AHMET AKIN: ZAMLAR BAKANLIK BÜTÇELERİNİ DE İFLAS ETTİRDİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, “Fahiş zamlar nedeniyle AK Parti kendi bakanlıklarının bütçelerini de iflas ettirdi. Ek bütçede; bakanlıklara milyarlarca lira tutarında akaryakıt, elektrik ve yakacak bütçesi aktarıldı” dedi

Güncel 26.06.2022 12:29:00 0
AHMET AKIN: ZAMLAR BAKANLIK BÜTÇELERİNİ DE İFLAS ETTİRDİ

CHP Genel Baskan Yardimcisi Ahmet Akin, “Fahis zamlar nedeniyle AK Parti kendi bakanliklarinin bütçelerini de iflas ettirdi. Ek bütçede; bakanliklara milyarlarca lira tutarinda akaryakit, elektrik ve yakacak bütçesi aktarildi” dedi.

CHP Enerji ve Altyapi Projeleri’nden sorumlu Genel Baskan Yardimcisi Ahmet Akin, ek bütçede bakanliklarin akaryakit, elektrik ve yakacak için ayrilan ek ödenekleri yaptigi bir çalismayla derledi. Balikesir Milletvekili Akin’in çalismasina göre enerji zamlarinin bakanliklara maliyeti söyle:

“ADALET BAKANLIGI’NA ZAMMIN FATURASI 1,7 MILYAR TL: Adalet Bakanligi’na üç farkli ek ödenekle toplam 1 milyar 754 milyon lira tutarinda akaryakit, elektrik ve yakacak için ek ödenek verildi. Enerji faturalarina gelen fahis zamlar nedeniyle Disisleri Bakanligi’na ise yalnizca 10 milyon lira tutarinda ek bütçe ayrildi.

ZAMMIN MALIYETI MILLI EGITIM BAKANLIGI’NA 2,4 MILYAR TL: Milli Egitim Bakanligi’na tahsis edilen ek bütçede 16 farkli kalemde akaryakit, elektrik ve yakacak için ek ödenek verildi. Enerji faturalarinin Milli Egitim Bakanligi’na ek bütçede tahsis edilen ek ödenege göre yarattigi toplam maliyet tutari 2 milyar 437 milyon 223 bin lira olarak gerçeklesti.

SAGLIK BAKANLIGI’NA 667 MILYON LIRALIK ZAM FATURASI: Saglik Bakanligi’nin elektrik, akaryakit ve yakacak tüketimiyle ilgili yer alan iki ayri ödenegin ek bütçedeki toplam tutari 667 milyon 491 bin lira oldu. Ulastirma ve Altyapi Bakanligi’nin da ek bütçede enerji zamlariyla ilgili iki farkli ödeneginin toplam tutari 337 milyon 390 bin lira olarak gerçeklesti. Ek bütçede Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi’nin akaryakit, elektrik ve yakitla ilgili 5 farkli ödenegin toplami ise 513 milyon 416 bin lira olarak hesaplandi.

TARIM VE ORMAN BAKANLIGI’NA 364 MILYON LIRA ENERJI ÖDENEGI: Kültür ve Turizm Bakanligi’na akaryakit, elektrik ve yakacak ödenegiyle ilgili 10 farkli kalemde toplamda 190 milyon 708 lira tutarinda ek ödenek ayrildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanligi’na enerji zamlari nedeniyle tahsis edilen 3 farkli ödenegin toplam tutari da 29 milyon lira olarak gerçeklesti. Tarim ve Orman Bakanligi’na enerji zamlarinin ardindan akaryakit, yakacak ve elektrik nedeniyle verilen 6 farkli ek ödenegin toplami da ek bütçede 364 milyon 608 bin lira oldu.

“EK BÜTÇEDE; BAKANLIKLARA MILYARLARCA LIRA TUTARINDA AKARYAKIT, ELEKTRIK VE YAKACAK BÜTÇESI AKTARILDI”

Akin, ek bütçede bakanliklarin akaryakit, elektrik ve yakacak masraflari için ayrilan ek ödeneklerine iliskin yaptigi yazili açiklamada sunlari belirtti:

“Yilbasindan bu yana elektrik, dogalgaz ve akaryakita gelen zamlar nedeniyle vatandaslar faturalarini ödeyemez duruma geldi. 1 Ocak 2022 tarihinden bugüne kadar elektrik faturalari 2 kez, dogalgaz faturalari 3 kez zamlandi. Akaryakita ise neredeyse gün asiri zam geldi. Elektrikte konut tarifesine düsük kademede yüzde 65, yüksek kademede yüzde 151 zam yapilirken; dogalgaz konut tarifesine yüzde 120 oraninda zam geldi. Akaryakit ürünleri ise yilbasindan bu yana benzinde yüzde 210, motorinde yüzde 234 oraninda zam yapildi. Bu fahis zamlar nedeniyle AK Parti kendi bakanliklarinin bütçelerini de iflas ettirdi. Ek bütçede; bakanliklara milyarlarca lira tutarinda akaryakit, elektrik ve yakacak bütçesi aktarildi.”


Cuma 25.2 ° / 14.4 °
Cumartesi 22.8 ° / 12.4 °
Pazar 23.5 ° / 12.9 °