GAMZE AKKUŞ İLGEZDİ, ANKARA ŞEHİR HASTANESİ İLE İLGİLİ İDDİALARI MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Ankara Şehir Hastanesi’nde malzeme eksikliği nedeniyle hastaların tedavilerinde sorun yaşandığı iddiasını TBMM gündemine taşıdı. İlgezdi, “Malzeme sıkıntısı ve beyin ameliyatlar?

Güncel 23.06.2022 12:57:00 0
GAMZE AKKUŞ İLGEZDİ, ANKARA ŞEHİR HASTANESİ İLE İLGİLİ İDDİALARI MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

CHP Genel Baskan Yardimcisi Gamze Akkus Ilgezdi, Ankara Sehir Hastanesi’nde malzeme eksikligi nedeniyle hastalarin tedavilerinde sorun yasandigi iddiasini TBMM gündemine tasidi. Ilgezdi, “Malzeme sikintisi ve beyin ameliyatlarinda kullanilan CCN motoru eksikligi kaynakli acil vaka kabul edilememesinden dolayi Ankara Sehir Hastanesi’nin acil servis uzmanlarinin, özellikle acil kraniyotomi gereken vakalari inisiyatif kullanarak baskaca saglik merkezlerine sevk etmesi konusunda uyarildiklari iddia edilmektedir. AKP’nin saglik sistemini getirdigi nokta iste budur. Saglikta devrim yaptiklarini söyleyen mevcut iktidar, saglikta çöküsün bas aktörüdür” dedi.

Gamze Akkus Ilgezdi, Ankara Sehir Hastanesi’nde malzeme eksikligi sebebiyle hastalarin tedavilerinde sorun yasandigi iddiasinin arastirilmasi için TBMM’ye önerge verdi. Ilgezdi, iddialarin dogru olup olmadigini da bir soru önergesiyle Saglik Bakani Fahrettin Koca’ya sordu. Ilgezdi, konuya iliskin bugün yaptigi açiklamada sunlari kaydetti:

“Edinilen bilgilere göre Ankara Sehir Hastanesi’nde, beyin ameliyatlarinda kafatasi kesmek için kullanilan medikal malzeme olan CCN motorundan toplamda 12 adet bulunmaktadir, ancak 10’u bakimsizlik ve malzeme eksikliginden kaynaklanan sterilizasyon sorunu nedeniyle kullanilamaz haldedir. Üstelik bu motorlar, kapanan kent içindeki diger hastanelerden getirilmistir. Su anda sadece iki CCN motorunun çalisir durumda oldugu bilinmektedir. Bu sebeple mevcut eksiklikten dolayi polikliniklere hasta alinmadigi gibi acil servisinden de yeni hasta kabul etmekte sikinti yasanmaktadir. Ankara Sehir Hastanesi’nin elinde acil durumlarda kullanilmak üzere klasik el-drill seti, gilgi teli gibi malzemeler disinda neredeyse hiç malzeme olmadigi iddia edilmektedir. Malzeme sikintisi ve CCN motor eksikligi kaynakli acil vaka kabul edilememesinden dolayi Ankara Sehir Hastanesi’nin 112 acil servisinin nöbetçi uzmanlarinin, özellikle acil kraniyotomi gereken vakalari inisiyatif kullanarak baskaca saglik merkezlerine sevk etmesi konusunda uyarildiklari iddia edilmektedir.”

Kent hastanelerinin kapatilarak vatandaslarin sehir hastanelerine yönlendirildigi bir sistemde vatandaslarin medikal malzeme eksikliginden dolayi magdur edildigini savunan Ilgezdi, açiklamasina söyle devam etti:

“HASTA ILE SAGLIK ÇALISANI KARSI KARSIYA BIRAKILIYOR”

“Bu sehir hastaneleri büyük vaatlerle kurmadilar mi? Sehrin en uzak noktalarina kurmalari bir yana, Türkiye genelinde yasanan randevu sistemindeki sikintinin hala devam etmesi bir yana, simdi de medikal malzeme eksikliginden dolayi vatandas, sifa bulmaya geldigi hastane kapisindan geri çevriliyor. Üstelik Ankara Sehir Hastanesi’nin acil servisindeki uzmanlara, ‘hastayi inisiyatif kullanarak baska hastanelere sevk edin’ uyarisi gidiyor. Bu da hasta ile saglik çalisanini karsi karsiya birakan bir uygulamadir.”

