İZMİR’DE ORMANLARA KORUMA KALKANI

İzmir Büyükşehir Belediyesi, olası orman yangınlarına ilk anda müdahale edebilmek amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, önlemler ve denetimler sayesinde son bir yılda çıkan 13 bin 235

Güncel 24.06.2022 13:59:57 0
İZMİR’DE ORMANLARA KORUMA KALKANI

 

Izmir Büyüksehir Belediyesi, olasi orman yanginlarina ilk anda müdahale edebilmek amaciyla çalismalarini sürdürüyor. Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, önlemler ve denetimler sayesinde son bir yilda çikan 13 bin 235 yanginin yaklasik yüzde 95’inin baslangiç halindeyken söndürüldügünü söyledi.

Türkiye'nin bu alandaki ilk ve tek yapay zekâ uygulamasi olan Akilli Ihbar Sistemi'ni hayata geçiren Izmir Büyüksehir Belediyesi, Acil Izmir uygulamasina ‘Yangin Ihbar Modülü’ ekledi.

Izmir Büyüksehir Belediyesi, geçen yillardaki orman yanginlarinin ardindan olasi felaketleri ilk anda önlemek amaciyla baslattigi orman seferberligini sürdürüyor. Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, “Önlemlerimiz, denetimlerimiz ve hayata geçirdigimiz yeni uygulamalar sayesinde Izmir’de son bir yil içinde meydana gelen 13 bin 235 yanginin 12 bin 507’si, yani yüzde 94,50’si baslangiç halindeyken söndürmeyi basardik. Biz, iklim krizinin tehdidi altinda, dirençli bir kenti yaratmanin önemi biliyor ve çalismalarimizi bu hedef dogrultusunda sürdürüyoruz” dedi.

ACIL IZMIR’E YANGIN IHBAR MODÜLÜ

Izmir Büyüksehir Belediyesi, yurttaslarin afet durumlarinda cep telefonlarindan Itfaiye ekiplerine konum göndererek ulasmasini saglayan Acil Izmir Mobil uygulamasini da gelistirdi.

Uygulamaya ‘Yangin Ihbar Modülü’ eklendi. Böylelikle yurttaslar da sistemin parçasi olacak ve yanginin fotografiyla konumunu uygulamaya göndererek itfaiye ekiplerinin hizla yangina müdahale etmesine katki saglayacak.

Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin orman yanginlarina hizli müdahale edebilmek için yürüttügü çalismalar söyle:

Izmir Büyüksehir Belediyesi, Türkiye'de alaninda ilk olan Akilli Ihbar Sistemi'ni (AIS) nisan ayinda hayata geçirdi. Sistem, 12 telsiz kulesindeki, ormanlik alanlarin yüzde 46’sini gerçek zamanli görüntü isleme teknolojisi ile izleyen kameralar sayesinde en zayif dumani dahi tespit edebiliyor. Tespit edilen yanginin hem görüntüsü hem de konumu sistem tarafindan ekiplere gönderiliyor. Böylelikle yanginlar baslangiç asamasinda önlenebiliyor.

ITFAIYE DAIRESI BASKANLIGI’NDAN YENI NÖBET NOKTALARI

Orman köylerinde ve kirsal alanlarda yanginlara hizli müdahale etmek için Bergama’nin Yukaribey, Ödemis’in Kaymakçi ve Gölcük, Menderes'in Ahmetbeyli, Buca'nin Kiriklar, Balçova'nin Teleferik, Karaburun’un Küçükbahçe bölgelerinde nöbet noktalari olusturdu. Izmir Büyüksehir Belediyesi Itfaiye Dairesi Baskanligi, 24 saat, 30 ilçedeki 57 istasyonda 293 araç ve 365 yangin söndürme personeliyle olasi yanginlara karsi hazir bekliyor.

ZABITA EKIPLERI DE DESTEK VERIYOR

Özellikle yaz aylarinda Izmir Büyüksehir Belediyesi’ne bagli zabita personeli, ormanlik alanlarda denetim yapiyor. Ekipler, kritik noktalari drone yardimiyla sürekli kontrol altinda tutuyor, ormanlara girisin yasak oldugu dönemlerde ise kontrolleri yürütüyor.

