi asgari ücretle çalisan isçilerimizi, emekçilerimizi koruyacak bir neticeye ulastirip size arz ettik. Bildiginiz gibi asgari ücretin bütün ücretlerden vergi disi birakilmasi, bugün de açiklanacak asgari ücret rakaminda da yansiyacaktir. Bunun anlami su: Bütün kamu çalisanlari da asagi yukari, ortalamasi 300, 350 TL civarinda buradan bir gelir elde edeceklerdir. Sadece isçilerimizle sinirli kalmayan bu artisin, Cumhurbaskanimizin sosyal devlet ilkesi geregince, çalisanlari korumasi yaklasiminin yansimasi olarak degerlendirilmesi gerektiginin altini çizmek isterim.'

TISK BASKANI AKKOL: “BELIRLENEN RAKAMIN ÜZERINE ÇIKMA IMKANI OLAN ISLETMELERIMIZE, ILAVE ATILABILECEK ADIMLARI TEKRAR ATMA ÇAGRISINDA BULUNUYORUM”

TISK Baskani Özgür Burak Akkol, sunlari belirtti:

“Bugün çok kiymetli bir kararin paylasimi için bir aradayiz. TISK olarak, ülkemiz için her türlü kararin arkasinda durduk. Biliyorsunuz, aralik sonunda çok güzel bir rakam belirlendi fakat gelinen konjonktürde bu seneye özel asgari ücrette yil sonunu beklemeden bir güncelleme yapalim diye, hemen hizlica toplandik. Belirlenen rakam konusunda mutlaka çesitli tartismalar olabilir ama samimiyetle bilinmesini isterim ki bütün imkanlarimizi zorlayarak hem çalisanlarimizi hem isletmelerimizi, hem de istihdamimizi gözeten bir dengeyi bulmaya gayret ettik. Asgari ücret bir baslangiç ücretidir, esas hedefimiz bizim ortalama ücretin artmasi olmali. Belirlenen rakamin üzerine çikma imkani olan isletmelerimize, ilave atilabilecek adimlari tekrar atma çagrisinda bulunuyorum. Açiklanan rakam, yil sonu itibariyla tekrar degerlendirilecek. Aralik ayinda baslayan, çok uzun yillarin konusu olan; tüm çalisanlarin ücretlerinin asgari ücret kadar olan kisimlarindan vergi alinmamasi uygulamasi aynen devam ediyor olacak. Hem çalisanlar hem de isletmeler için çok önemli bir kazanimdir. Yeni asgari ücret, ülkemize hayirli ugurlu olsun.”

Türk-Is Baskani Ergün Atalay ise sunlari söyledi söyle konustu:

“Sayin Cumhurbaskanim, bundan 15 gün evvel size yaptigimiz ziyarette çalisanlar ile ilgili taleplerimizi ilettik, siz de sag olun komisyonu topladiniz. Oradaki gerekçelerimizi Sayin Bakanimiz biliyor, siz biliyorsunuz. Insallah bugün toplumu memnun edecek bir rakam olur da siz de biz de toplum olarak bu sikintili dönemde rahat eder, biz de dua ederiz. Tesekkür ederiz.”

TÜRK-IS: AÇLIK SINIRI 6 BIN 391 TL, YOKSULLUK SINIRI 20 BIN 818 TL

Türk-Is, iki gün önce açlik ve yoksulluk siniri arastirmasinin sonuçlarini açiklamisti. Buna göre; dört kisilik bir ailenin saglikli, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapmasi gereken aylik gida harcamasinin yani açlik sinirinin 6 bin 391 TL oldugu hesaplanmisti. Gida harcamasi ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakit), ulasim, egitim, saglik ve benzeri ihtiyaçlar için yapilmasi zorunlu diger aylik harcamalarinin toplam tutarinin yani yoksulluk sinirinin ise 20 bin 818 TL oldugu bildirilmisti.


Perşembe 23.4 ° / 16.3 °
Cuma 23.6 ° / 14.7 °
Cumartesi 19.2 ° / 11.6 °