Türkiye genelinde birçok sehir hastanesinde malzeme sikintisi yasandigina deginen Ilgezdi, “Ankara Sehir Hastanesi’nde yasanan malzeme eksikliginin nelere yol açacagini bir örnekle açiklayacak olursak; Erzurum Sehir Hastanesi’ne basvuran 16 yasindaki bir gencin sol göz damarlarinda tikanma tespit edilmis, acil ameliyat karari verilmis, ancak gereken tibbi malzeme bulunmadigi için Atatürk Üniversitesi Tip Fakültesi’ne sevk edilmisti ve yasanan bu uzun süreçte hasta görme bozukluguyla karsi karsiya kalmisti. Ne yazik ki ayni minvalde birçok hikâyenin yasandigini bilmekteyiz. Yukarida anlatilan aci hikâyenin yenilerinin Ankara Sehir Hastanesi bünyesinde yasanmamasi için biz de Meclis Arastirma Komisyonu kurulmasini istedik ve Saglik Bakani Fahrettin Koca’ya da konuya iliskin merak ettiklerimizi sorduk” dedi.

Ilgezdi, Saglik Bakani Koca’ya su sorulari yöneltti:

- “Ankara Sehir Hastanesi’nde toplamda 12 CCN motoru bulundugu, ancak sadece ikisinin çalisir durumda oldugu bilgisi dogru mudur? Degilse kaç tane bulunmaktadir? Kaçi çalisir vaziyettedir?

- Ankara Sehir Hastanesi’ndeki çalisamaz halde olan 10 CCN motorunun bakimsizliktan ve sterilizasyon malzemesi eksikliginden dolayi kullanilamadigi bilgisi dogru mudur?

- Söz konusu CCN motorlarinin kaç tanesi kapanan kent içindeki diger hastanelerden getirilmistir? Ankara Sehir Hastanesi kaç tane CCN motoru alimi yapmistir? Su an neden CCN motoru alimi yapilmamaktadir?

- Söz konusu CCN motorlari en son ne zaman yenilenmistir? Çalisir vaziyette olanlarin devre disi kalip kalmayacagi konusunda bir kesinlik söz konusu mudur? Yedegi hastane bünyesinde bulunmakta midir?

- Ankara Sehir Hastanesi’nin acil servisinde eksik olan medikal malzemeler nelerdir?

- Ankara Sehir Hastanesi’nin acil servisine vaka kabul edilmedigi, vakalarin farkli saglik merkezlerine sevk edildigi bilgileri dogru mudur? Dogru ise neden vaka kabul edilmemektedir?

- Ankara Sehir Hastanesi’nin acil servisine hangi vakalar kabul edilmemektedir?

- Ankara Sehir Hastanesi’nin acil servisinde kraniyotomi islemi yapilabilmekte midir? Yapilamiyorsa nedeni nedir? En son ne zaman kraniyotomi gereken vakaya bakilmistir?

- Ankara Sehir Hastanesi’nin acil servisinde mayis ayindan bu yana, hastanede bakilamayacagindan dolayi baskaca saglik merkezine kaç sevk gerçeklesmistir?

- Ankara Sehir Hastanesi’nde malzeme eksikligi yasandigi bilgisi dogru mudur? Bakanliginizin böyle bir tespiti var midir? Varsa malzeme eksikligini giderme konusunda bir girisiminiz olmus mudur?

- Söz konusu malzeme eksikligi neden döner sermaye bütçesinden karsilanmamaktadir?”


Cumartesi 19.2 ° / 11.6 °
Pazar 17 ° / 9.7 °
Pazartesi 17.4 ° / 8.9 °