HOPALI ÇAY ÜRETİCİLERİ KANUN TEKLİFİNİ PROTESTO ETTİ

Yağmura rağmen Hopalı çay üreticileri bir araya gelerek AKP’nin hazırladığı çay kanunu teklifini protesto etti. üreticiler, 'Bu ülkenin emeğini 84 tane AKP milletvekili pandemi döneminde hazırladıkları bir yasayla gizliden, halktan gizl

Güncel 27.06.2022 22:33:11 0
HOPALI ÇAY ÜRETİCİLERİ KANUN TEKLİFİNİ PROTESTO ETTİ

Yagmura ragmen Hopali çay üreticileri bir araya gelerek AKP’nin hazirladigi çay kanunu teklifini protesto etti. üreticiler, 'Bu ülkenin emegini 84 tane AKP milletvekili pandemi döneminde hazirladiklari bir yasayla gizliden, halktan gizledikleri bir yasayla alenen bu ülkenin emegini özel sektöre, tüccara peskes çekmek istemektedirler' açiklmasini yapti. 

Artvin’in Hopa ilçesinde bugün çay üreticileri, Hopa Belediye Baskani Taner Ekmekçi, CHP ilçe baskanligi, Halkevleri, Sol Parti, Hopa Umutsen, Çay Kooperatifi ve Hopali vatandaslar protesto gösterisi yapti. Protestoda su açiklamalar yapildi:

“ULUSAL ÇAY KONSEYININ BASINDA ORÇAYIN PATRONU VAR”

- Çay Meclis üyesi Dogu Karadeniz Halkevleri Temsilcisi Dursun Ali Koyuncu: “Bu ülkenin emegini 84 tane AKP milletvekili pandemi döneminde hazirladiklari bir yasayla gizliden, halktan gizledikleri bir yasayla alenen bu ülkenin emegini özel sektöre, tüccara peskes çekmek istemektedirler. Bu iktidar halk düsmanidir, bu iktidar bu yasayla halk düsmanligini alenen ilan etmistir. Bu iktidar halk düsmanidir neden mi halk düsmanidir AKP Genel Baskan Yardimcisi Hayati Yazici Rize Milletvekili kendisi açiklama yapti ve hazirladiklari kanunu apar topar Meclis’e getirdiler evet bu kanunda ne var bu kanunda çay üreticilerinin emegini, alin terini satisa çikardilar. Hayati Yazici dedi ki sözlesmeli tarimi getirecegiz nedir sözlesmeli tarim gelecekler bizim ürünlerimiz için, bizim çayimiz için bizim çayimiza fiyat biçecekler istedikleri fiyattan çay tarlalarinda bizlerle anlasma yapmak isteyecekler, anlasma yapacaklar o yil az ürün çiktiginda o yil söz verdiginiz ürünü veremediginizde hava soguk geçti az çay yetistirildi. Söz verdiginiz ürünü veremediginizde sizi tazminatlara bogacaklar. Biz üreticileri icra kapilarinda süründürecekler o yasada ne var Çaykur’u yok ediyorlar Evet Çaykur bizim istedigimiz gibi yönetilmiyor. Evet bu ülkeyi nasil yönetemiyorlarsa Çaykur’u da o sekilde yönetemiyorlar. Ama Çaykur bu üreticinin güvencesidir, Çaykur bizim güvencemizdir Çaykur’u ortadan kaldiriyorlar diyorlar ki çay fiyatini Ulusal Çay Konseyi belirleyecek. Kim var ulusal çay konseyinin basinda bir özel çay sirketinin patronu var Tayyip Erdogan’in köylüsü yillarca besledigi, halkin üzerine firlattigi çayin sahibi Orçay’in patronu.”

“SÖZLESMELI TARIMDA ÇAY ÜRETICISINI TEMSIL EDECEK KIMSE YOK”

- Hopa Çay Kooperatif Baskani Harun Vayiç: “Bes dönümünün altinda sözlesme yapacaksiniz ve istediginiz çayi Çaykur’a tamamen taahhüt ettiginiz sekilde vermek zorunda kalacaksiniz. Çaykur veyahut da özellesme kapitalizm adi altinda özel sektörler var biliyorsunuz bunlar çay hakkinda karar verecek mercilerdir. Bunlar çay sözlesmeli tarimda çayin üreticisini temsil edecek herhangi bir kurum yok. Bu kurumlar içerisinde sadece ve sadece ziraat odalarinda iki tane temsilci ve aslinda buradan ziraat odalarinin ne isler yaptiklarini nasil bir çalisma seklinde olduklarindan bunlar üzerinden tartismali ve konusmamiz gerekiyor.”

“BU MESELE YALNIZCA BU ILÇENIN MESELESI DEGIL”

- Hopa Umutsen Temsilcisi Ertugrul Çelik: “Bu mesele sadece bir ilçenin meselesi degil bu mesele 210 bin çay üreticisinin meselesi yani bu toplumda 1 milyon insana tekabül ediyor. Bu 1 milyon insanin geçim kaynagidir çay Temel geçim kaynagidir yani biz çocuklarimizi bu çayla okutuyoruz. Gelecigimizi bu çayla geçindiriyoruz. Biz esnaf olsak da nakliyeci olsak da baska herhangi bir is yapsak da çayin disinda bir geçim kaynagimiz yok. O zaman saflar çok net o parti, bu parti su parti degil, bu köy o köy degil. Bir tarafta 1 milyon çay üreticisi var diger tarafta bir avuç patron var onlarin siyasi temsilcileri var. Bizi geri zekâli zannediyorlar bunlar bir sey yapamaz diyorlar. Bunlar tek tek yapamaz diyorlar. Biz konustugumuzda diyoruz ki karsi çiksan ne olacak o diyor ki ben karsi çiksam ne olacak Bunlar zaten bizi bölmek istiyorlar. Böldükleri için yönetebiliyorlar. Ama biz onlar bir avuçken biz milyonlariz.”


Cuma 23.6 ° / 14.7 °
Cumartesi 19.2 ° / 11.6 °
Pazar 17 ° / 9.7 °