GAMZE TAŞCIER: BU ÜLKEDE YAŞAYAN 42 MİLYON KADINA ÖLDÜKTEN SONRA DA ADALET YOK

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, Pınar Gültekin’i öldüren Cemal Metin Avcı’ya verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının ‘haksız tahrik’ indirimiyle 23 yıla düşürülmesine TBMM Genel Kurulu’nda tepki gösterdi. T

Güncel 22.06.2022 20:31:00 0
GAMZE TAŞCIER: BU ÜLKEDE YAŞAYAN 42 MİLYON KADINA ÖLDÜKTEN SONRA DA ADALET YOK

CHP Ankara Milletvekili Gamze Tascier, Pinar Gültekin’i öldüren Cemal Metin Avci’ya verilen agirlastirilmis müebbet hapis cezasinin ‘haksiz tahrik’ indirimiyle 23 yila düsürülmesine TBMM Genel Kurulu’nda tepki gösterdi. Tascier, “‘Bu zihniyet iktidarda oldugu sürece bu ülkede yasayan 42 milyon kadinin can güvenligi yok, bu kadinlar için adalet yok’ diyorduk ama eksik söylemisiz. Bu ülkede yasayan 42 milyon kadina öldükten sonra da adalet yok” dedi.

Gamze Tascier, TBMM Genel Kurul’da bugün yaptigi konusmada, Mugla’da Pinar Gültekin’i öldüren Cemal Metin Avci’ya verilen agirlastirilmis müebbet hapis cezasinin ‘haksiz tahrik’ indirimiyle 23 yila düsürülmesini elestirdi. Tascier, sunlari söyledi:

“Dün Pinar Gültekin davasi ile ilgili çikan karar, büyük bir skandal, apaçik bir hukuk katliamidir. Pinar Gültekin’e iskence ederek bogan, yasarken bir varile koyan ve üzerine beton döken bir barbarin isledigi, insan olan herkesin tüylerini ürperten bir cinayete haksiz tahrik indirimi verildi. Bu kadar net bir sekilde canavarca islenen bir cinayete indirim, adeta ödül niteliginde olmasi ne adalete sigar ne vicdanlara sigar.

“MAALESEF BU KARAR, DAVASI DEVAM EDEN KATILLERI DE UMUTLANDIRACAK”

Maalesef bu karar, potansiyel kadin katillerini de cesaretlendirecegi gibi halihazirda davasi devam eden katilleri de umutlandiracak. Çünkü bu kararin indirim gerekçesi, katillerin savunmasina katki sunacak. Katiller adeta sözlesmis gibi ayni gerekçelerle kendilerini savunacak ve kendi deyimi ile gerçekten ‘3-5 yil yatip’ çikacaklar.

“DAHA CANAVARCA BIR CINAYET ISLENEMEZ DEDIGIMIZ BIR OLAYDA BILE INDIRIM VERILDI”

Istanbul Sözlesmesi’nden bir gece yarisi hukuksuzca ve Meclis iradesini yok sayarak çekilen AKP Genel Baskani Recep Tayyip Erdogan ve ona kosulsuz destek veren sizler, bu sözlesemeden çikarken ‘Bizim bu sözlesmeye ihtiyacimiz yok, bizim kanunlarimiz bize yeter ve biz öyle bir kanun teklifi hazirlayacagiz ki kadinlari korudugumuz gibi caydirici cezalarla bu cinayetlerin olusmasina engel olacagiz’ dediniz. Biz o gün hem Genel Kurul’da hem komisyonda dedik ki ‘Bir cinayetin olmasi için cezalarin arttirilmasi yetmez. Bu cezalarin uygulanabilir olmasi ve mutlak olmasi gerekir, caydirici olabilmesi için. Ve eger siz kadin cinayetlerinde haksiz tahrik indirimlerini kaldirmazsaniz bu çikartacaginiz kanun teklifi de maalesef bir çözüm olmayacak’ dedik. Ve bugün geldigimiz nokta da ‘daha canavarca bir cinayet islenemez’ dedigimiz bir olayda bile cinayete indirim verildi.

“BU ÜLKEDE YASAYAN 42 MILYON KADINA ÖLDÜKTEN SONRA DA ADALET YOK”

Elbette bu karari tek bir kisi almadi. Hayatin her alaninda oldugu gibi yargida da bir erkek egemen zihniyet bulunuyor. Bu zihniyet nedeni ile de bu utanç verici karar, maalesef alindi. Peki nedir bu karanlik zihniyet? Elbette ki kadin ve erkegi esit görmeyen, kadinlari ikinci sinif vatandas olarak gören, kadinlarin varligini bile bir tahrik gerekçesi görüp kadinlara yönelik islenen siddeti mesrulastirmaya çalisan bir zihniyet. Bu nedenle degerli milletvekilleri, ‘Bu zihniyet iktidarda oldugu sürece bu ülkede yasayan 42 milyon kadinin can güvenligi yok, bu kadinlar için adalet yok’ diyorduk. Ama eksik söylemisiz. Bu ülkede yasayan 42 milyon kadina öldükten sonra da adalet yok.”


Pazartesi 30.9 ° / 17.7 °
Salı 27.5 ° / 16.1 °
Çarşamba 23.5 ° / 16.2 °