ORMAN BILIM KURULU OLUSTURULDU

Akdeniz ve Ege bölgelerinde etkili olan büyük orman yanginlarinin ardindan CHP’li 11 büyüksehir belediye baskaninin ortak karariyla kurulan Orman Bilim Kurulu çalismalarini sürdürüyor. Farkli alanlardan 13 uzman ve akademisyenden olusan bilim kurulu, ormanlarin korunmasi ve yasatilmasina yönelik çalismalarinda yerel yönetimlere danismanlik yapiyor.

ORMAN GÖNÜLLÜLERI EKIBI KURULDU

Olasi yanginlara güçlü, bilinçli ve planli müdahale edilmesi için orman köylüleri ve sivil toplum destegi ile 200 kisilik Orman Gönüllüleri Ekibi kuruldu. Gönüllülerin bir bölümü orman yanginlarina müdahalede görev alarak itfaiye ekiplerinin yangin söndürme, yangini kontrol altina alma ve sogutma çalismalarina güvenlik kurallari çerçevesinde katkida bulunuyor. Bir grup gönüllü ise ormanlari korumak ve onarmak için çalisiyor, yangin öncesi veya sonrasindaki saha arastirmasi ve restorasyon programlarina aktif destek oluyor.

“BIR FIDAN BIR DÜNYA” KAMPANYASI

Izmir Büyüksehir Belediyesi, sehrin yesil örtüsünün yangindan sonra kendini yenileyebilmesini saglamak için “Bir Fidan, Bir Dünya” adiyla dayanisma kampanyasi baslatti. Izmirlilerin kampanyaya verdigi destek ile agaçlandirma alanlarinda odun üretiminin alternatifi olarak meracilik, bal ve orman meyveleri gibi odun disi orman ürünleri destekleniyor. Tek tip fidanlar dikmek yerine, biyolojik çesitliligi artiran ve yangina dayanikli orman restorasyonlari yapiliyor. Torbali’da kurulan fidanlikta yangina dirençli ve sulama istemeyen peyzaj bitkilerinin fidanlari yetistiriliyor.

ORMAN KÖYLERI VE KIRSAL ALAN YANGINLARI SUBE MÜDÜRLÜGÜ KURULDU

Orman Köyleri ve Kirsal Alan Yanginlari Sube Müdürlügü, Türkiye’de ilk kez Izmir Büyüksehir Belediyesi Itfaiye Dairesi Baskanligi bünyesinde kuruldu. Bu sube, ormanlarda itfaiyecilik hizmetleri ayri bir uzmanlik istedigi için orman köylerine ve yangin riski bulunan kirsal alanlara odaklaniyor. Dolayisiyla orman yanginlarini söndürmede ihtisaslasmis özel bir itfaiye ekibi olarak görev yapiyor. Izmir Büyüksehir Belediyesi, Ege Orman Vakfi ve Türkiye Orman Dernegi is birligi ile yangina dirençli köyler konusunda çalismak üzere önümüzdeki günlerde is birligi protokolü imzalayacak.

ORMAN MAHALLELERINE YANGIN TANKERI

Izmir Büyüksehir Belediyesi, orman mahallelerine olasi yanginlara ilk müdahale için 122 yangin tankeri dagitti. Kapatilan Il Özel Idaresi’nden gelen tankerlerle toplam 313 tanker köylere ulastirildi. Böylelikle merkeze uzak ormanlik alanlarda çikan yanginlar köylülerin kisa sürede müdahalesi ile baslamadan söndürüldü.  

AFETE HAZIR IZMIR IÇIN 12 STK ILE PROTOKOL IMZALANDI

Kenti afetlere karsi dirençli hale getirmek ve acil durumlara müdahaleyi hizlandirmak amaciyla yapilan “Afete Hazir Izmir” sloganiyla Izmir arama kurtarma dernekleri ve 3 belediye ile is birligi protokolü imzaladi.

AFET KOORDINASYON MERKEZI MÜDÜRLÜGÜ KURULDU

Bu ay Itfaiye Dairesi Baskanligi bünyesinde afet öncesi, afet esnasi ve sonrasinda belediye birimleri ve kamu kurumlari ile is birligi ve koordinasyonu saglamak üzere Afet Koordinasyon Merkezi Müdürlügü kuruldu. Müdürlük, Türkiye Acil Müdahale Plani, Izmir Acil Eylem Plani ve Izmir Büyüksehir Belediyesi Acil Eylem Plani çerçevesinde çalismalarini sürdürecek.


Pazartesi 28.1 ° / 17.1 °
Salı 29.4 ° / 18.3 °
Çarşamba 29.5 ° / 19.7 °