REEL KESİM GÜVEN ENDEKSİ GERİLEDİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) haziran verilerine göre, reel kesim güven endeksi bir önceki aya göre 3,0 puan azaldı. İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda, bir önceki aya kıyasla daha iyimser olduğunu bel

Güncel 24.06.2022 13:56:00 0
REEL KESİM GÜVEN ENDEKSİ GERİLEDİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi'nin (TCMB) haziran verilerine göre, reel kesim güven endeksi bir önceki aya göre 3,0 puan azaldi. Içinde bulundugu sanayi dalindaki genel gidisat konusunda, bir önceki aya kiyasla daha iyimser oldugunu belirtenlerin orani yüzde 5,2’ye, ayni kaldigini belirtenlerin orani yüzde 69,0’a gerilerken, daha kötümser oldugunu belirtenlerin orani yüzde 25,8’e yükseldi.

Imalat sanayinde faaliyet gösteren bin 771 is yerinin yanitlarinin toplulastirilmasiyla elde edilerek degerlendirilen veriler Merkez Bankasi tarafindan paylasildi.

Yapilan açiklamaya göre, sabit sermaye yatirim harcamasi ve gelecek üç aydaki toplam istihdama iliskin degerlendirmeler, endeksi artis yönünde etkilerken, son üç aydaki toplam siparis miktari, genel gidisat, gelecek üç aydaki üretim hacmi, gelecek üç aydaki ihracat siparis miktari, mevcut mamul mal stoku ve mevcut toplam siparis miktarina iliskin degerlendirmeler, endeksi azalis yönünde etkiledi.

Arastirmaya göre, reel kesim güven endeksi bir önceki aya göre 3,0 puan azalarak 106,4 oldu. Mevsimsellikten arindirilmis reel kesim güven endeksi ise bir önceki aya göre 2,4 puan azalarak 104,6 oldu.

Içinde bulundugu sanayi dalindaki genel gidisat konusunda, bir önceki aya kiyasla daha iyimser oldugunu belirtenlerin orani yüzde 5,2’ye, ayni kaldigini belirtenlerin orani yüzde 69,0‘a gerilerken, daha kötümser oldugunu belirtenlerin orani yüzde 25,8’e yükseldi. 

Merkez Bankasi'nin reel kesim güven arastirma sonuçlarina iliskin açiklamasi söyle:

“- Son 3 aya yönelik degerlendirmelerde, üretim hacmi, iç piyasa siparis miktari ve ihracat siparis miktarinda artis bildirenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre zayifladi.

- Mevcut toplam siparislerin mevsim normallerinin altinda oldugu yönündeki degerlendirmeler ile mevcut mamul mal stoklarinin seviyesinin mevsim normallerinin üzerinde oldugu yönündeki degerlendirmeler güçlendi.

- Gelecek 3 aya yönelik degerlendirmelerde, üretim hacmi, iç piyasa siparis miktari ve ihracat siparis miktarinda bir önceki ayda artis bekleyenler lehine olan seyri zayifladi. Gelecek 12 aydaki sabit sermaye yatirim harcamasi ve gelecek üç aydaki istihdama iliskin artis yönlü beklentilerin ise bir önceki aya göre güçlendi.

- Ortalama birim maliyetlerde, gelecek 3 ayda artis olacagini bekleyenler lehine olan seyrin güçlendigi, son 3 ayda artis oldugunu bildirenler lehine olan seyrin ise zayifladigi görülmektedir. Gelecek 3 aydaki satis fiyatina iliskin artis yönlü beklentilerin de zayifladigi gözlenmektedir. Gelecek 12 aylik dönem sonu itibariyla yillik ÜFE beklentisi bir önceki aya göre 9,8 puan artarak yüzde 80,9 oldu.

- Içinde bulundugu sanayi dalindaki genel gidisat konusunda, bir önceki aya kiyasla daha iyimser oldugunu belirtenlerin orani yüzde 5,2’ye, ayni kaldigini belirtenlerin orani yüzde 69,0‘a gerilerken, daha kötümser oldugunu belirtenlerin orani yüzde 25,8’e yükseldi.' 

 


Cumartesi 22.8 ° / 12.4 °
Pazar 23.5 ° / 12.9 °
Pazartesi 24.9 ° / 11.7 °